Calathea picturata 'Vandenheckei'

A festett zebralevél (Calathea picturata) bemutatása

Calathea picturata 'Vandenheckei'

Calathea picturata ‘Vandenheckei’ / Kép forrása: Wikipédia / David J. Stang

A festett zebralevél (Calathea picturata) a nyílgyökérfélék családjába tartozó, Amerika trópusi vidékeiről származó növény, mely mutatós, mintás levélzetével díszítő levéldísznövényként népszerű hazánkban.

A festett zebralevél levelei nagyméretűek és kerekded kissé ovális formájúak. A fajtától függően eltérő a mintázatuk. A Calathea picturata ‘Vandenheckei’ esetében a levélzet főerét világos sáv, a levelet pedig a levélszéltől beljebb, egy világos, cikcakkos sáv díszíti, egyfajta belső szegélyként.

A Calathea picturata ’Argentea’ mintázata valamivel egyszerűbb, a levél belső része világoszöld árnyalatú, melyet körben egy sötétebb zöld sáv szegélyez.

A festett zebralevél (Calathea picturata) gondozása

Calathea picturata ’Argentea’

Calathea picturata ’Argentea’ / Kép forrása: Wikipédia / David J. Stang

Elhelyezés, hőmérséklet

Egész évben félárnyékos vagy világos környezet, napközben legalább 20, éjjel minimum 16 fokos hőmérséklet ideális számára.

Kevés fény hatására mintázata kifakul, veszít szépségéből. Ha túl hideg a földje, növekedési problémák lépnek fel.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során tartsuk mérsékelten nyirkosan,  ne öntözzük túl, de ne is hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vízet használjunk. Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal szükséges, márciustól augusztusig kéthetente, a többi évszakban nem kell tápoldatozni.

Párásítás

A festett zebralevél eredeti trópusi élőhelyéből adódóan páraigényes növény, szereti ha a a helyiség levegője, ahol tartjuk párás. A magas páratartalmat gyakori permetezéssel biztosíthatjuk számára. 

Átültetés, szaporítás

Átültetni évente kell, erre nyáron érdemes sort keríteni. Az ültetéshez A virágföldet használjunk, melynek szerkezetét hungarocell darabok hozzákeverésével lazíthatjuk. Szaporítani is ilyenkor célszerű, így csak egyszer kell bolygatni a növényt. Szaporítani a gyöktörzs osztásával lehet.

Összefoglalva:

Elhelyezés: helyéül világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyet keressünk. A nappali hőmérséklet legalább 20fok legyen, és éjszaka se legyen hidegebb a lakás 16foknál.

Öntözés: az öntözés során tartsuk mindig kicsit nedvesen a földjét, de a túlöntözést kerülni kell.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente kapjon tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: eredeti élőhelyéből adódóan páraigényes növény, ezért rendszeresen kell párásítani.

Átültetés: évente egyszer nyáron kell átültetni, A típusú virágföldbe.

Szaporítás: szaporítani a nyári átültetéskor a gyöktörzs osztásával és elültetésével lehet.

Kártevők, betegségek: problémát a nem megfelelő gondozás okozhat. Ha a talaj túl hideg, akkor növekedési problémák jelentkeznek, fényhiányos helyen kifakul a növény mintázata.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények