Clusia rosea

A fafojtó ördögfüge (Clusia rosea) bemutatása

Clusia rosea

Kép forrása: Flickr / Szerző: Adam Fagen / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A fafojtó ördögfüge Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein őshonos növény, mely eredeti élőhelyén a nagyobb fákat használja támasztékként. A fikuszokra emlékeztető növény, egyes források szerint már az 1600-as évek felbukkant Európában, de népszerű szobanövény, csak ennél jóval később lett.

Természetes élőhelyén illatos, rózsaszín virágokat is hoz, szobanövényként tartva nagyméretű fordított tojásdad alakú, bőrszerű leveleivel díszít csak, de így is nagyon szép látványt nyújt.

A fafojtó ördögfüge viszonylag egyszerűen nevelhető szobanövény, kevésbé rutinos szobakertészek is bátran próbálkozhatnak a tartásával.

A fafojtó ördögfüge (Clusia rosea) gondozása

Clusia rosea

Kép forrása: Flickr / Szerző: Forest and Kim Starr / Licence: CC BY 2.0

Elhelyezés, hőmérséklet

A fafojtó ördögfüge melegigényes növény, mely kellemesen meleg, egész évben legalább 18 fokos világos, vagy félárnyékos, tűző naptól védett helyen érzi jól magát. Nyáron szabadban is tartható, de itt is figyeljünk rá, hogy ne érje a tűző nap.

Öntözés, tápoldatozás

A fafojtó ördögfüge átlagos vízigényű szobanövény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Földje legyen mindig kicsit nyirkos, de ne álljon a növény a vízben, ne öntözzük túl.

Az öntözéshez lehetőség szerint szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Tavasszal és nyáron, kéthetente adhatunk neki mérsékelt töménységű tápoldatot is.

Párásítás

Kedveli a párás környezetet, ezért érdemes a leveleit gyakran permetezni vízzel.

Átültetés

Ha a növény kinőtte a cserepét, vagy elhasználódottnak tűnik a földje, akkor tavasszal ültessük át B típusú virágföldbe.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással lehet, fejdugvánnyal.

Kártevők, betegségek

Kártevők és betegségek szempontjából a fafojtó füge egyszerűen kezelhető növény, nem jellemző egyik sem.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Adam Fagen / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Forest and Kim Starr / Licence: CC BY 2.0

Felhasznált irodalom: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények