ágaprító

A kert nagyon sok örömet okozhat, de sok feladatot is ad. A mai rohanó világban pedig nagyon nem mindegy, mennyi időt és energiát visz el a kerti feladatok ellátása. Jelenlegi cikkünkben ezért egy olyan eszközt mutatunk be, amely segítségével hatékonyabban szabadulhatunk meg a fás növényeink termelte zöld hulladéktól.

Faaprítás, a hatékony, környezetbarát megoldás

A kertünkben található fák és cserjék nyesése, adott esetben kivágása során nagy mennyiségű ághulladék keletkezik. A hulladék faanyag elégetése amellett, hogy nem környezetbarát, a gyakori tűzgyújtási tilalmak miatt is problematikus lehet. Milyen más megoldások vannak?

Nos, elviheted a szeméttelepre, mint zöldhulladékot, vagy fel is használatod komposztként vagy mulcsként. Ez utóbbi két módszer nemcsak hasznos alapanyagot szolgáltat a kertednek, hanem segít, hogy ha apró lépésekkel is, de tegyél bolygónk ökoszisztémájának egészségéért.

Ezen a ponton jön be a képbe egy jó minőségű faaprító gép (a kertekben használatos kisebb méretű masinákat inkább ágaprítónak / ágdarálónak hívják, illetve vannak mindkét funkciót ellátni képes masinák). Az apróra vágott faanyag ugyanis bezsákolva könnyebben szállítható, illetve mulcsolásra vagy komposztálásra is alkalmas lesz.

A megfelelő ágaprító / ágdaráló gép kiválasztása

Ha azt szeretnéd, hogy a megvásárolt gép munkát és fejfájást spóroljon meg, ahelyett, hogy még több idegeskedést, problémát okozna, ne kapkodd el a választást.

Az otthoni, kerti felhasználásra szánt gépek között maróhengeres és forgókéses modelleket különböztetünk meg. A maróhengeres gépek csak behúzzák a betolt ágakat, és apróra darálják őket.

A forgókéses modelleknél előbb le kell gallyaznod az ágakat, majd a gépbe óvatosan betolva a forgó pengék fogják azokat darabokra vágni (a végeredmény némileg durvább, nagyobb darabokból fog állni, mint a maróhengeres gépeknél).

Melyik a jobb választás? A maróhengeres gépek kezesebbek, nem igényelnek előkészületeket, viszont lassabbak. A forgókéses modellek, miután elvégezted az előkészületeket, gyorsabb munkát tesznek lehetővé, és könnyebben elbírnak a nedvesebb ágakkal.

Ezen felül alapvetően a teljesítmény és a vágási átmérő lesznek a legfontosabb szempontok. Ha több, nagyobb fa is van a kertedben, számíts rá, hogy időnként vastagabb ágakkal is dolgod lesz, ebben az esetben jó, ha 4-5 cm vastagságú ágakkal is elbír a kiválasztott gép.

ágaprító

Ztrust BA776B benzinmotoros ágaprítógép / Kép forrása: Zakanyszerszamhaz.hu

Mire figyelj oda a gép használata során?

Az ágaprítók nem tartoznak a legveszélyesebb gépek közé, de tudnak csúnya sérüléseket okozni, ha nem figyelsz oda. Ezért mindenképp olvasd el a használati útmutatót, és viselj védőfelszerelést (kesztyű, védőszemüveg)!

A használati útmutató elolvasása azért is fontos, mert így tudod elkerülni a masina túlterhelését. Ha például tízcentis ágakat gyömöszölsz egy maximum 5 cm-es ágakra kalibrált modellbe, akkor könnyen túlterhelheted, és kárt okozhatsz benne.

A harmadik gyakori hiba a karbantartás elhanyagolása. A forgókéses modelleknél például időnként élezésre van szükség, ezért időről időre ellenőrizni kell őket.

A benzines gépeknél ezen túl az olajszintre, és a légszűrőkre is rá kell nézned a használati útmutatóban szereplő időintervallumonként. Ha megfogadod a fenti tanácsokat, biztonságosan és problémamentesen tudod használni a gépet, és az nagy segítségedre lesz a kerti munkában.

Vásárolni csak jó minőséget érdemes

Az egyszerűbb szerszámok és a bonyolultabb szerszámgépek esetében is igaz, hogy hosszú távon a minőség a legkifizetődőbb döntés. Ha szeretnél tartós, megbízható ágaprító gépek közül válogatni, keresd fel szerszám webáruházunk, a Zákány Szerszámház honlapját!

Képek forrása: Freepik.com; Zakanyszerszamhaz.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert