örökzöld növények

Az örökzöld növények talán legnagyobb előnye az, hogy télen is ugyanolyan szépen díszítenek, mint az év többi részében.

Nem csoda, hogy manapság egyre népszerűbbé válnak – még úgy is, hogy a smaragd tuját évről évre kevesebben választják.

Fontos azonban tudni, hogy örökzöldeknek nem csak a fenyőféléket hívjuk!

Legtöbbjüket díszcserjeként, sövénynövényként vagy akár talajtakaróként is telepíthetjük. Ahhoz azonban, hogy a legszebb növényt válasszuk, tudnunk kell, hogy miből érdemes választani.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy mivel pótolhatjuk megfelelően a smaragd tuját, amennyiben burjánzó, bokrosodó növényzetet szeretnénk látni a kertünkben.

A legszebb örökzöld növények

A smaragd tuja legnagyobb hátránya az, hogy egy idő után garantáltan elcsúnyul, hiszen a 2000-es években annyira népszerűvé vált, hogy elkerülhetetlenül megjelentek a természetes ellenségeik, a kártevők.

örökzöld sövények

Kép forrása: Unsplash.com

Emiatt ma már a kertész szakemberek rendszerint más növényeket ajánlanak, amelyek ugyan szintén örökzöldek, ám mégsem áll fenn az a veszély, hogy egyik napról a másikra kipusztulnak.

Ha csak a szépség alapján ajánlanánk, a listában mindenképpen helyet kapna a puszpáng (Buxus sempervirens) is. Ezzel a növénnyel azonban ugyanaz a probléma, mint a tujával, hiszen a selyemfényű puszpángmoly (vagy buxusmoly) megjelenése tömeges pusztulást eredményezett a hazai buxus állományban.

Érdemes tehát a szépség mellett a növény tartósságát is figyelembe venni!

1. Japán kecskerágó

Az alapfaj (Euonymus japonicus) egy fényes, sötétzöld színű örökzöld növény. Rendkívül népszerű, hiszen számtalan más, nemesített változata is kapható, amelyek mind-mind egy kicsit eltérnek az alapfajtól – színben, méretben, formában.

Így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő kecskerágót. Ám ahhoz, hogy széppé váljon, fontos tudni, hogy rendszeres gondozásra van szüksége!

2. Tiszafa

A tiszafa (Taxus baccata) egy jóval igénytelenebb növény, mint a japán kecskerágó. Ennek ékes bizonyítéka például, hogy árnyékos helyen is nevelhető, a sövénynek tehát nem kell teljes hosszában a napon lennie. Sokan telepítik puszpáng helyett, mert kinézetük hasonló stílust képvisel.

3. Babérmeggy

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) cserje – sok fajtája ismert, vannak magasabbra és alacsonyabbra növő változatai. Ültethető akár önmagában díszítő növényként, és sövényként egyaránt.

Ágrendszere igen sűrű, ezáltal megfelelően takarja el a kertet a kíváncsi tekintetek elől. Virága fehér, illatos, de jelentéktelen, vonzza a rovarokat, így elősegítve a kerti ökoszisztéma kialakulását.

4. Örökzöld mirtuszlonc

A mirtuszlonc (Lonicera nitida) rendkívül népszerű növényfajta, hiszen:

  • igen gyors növekedésű,
  • alkalmas sövénynek, díszcserjének és talajtakarónak is,
  • nagyon hasonlít a már korábban említett buxusra.

Emellett város- és szárazságtűrő növény, és bár a nyári kánikula beálltakor érdemes rendszeresen öntözni, napos, félárnyékos és árnyékos helyre is ültethető.

5. Kék magyal

A magyal (Ilex meserveae) a téli időszak egyik legnépszerűbb növénye! Télen látható piros termései karácsonyi hangulatot teremtenek. Ágrendszere, fényes, örökzöld levelei különleges színfoltot jelentenek a téli kopár kertekben. Amennyiben olyan örökzöldet szeretnénk, ami nem csak leveleivel díszít és takar, a magyal kétségtelenül az egyik legjobb választás!

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek