klíma

Mindenki biztonságos, kényelmes otthonra vágyik. Egy ilyen környezet kialakításában sokat segíthet egy légkondicionáló berendezés, amely nem csak elviselhetőbbé teszi egy nappali vagy hálószoba levegőjét, hanem egészségesebbé is. Szóval hogyan segítenek ebben a légkondik? Az alábbiakban pontosan ezt fejtjük ki!

Csökkentik a páratartalmat

Ha egészségügyi szempontból vizsgáljuk a klímákat, akkor az egyik legnagyobb előnyük, hogy hatékonyan csökkentik a levegő páratartalmát. A nedves levegő ideális körülményeket teremt a penész és a gombák számára, amik egyetlen otthonból sem hiányoznak, hiszen károsak az egészségre és a bútorokat istönkretehetik.

Segítenek enyhíteni az asztmás rohamokat

Az asztmában szenvedők jól tudják, hogy mennyire fontos tisztán tartaniuk otthonuk levegőjét. A klímák ebben is segítenek, ugyanis olyan szűrőket tartalmaznak, amelyek felfogják a keringetett levegőben található szennyeződéseket és kórokozókat. Ezért olyan fontos például a klímaszerelés Budapesten, hiszen a főváros levegője gyakran nem a legtisztább.

A szűrők továbbá az allergén anyagokat és a penészt is képesek felfogni, amelyek szintén asztmás rohamokat és tüneteket okozhatnak. A szűrők rendszeres tisztítása vagy cseréje elengedhetetlen a szoba levegőjének tisztán tartása érdekében. Ezt folyamatos használat esetében 30-60 naponta érdemes elvégezni.

Segítenek elkerülni a kiszáradást és a hőgutát

Ha környezetünk túlságosan felmelegszik, szervezetünk izzadással igyekszik lehűteni magát. Ha nem lenne elég, hogy ez kellemetlen szagokhoz vezet, a verejtékkel testünk fontos víztartalékokat is veszít, és ilyenkor fokozódik a kiszáradás veszélye. Hőguta esetében a szervezet képtelen lehűteni magát, és egyszerűen túlmelegszik, ami rosszullétet és további problémákat okoz.

Mind a magas hőmérséklet okozta kiszáradás, mind pedig a hőguta elkerülhető, ha az ember megfelelő hőmérsékleten tartja életterét, ez pedig egy klímaberendezéssel oldható meg a legegyszerűbben.

Távol tartják a rovarokat és más betolakodókat

A légkondicionálók egyik ritkán emlegetett előnye, hogy segítenek a szúnyogok, legyek és más rovarok elleni védekezésben. Ezek az apró betolakodók nem csupán irritálók, hanem veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

A légkondicionálók hűvös, száraz körülményeket teremtenek, amelyek taszítják a meleg, nyirkos helyeket kedvelő rovarokat. Fontos szempont továbbá, hogy a szúnyogok a melegebb testhőmérsékletek vonzzák, amit a klíma szintén segít elkerülni.

Segítenek oldani a stresszt

Munka közben az ember igyekszik minden felesleges stresszforrástól elkülöníteni magát. Míg az olyan tényezőktől, mint a zaj viszonylag egyszerű elmenekülni, a hőmérséklet bárhol utolérhet bennünket, megnehezítve ezzel az összpontosítást.

Az ideális teljesítmény érdekében nélkülözhetetlen a kellemes szobahőmérséklet, akár otthonról, akár egy irodában zajlik a munka.

Javítják az alvás minőségét

Nyáron még azok is nehezen szenderülnek álomra, akik egyébként percek alatt képesek elaludni. Ez általában a forró, fülledt levegőnek köszönhető, amitől az ember verejtékben forog az ágyában, és reménykedve forgatja a párnáját jobbra-balra.

Az izzadós esték nem csupán az elalvást nehezítik meg, hanem az ágyneműk is gyakrabban szorulnak cserére, hiszen rövid időn belül átveszik a kellemetlen szagokat. Ha pedig sikerül elaludni, az alvás minősége sem lesz elég pihentető ahhoz, hogy másnap teljes erőbedobással indulhasson a reggel.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom