kézi szalagfűrész

A szalagfűrész egy olyan szerszámgép, amelynek szerszáma egy folytonos, végtelenített fűrészszalagból áll. A fűrészszalag két vezető keréken és vezetőgörgőkön, valamint keményfémeken keresztül körül meghajtásra egy villanymotor által.

A villanymotor, a vezető kerekek és görgők egy, általában öntvény kialakítású fűrészkeretre vannak rögzítve. A fűrészszalag megfeszítése a futó vezetőkeréken, a fűrészszalag meghajtása pedig a hajtott vezetőkeréken keresztül történik.

A fűrészgép kezelését tekintve lehet kézi, vagy hidraulikus előtolással rendelkező szalagfűrész. Ezen felül vannak félautomata és automata szalagfűrészek is, illetve horizontális és vertikális, valamint billenőkeretes és kétoszlopos szalagfűrészgépek is.

A modern szalagfűrészek kiváló felületi minőséget és, akár 0,01 mm –es pontosságot képesek elérni időhatékonyan, minimális veszteségek mellett.

Fűrészgépek alkalmazása

Alkalmazását tekintve megkülönböztetünk faipari és fémipari szalagfűrészeket. A fémipari szalagfűrészek kialakítása általában sokkal robosztusabb, masszívabb és erősebb, mint egy faipari fűrészgép esetén.

A fémipari szalagfűrész gépeket használják az autóiparban, öntödékben, szerszámgyártó üzemekben és lakatos műhelyekben egyaránt.

Szalagfűrészeket használnak az acélszerkezetgyártók, korlátgyártók, fémalkatrész gyártók és nagy általánosságban a fémmegmunkáló vállalatok és persze a barkácsolók is.

Szalagfűrészek legfőbb előnyei

A szalagfűrészgépek használata vékony vágást eredményez, a vágott felület pedig minimális utómunkát igényel. Ez biztosítja a minimális anyagveszteséget és ezzel a gazdaságos működést. A fémforgács mennyiségének csökkentése energiát takarít meg és csökkenti az anyagköltségeket is.

A forgács továbbá hatékonyan takarítható, vagy porszívózható, így a tisztántartás szempontjából is előnyös egy szalagfűrész alkalmazása. A fűrészgépek alkalmazott, változtatható vágási sebessége megfelel a különböző munkadarabok anyagfajtáinak.

Szalagfűrész alkalmazásával nagy vágási magasságra is van lehetőség, ami akár 1000-2000 mm-es magasságot is jelenthet. Különböző típusú fűrészlapok alkalmazhatók, mint például a speciális, bimetál fűrészlapok, vagy keményfémlapkás fűrészszalag.

Léteznek továbbá speciálisan edzett hordozóanyaggal rendelkező bimetál fűrészszalagok, vídiás fűrészszalagok, stb. A legkülönfélébb anyagokvágására kialakított fűrészszalagok is léteznek, melyet mindig az adott feladathoz mérten lehet megválasztani, de léteznek általános használatra készült fűrészlapok is.

Időhatékony munkavégzés szalagfűrész géppel

Szalagfűrészgép használata esetén a szükséges fűrészgép tartozék segítségével akár kötegvágások kivitelezésére is van lehetőség. Ehhez természetesen a géphez kötegszorító meglétére van szükség.

Amennyiben ez rendelkezésre áll, abban az esetben több szál vasat egybe fogva lehetséges darabolni az alapanyagot. Kötegbe szedni lehet akár szerszámacél zártszelvényeket, csöveket, de tömör rúdacélokat és laposvasakat is.

Bármit, ami megfelelő tapadás képes biztosítani a kötegben található munkadaraboknak egymáshoz képest. Ez azt jelenti, hogy például csövek kötegvágása esetén, amennyiben nem megfelelő a kötegszorító lefogatása, vagy szorító ereje, egy-egy cső darab akár el is fordulhat fűrészelés közben.

Ez azt fogja eredményezni, hogy a fűrészszalag fogai kitörnek. Ez általában csiszolt felületű csövek esetén, vagy nehezen fűrészelhető anyagfajtáknál jellemző.

Szalagfűrész géppel történi fémdarabolás esetén garantált, hogy a munka eredménye gyors, pontos és megbízható lesz, így bármilyen fémipari üzem, vagy kisebb műhely, de akár a fémmel dolgozó profi barkácsoló számára is javasolt egy ilyen gép beszerzése.

A jelenlegi piac számos lehetőséget és kialakítást, tartozékokat és különböző funkciókat kínál. A megfelelően kiválasztott szalagfűrész hosszú éveken keresztül képes kiszolgálni felhasználóját főleg akkor, ha gazdája megfelelő szinten gondozza azt.

Kép forrása: Femgepszer.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom