azálea

Ha létezik igazán sokféle színben pompázó virágfajta, akkor az kétségkívül az azálea, amelynek árnyalatskálája átlagon felüli, megjelenése pedig egyenesen magával ragadó.

Mivel számtalan izgalmas árnyalat közül válogathatsz, ha erről az örökzöld cserjéről van szó, így adott a lehetőség vegyes színekben pompázó azálea ágyás készítésére. Ráadásul az egyéb kerti virágos növényekkel is remekül társíthatók a különleges színek.

Milyen gondozást igényelnek az azáleák?

azálea

Kép forrása: Pixabay.com

Annak idején eredetileg a szülőfajok Kelet-Ázsiából, Japánból, Kínából és Jáva szigetéről érkeztek Európába. Ebből következik, hogy a savanyú kémhatású talajt kedvelik, valamint kifejezetten kedvelik a meleget és igen magas a vízigényük is.

Fontos információ e növénnyel kapcsolatban, hogy bár fényigényes, viszont a tűző napot nem viseli el. Így tulajdonképpen pont azokon a félárnyékos helyeken érzik jól magukat, ahol sok egyéb kerti dísznövény nem fejlődik szépen.

Az azáleák gondozása igen egyszerű, metszést nem igényelnek, ám mindössze az elvirágzott részeket kell eltávolítani a cserjéről. Hazánkban -20 Celsius fokig télálló, így a keményebb fagyok előtt érdemes takarni tövét annak érdekében, hogy biztosan ne essek baja.

A legnépszerűbb fajták

Az azálea tulajdonképpen bármilyen kertstílusba tökéletesen beilleszthető, a különböző fajták színgazdagsága miatt pedig élettel teli, színpompás, változatos kertet álmodhatsz magadnak. Mutatunk néhány fajtát a számtalan közül, amelyek garantáltan minden virágkedvelő szívét megdobogtatják!

Glowing Ambers

Ez az „izzó parázs” fantázianevet viselő típus olyan, mintha csak néhány csillag leszállt volna az égből, hogy ezen a cserjén virágokat alkothassanak. Gondoskodásodat csodálatos narancsságra virágokkal hálálja meg, virágzása pedig jellemzően két hónapon át tart. 3-5 méter magasra nő meg.

glowing ambers azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Anouk

Az Anouk típusú azálea kifejlett korában 0,8-1 méteres magasságot és ugyanilyen szélességet elérő örökzöld cserje. Különleges virágait április-májusban hozza. Apró levelei viszont egész évben az ágakon maradnak. Szépségének hála szoliterként vagy más színű fajtákkal csoportban is bátran ültethető.

anouk azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Anne Frank

A bátor kislány nevét viselő azálea fajta kifejlett korában 0,8-1 méteres magasra nő meg és ugyanilyen széles is lesz. Jellemzően lilás-rózsaszín virágait április-májusban hozza.

Az egyik legszebb virágával díszítő kerti évelő cserje.

anne frank azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Silver Sword

Az „ezüst kard” típus a nevét különleges, ezüst szegéllyel rendelkező leveleiről kapta, amelyek között megbújnak a csoda szép virágai, amelyeket áprilisban és májusban gyönyörködhetsz. Igazán szépen savanyú talajban fejlődik, a meszesebb, semleges talajokban levelei sárgulnak, lehullanak, ez pedig akár a növény pusztulásához is vezethet.

silver sword azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Hisako

Ez a fajta azálea gyönyörű fehér virágait április-májusban hozza. A Hisako örökzöld cserje kifejlett korában eléri a 0,8-1 méteres magasságot és ugyanilyen széles is lesz.

hisako azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Berry Rose

Ez a bájos, rózsaszín virágokkal díszítő növény a kerted ékessége lehet. Akár 3-5 méter magasra is megnő, két hónapon át, május-június során örvendeztet meg meseszép virágaival.

berry rose azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Kermesina

Ő az, akiről nem is igazán lehet mit mondani – a fotó magáért beszél. Védett helyre ültetve április-május környékén hozza ezeket a csodaszép, fehér szélű virágait.

kermesina azalea

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Anekke

Végezetül egy újabb nagy cserje, az Anekke – játékos, sárga virágjaiban egészen május elejétől június végéig gyönyörködhetsz!

rhododendron anekke knap hill azalea sárga

Kép forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete

Láthatod, hogy mivel sok típusnak eltérő a virágzási ideje, ha ügyes vagy és jól válogatod össze a kerted lakóit, akkor akár áprilistól egészen június végéig gyönyörködhetsz a színes virágokban.

Ha szeretnél még jobban elveszni a különleges azálea rengetegben, akkor érdemes szétnézned Megyeri Szabolcs azáleái között, ahol számtalan fajta közül válogathatsz.

Képek forrása: Megyeri Szabolcs Kertészete; Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek