Fenntarthatóan finom – Őszi receptekkel!
Ami jó, az jó – ezt tudjuk jól. Természetünkből fakadóan szeretjük magunkat elhalmozni kellemes dolgokkal és finomságokkal. Sokan épp ezért tartanak a fenntartható(bb) étrendtől, mert azt gondolják, hogy az átállással együtt le kell mondaniuk a kulináris élvezetekről is.
Szerencsére egy kis segítséggel könnyű megtalálni az utat, ahol a finom és a fenntartható nem zárja ki egymást.
A no-go zónák kijelölése helyett érdemes elsőként valami pozitívval kezdeni. Fontos megjegyeznünk, hogy nem csak a vegán étrend lehet fenntartható. Azonban ha állati eredetű alapanyagokat is használunk, azokat mindenképp kistermelőktől szerezzük be!
Ha van a tarsolyunkban néhány ötlet és nem kell a sötétben tapogatózni, máris sokkal könnyebb a váltás. Ehhez hoztunk néhány ötletet és receptet. Vágjunk is bele!
Indítsd zölden a napot! – Reggeli, ami nem csak neked tesz jót
A cékla egy igazi superfood. Magyarországon bárhol megterem szabadföldben is és mivel télen is szezonális, lehetővé teszi, hogy az év leghűvösebb napjain is friss zöldséget ehessünk. A következő recept egy igazi őszi ízbomba, ami tele van vitaminokkal és fontos ásványi anyagokkal.
Sültcéklás kecskesajtkrém:
- 1 db közepes cékla
- kb. 250 g friss kecskesajt vagy orda
- só
- bors
A céklát héjában 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Miután kicsit kihűlt, megpucoljuk és apróra vágjuk.
A céklát egy villával szétnyomkodjuk és alaposan összekeverjük a kecskesajttal.
Sózzuk, borsozzuk.
Pirítósra kenve, dióval megszórva tálaljuk.
Pro tipp: Tedd félre a cékla héját! Később olíva olajjal meglocsolva ropogós chipset süthetsz belőle.
Vidd magaddal a kiskertet! – Egészséges ebéd a munkahelyen
A klasszikus cézár salátát mindenki ismeri, azonban a leveles kelt annál kevesebben. Ez a zöldség októbertől decemberig szezonális. Nagy, fodros levelei rostban gazdagok, ezért kiválóak saláta alapnak. Egy kis tökmaggal szórva egy igazán ötletes csavart vihetünk a jól bevált salátába.
Cézár saláta egy kis őszi csavarral:
- 1 kis csokor leveles kel
- 2 ek görög joghurt
- 1 ek majonéz
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- érett kecskesajt
- tökmag
- rozskenyér
A kel leveleit egy ételhordóba tépkedjük.
A joghurtot, a majonézt és az apróra vágott fokhagymát összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és egy kis csatos üvegbe töltjük.
A forgácsokra vágott kecskesajtot, a tökmagot és a rozskenyeret viaszos vászonba csomagoljuk.
A munkahelyen könnyedén összeállítjuk.
Melegítsd fel az estédet! – Vacsora, nem csak vegánoknak
A sütőtök egy igazi őszi csemege. Rendkívül sokoldalú, hiszen az édességtől a levesig rengeteg mindent lehet belőle készíteni. Egy csípős őszi estén a kellemesen fűszeres sütőtök krémleves egy kis chilivel olyan, mint egy meleg ölelés.
Chilis-kókusztejes sütőtök krémleves:
- 1 db sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 db chilipaprika (+ néhány vékony szelet a tálaláshoz)
- 425 ml kókusztej
- méz vagy datolyaszirup
- szerecsendió
- gyömbér
- só
- kókuszreszelék
A sütőtököt félbevágva, 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd meghámozzuk és felkockázzuk.
A vöröshagymát is felkockázzuk, majd olívaolajon megdinszteljük.
Hozzáadjuk a sütőtököt és a fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
Kb. 10-15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejet és a mézet. Botmixerrel krémesre mixeljük.
Chili karikákkal és kókuszreszelékkel díszítve tálaljuk.
Ha beülnél valahova – Fenntartható reggelizőhelyek Budapest szívében
Persze nem mindig van idő vagy kedv főzni. Ráadásul, egy vasárnap délelőttöt semmi nem tud úgy megkoronázni, mint egy elnyújtott brunch. Szerencsére szép számmal vannak reggelizők Budapesten, ezért már csak azt kell megtudnunk, hogy melyekben kaphatunk egészséges és fenntartható fogásokat.
A Brunch Budapest éppen azt a célt hivatott szolgálni, hogy segítsen eligazodni a budapesti gasztro térképen. Kategóriák szerint is kereshetünk, ezért egészen könnyen kideríthetjük, hogy hol kapható vegán reggeli Budapest reggelizőhelyein.
Képek forrása: Canva.com
Hirdetés (X)