Ficus deltoidea

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) bemutatása

Ficus deltoidea

Ficus deltoidea / Kép forrása: Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) vagy fagyöngy füge a többi fikuszhoz hasonlóan az eperfafélék családjába tartozó növény, mely Kelet-Ázsiában és Malajziában őshonos. Bár a fák lombkoronájából jól ismert fagyöngyhöz semmi köze sincs, a termése nagyon hasonlít rá, innen ered a fagyöngy fikusz elnevezés.

Ahogy a többi fikusz, úgy a fagyöngy fikusz sem virágáradattal, hanem szép formájával, valamint különleges levélzetével lesz otthonunk dísze. Levelei sötétzöld színűek, kerekdedek, enyhén háromszög formájúak és fényes felületűek.

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Nincsenek extrém igényei, ahogy a legtöbb fikusz, így a fagyöngy fikusz esetében sem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk. Keressünk számára kellemesen meleg és világos, tűző naptól, huzattól mentes helyet.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Ficus deltoidea

Ficus deltoidea / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

Páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálja. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

Közepes vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, télen ritkábban öntözzük. Figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

Tápanyag utánpótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Átültetés

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Szaporítás

A fikuszok esetében a szaporítás módja a dugványozás, nincs ez másként a fagyöngy fikusz esetében sem. A szaporítása fejdugvány segítségével lehetséges.

A gyökeresedéshez kellemesen meleg, világos hely, és pára szükséges.  A dugványok gyökeresedése lassú folyamat. Legyünk türelemmel, és gondozzuk, mérsékelten öntözzük a dugványokat, míg fejlődésnek indulnak.

Kártevők betegségek

Túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatja leveleit. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk, szintén ledobhatja a leveleit.

Képek forrása: Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Mokkie

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények