kis vízigényű udvar

Az utóbbi években, hazánkban is egyre szárazabbak a nyarak, így nem meglepő, hogy folyamatosan nő a szárazságtűrő dísznövények népszerűsége.

Azok a növények, amelyek kevesebb vizet igényelnek, kényelmesebbé és gazdaságosabbá teszik a kertgondozást, emellett segítenek a vízfogyasztás csökkentésében, ami környezetvédelmi szempontból is kedvező.

Szerencsére ma már számos szárazságtűrő növény közül válogathatunk, amelyek amellett, hogy kis vízigénnyel rendelkeznek, a kertünket is kiválóan díszítik. Nem kell tehát kompromisszumot kötni, ha tudatosan választunk.

Így válaszd ki a szárazságtűrő növények helyét a kertben

Az első lépés, hogy meghatározzuk, melyek azok a hangsúlyos helyszínek a kertünkben, ahova növényt szeretnénk ültetni. Ezt követően vizsgáljuk meg, hogy merre jár-kel a Nap, mikor és mennyi napfény éri a kert kiválasztott pontjait – ez nem csak a növények igényei miatt fontos, de nagyban befolyásolja az öntözés mennyiségét is.

Természetesen az elsődleges szempont a növény fényigénye. Félárnyékos, árnyékos helyekre csak olyanokat ültessünk, amelyek kifejezetten ezt szeretik, vagy amelyek fejlődését nagyban befolyásolná a perzselő napfény és a meleg. Ha egy olyan növényt ültetünk teljes napra, amely bár elviseli, de nem kedveli a direkt napsugárzást, akkor bizony több locsolásra lesz szükség.

A levelek lankadhatnak, a hajtások szélei pedig perzselést szenvedhetnek. Jobban járunk, ha ezekre a helyekre napimádó növényt ültetünk, amit nemhogy kevesebbszer kell öntöznünk, hanem még csak meg sem látszik rajta egy pár napos vízhiány.

Kiváló növény erre a célra a fűszernövényként is kedvelt rozmaring. Aromás illata miatt igen népszerű a gasztronómia területén, de dísznövényként is bámulatos jelenség. Szárazságtűrése kimagasló, ami még a legmelegebb hónapokban is bő virágzással párosul.

Mélyzöld levelei közül milliónyi illatos kék virág kandikál ki, és ha elmegyünk mellette, nem bírjuk megállni, hogy ne simítsuk végig kezünkkel apró, örökzöld leveleit bódító illata miatt.

Hazánkban még kevésbé elterjedt a rozmaring kúszó vagy csüngő változata, amely hasonló jó tulajdonságai mellett még a tűzforró flórakosarakban vagy a támfalakat beborítva is csodásan díszít.

kis vízigényű udvar

Kép forrása: Getty Images / A szárazságtűrő Novita babérmeggyből mutatós sövényt alakíthatunk ki

Kis vízigényű udvaron sem kell lemondani a sövényről

Ha sövényt is szeretnél telepíteni a kis vízigényű udvarodba, akkor mindenképpen a Novita babérmeggyet ajánljuk! A babérmeggy a begyökeresedés időszakában és az első 1-2 évben igényel rendszeres vízellátást, de a későbbi években már kevesebbel is beéri, és nem veszi zokon, ha néhanapján még hosszabb időszakok is kimaradnak a locsolásból.

A babérmeggy sövény előtt remekül mutat majd az ugyancsak kiemelkedően alacsony vízigényű Grappenhall levendula, amely ezüstszürke lombozatával a modern és a klasszikus udvarokba egyaránt kitűnően illik.

kis vízigényű udvar

Kép forrása: Gardencentrum.hu / Bátran színesítsük a sziklakertünket aranysárga kakukkfűvel!

Szárazságtűrő növények, amelyek színt visznek a kertedbe

A díszfüvek telepítése is okos döntés a kis locsolásigényű kert kialakítása során. Nagyobb kertekbe a fehér-zöld csíkos, feltűnő levelű Arundo donax olasznádat, míg kisebbekbe a Stipa tenuissima ’Ponytails’ mexikói árvalányhajat javasoljuk, ami remekül társítható virágzó évelőkkel is.

Az élénk, ezüstösen kék színű Festuca glauca ’Cool as Ice’ deres csenkesz és a szürkéslila virágokkal díszítő Pennisetum alopecuroides tollborzfű is jól bírja kevés vízzel.

Ha sziklakertben gondolkozol, akkor a kövirózsa és az aranysárga kakukkfű mellett elmaradhatatlan növény a Santolina chamaecyparissus hamvas cipruska is. Ez a kevés gondozást igénylő, örökzöld törpecserje gazdagon virágzik, és még a perzselő napfényt is remekül tűri.

Van pár felkopaszodott idősebb cserje vagy felgallyazott fenyő a kertben? Akkor bátran ültethetsz olyan dísznövényeket is, mint az Ajuga reptans indás ínfű vagy a Cotoneaster dammeri szőnyegmadárbirs. Remek szárazságtűrésük mellett talajtakaró növénynek is kiváló választás mindkettő.

Akármelyik növényt is választanád a felsoroltak közül, ne feledd, hogy még az extrém szárazságot eltűrő növényeknek is szükségük van gyökereztető öntözésre.

A száraz időszakok átvészelése csak a megfelelően begyökeresedett növényektől várható el. Az ültetést követően kis vízadagokban, de rendszeresen locsold őket a teljes begyökeresedésig!

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu csapata.

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert