autógumi

Téli gumiabroncsokat használni akkor, amikor éppenséggel júniust, júliust vagy augusztust írunk? Ez a döntés nemcsak indokolatlan kockázatokat rejthet magában, hanem még anyagi megfontolásból sem jelent racionális választást.

A cikkben azt is megmutatjuk természetesen, hogy miért nem ajánlott téli gumikkal autózni nyáron. Megmutatjuk ennek a nemkívánatos állapotnak a veszélyeit, rávilágítunk a fogyasztásra és kopásra gyakorolt hatásra, miközben a nyári gumik beszerzésének a kedvező anyagi vonzatára is igyekszünk rámutatni.

Miért hagyja fent egyáltalán az autósok egy része a téli gumikat nyárra is?

A válasz sokféle lehet, jellemzően autótulajdonosonként változóan. Van olyan, aki pusztán a spórolás céljából közlekedik téli gumiabroncsokkal még nyáron is.

Másoknak nincs kedve elvinni az autót gumicserére, hogy ott kivárják a sorban állást. Egyesek pedig az „úgysem bírják már sokáig, gyorsan elhasználom őket” mondattal intézik el a kérdést.

Viszont fontos azt leszögezni, hogy a téli gumiabroncsok nyári viszonyok közötti alkalmazása igencsak kockázatos döntésnek számít. Mindjárt megmutatjuk azt is, mekkora rizikófaktorról is van szó jelen esetben.

A téli gumik nyári használatának veszélyei számokban kifejezve

Kezdjük az egyik legfontosabb aspektussal, a fékút kérdésével. Amikor ugyanis a nyári melegebb időjárásról és hőmérsékleti viszonyokról van szó, és így történik meg a téli gumik alkalmazása, maga a fékút jelentősen meghosszabbodik.

Aztán ott van az irányíthatósági faktor, ami csaknem 15%-kal lesz kedvezőtlenebb, csak mert nyáron is a téli gumik maradnak fent az autón. Hogyha ez a két tényező nem volna elég, akkor bizony akadnak egyéb nemkívánatos következmények is.

Merthogy a téli gumiabroncsokkal használt autó nyáron látványosan többet fogyaszt, miközben a gumiabroncsok kopása is lényegesen hamarabb következhet be.

Tudatos autóvezetőként egyszerűen nem használunk téli gumikat nyári viszonyok között

A fentiek olvasatában nem nehéz azt belátni, hogy a téli gumiabroncsok nyári viszonyok közötti használata balesetveszélyes, kockázatos és nem racionális döntés. Sokkal többet veszíthetünk ezzel a döntéssel, mint amit cserébe nyerhetünk.

A legfontosabb természetesen az autó irányíthatósága és a fékút kérdése. Értelemszerűen egyetlen autótulajdonos sem kockáztathatja meg indokolatlanul a saját maga, illetve a többi közlekedő testi épségét. Márpedig a téli gumik nyáron történő használata ezzel jár együtt.

Úgyhogy érdemes proaktívan állni a dologhoz, és időben lépni a gumik cseréje ügyében. Különösen annak fényében, hogy autótípustól függetlenül ma már többféle árkategóriában is adottak a lehetőségek a minőségi nyári gumiabroncsok beszerzéséhez.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom