kislevelű fikusz

A fikuszok (Ficus sp.) bemutatása

A ficus az eperfafélék családjába tartozó, a trópusokon és a szubtrópusokon gyakori növénynemzetség. Hazánkban több fikusz faj is kedvelt szobanövény.

A legismertebb szobanövényként tartott fikuszok, a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), a szobafikusz (Ficus elastica),  és a lantlevelű fikusz (Ficus lyrata). Bejegyzésünkben ezeket, valamint további fikusz fajokat és gondozásukat mutatjuk be.

1. Szobafikusz (Ficus elastica)

szobafikusz

Ficus elastica / Kép forrása: Freepik.com

A szobafikuszt (Ficus elastica) talán nem is kell bemutatnunk, annyira elterjedt szobanövény hazánkban is, ez a Malajzia és India területén őshonos levéldísznövény.

Ismertsége és népszerűsége a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) vagy ahogy sokan ismerik kislevelű fikuszéval vetekszik.

Szinte összetéveszthetetlen, hatalmas, kerek, sötétzöld színű fényes leveleivel, amelyeket, a határozott főér szel ketté.

Nagytermetű szobanövény, szépsége akkor érvényesül igazán, ha biztosítjuk számára a szükséges teret. A szobafikusz a mérgező szobanövények sorát gyarapítja!

2. Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)

kislevelű fikusz

Ficus benjamina / Kép forrása: Adobe Stock

A csüngőágú fikusz vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina) Délkelet-Ázsiából származó örökzöld fa vagy cserje. Eredeti élőhelyén a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, itthon, szobanövényként tartva, általában 2méteres magasságig fejlődik.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szobanövénynek számít, beltéri növénydekorációk tervezésekor is előszeretettel használják, szép, fényes levélzete, és könnyed lombozata miatt. Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező, veszélyt jelenthet kisállatainkra is.

3. Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata)

lantlevelű fikusz

Ficus lyrata / Kép forrása: Freepik.com

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) a trópusi Afrika területén őshonos növény, mely hazánkban igen népszerű nagyméretű levéldísznövény. Különleges formájú nagyméretű leveleivel díszít, bármelyik tágas, világos nappaliban jól mutat.

A növény díszét, a nevét adó, lantot formázó, világoszöld, erősen erezett levelei adják. 

Nagyméretű szobanövény, ezért mindenképpen biztosítsunk számára, elegendő helyet, szépsége, akkor érvényesülhet igazán. A lantlevelű fikusz, több más fikusz fajhoz hasonlóan mérgező szobanövény.

A növényben található tejnedv mérgező, emiatt viseljünk kesztyűt, amikor átültetjük.

4. Kislevelű fikusz (Ficus microcarpa)

Ficus ginseng

Ficus microcarpa ’Ginseng’ / Kép forrása: Freepik.com

Magyarországon a kislevelű fikusz (Ficus microcarpa) változatai közül a bonsai Ficus microcarpa ’Ginseng’, valamint a Ficus microcarpa ’Moclame’ fajtákat forgalmazzák.

A köznyelvben nagyon gyakran kislevelű fikuszként említik a csüngőágú fikuszt (Ficus benjamina) is, a Ficus microcarpa viszont tényleg rászolgált erre az elnevezésre.

Levelei kicsik, kerek formájúak fényes felületűek, szép, élénkzöld színűek. Bármelyik forgalmazott változat igazi dísze lehet otthonunknak.

5. Serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula)

Ficus cyathistipula

Ficus cyathistipula / Kép forrása: CityPlant.hu

A serlegkocsányú fikusz (Ficus cyathistipula) a gyorsabban növekvő, nagyobb termetű fikuszok közé tartozik, kb. 3-4 méteres magasságot érhet el. Levelei sötétzöldek, kerekdedek kissé hosszúkásak. Olyan helyen érdemes tartani, ahol van elegendő hely a számára és jól érvényesülhet a formája, szépsége.

A serlegkocsányú fikusz, metszéssel jól alakítható, előnyös tulajdonságai miatt, nemcsak otthoni szobanövényként, hanem irodaházak, bevásárlóközpontok dekorációjaként is gyakran alkalmazzák.

Fontos megemlíteni, hogy a növény, mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért az átültetés és a metszés során járjunk el körültekintően, viseljünk kesztyűt.

6. Hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia)

Ficus longifolia

Ficus longifolia / Kép forrása: CityPlant.hu

A hosszúlevelű fikusz (Ficus longifolia) kedvelt levéldísznövény, a leggyorsabban növő fikuszként is számon tartják. Levelei keskenyek a végük hegyes. Egy-egy levél hossza akár a 20cm-t is elérheti.

Előnyös tulajdonsága, hogy a kislevelű fikuszhoz (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikuszhoz (Ficus benjamina), valamint a serlegkocsányú fikuszhoz (Ficus cyathistipula) hasonlóan metszéssel jól alakítható.

Termete és formája miatt, egy tágas nappaliban szoliterként, vagy nagyobb közintézmények, bevásárlóközpontok, irodaházak dekorációjaként is alkalmazható.

A többi fikuszhoz hasonlóan a hosszúlevelű fikusz is tartalmaz tejnedvet, ami bőrirritáló hatású, ezért átültetéskor és metszéskor viseljünk kesztyűt, előzzük meg, hogy a nedv a bőrrel érintkezzen.

7. Fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) bemutatása

Ficus deltoidea

Ficus deltoidea / Kép forrása: Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0

A fagyöngy fikusz (Ficus deltoidea) vagy fagyöngy füge a többi fikuszhoz hasonlóan az eperfafélék családjába tartozó növény, mely Kelet-Ázsiában és Malajziában őshonos.

Bár a fák lombkoronájából jól ismert fagyöngyhöz semmi köze sincs, a termése nagyon hasonlít rá, innen ered a fagyöngy fikusz elnevezés.

Ahogy a többi fikusz, úgy a fagyöngy fikusz sem virágáradattal, hanem szép formájával, valamint különleges levélzetével lesz otthonunk dísze. Levelei sötétzöld színűek, kerekdedek, enyhén háromszög formájúak és fényes felületűek.

8. Kapaszkodó fikusz (Ficus pumila)

kapaszkodó fikusz

Ficus pumila / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A kapaszkodó fikusz (Ficus pumila) Ázsiában őshonos, kúszó növekedésű növény. Díszítőértékét haragoszöld lándzsa alakú levelekből álló, dús levélzete alkotja. Gondozása egyszerű, ezért gyakran felbukkan közintézményekben, irodaházakban, és otthon is.

A fikuszok (Ficus sp.) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A fikuszoknak nincsenek különleges igényeik, csak a szélsőséges körülményeket nem szeretik (erős napsütés, túl meleg és túlszáraz levegő, túl hideg és nedves környezet, huzat).

A fikuszok esetében nem jó választás, ha huzatos helyen tartjuk őket, mivel erre a levelek ledobásával reagál a növény. Keressünk számukra kellemesen meleg és világos, tűző naptól, és huzattól mentes helyet.

A nagyobb termetű fajok számára biztosítsunk elegendő teret, így érvényesül a szépségük igazán!

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

A fikuszok páratartalom igénye közepes, ezért ha párásítunk, azt meghálálják. Ha túlságosan száraz és fűtött, meleg a szoba levegője, az kedvez a pajzstetvek, takácsatkák és tripszek megjelenésének. A párásításra jó módszer a közvetlen párásítás, azaz a levelek vízzel való permetezése.

A fikuszok közepes vízigényű növények, rendszeres, mérsékelt öntözést igényelnek, télen ritkábban öntözzük őket. A túlöntözést kerüljük, a pangó víz ártalmas, és levélhullást eredményez.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, rendszeres tápoldatozással gondoskodjunk, nyáron kéthetente adjunk nekik tápoldatot.

Kártevők betegségek

A fikuszokat túlságosan száraz levegőjű, fűtött helyiségben takácsatkák, pajzstetvek és tripszek is megtámadhatják. Huzatos helyen, valamint túlöntözés hatására is hullajthatják leveleiket. Ha télen túl hűvös és hideg helyen tartjuk őket, szintén ledobhatják a leveleiket.

Átültetés

Ha szükségesnek látjuk az átültetést, mert már kicsi lett a növény cserepe, vagy kimerült és elhasználódott a növény földje, akkor tavasszal B típusú virágföldbe ültethetjük át.

Metszés

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznunk, és leterítenünk a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el.

Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

Komolyabb formákat leginkább a kislevelű fikusznál (Ficus microcarpa) a csüngőágú fikusznál (Ficus benjamina) vagy a hosszúlevelű fikusznál  (Ficus longifolia) tudunk létrehozni.

Ezt sokszor behatárolja, az, hogy a növényünk már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvünkre alakíthatjuk a formát.

Ha törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszunk van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonjuk vagy egymáshoz drótozzuk, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszünk.

Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatunk, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Fikuszok szaporítása

A fikuszok dugványozással szaporíthatók. A dugványozáshoz szárdugványokat, valamint levágott hajtáscsúcsokat is használhatunk. A hajtáscsúcson legalább 2-5 levél található.

A szárdugvány kb. 4-6 cm hosszú, 1 levél található rajta, a levélhónaljában pedig 1 rügy. A dugványokat mártsuk gyökereztető hormonba, majd pedig ültessük el, tőzeges, homokos virágfölddel töltött cserepekbe.

A sikeres gyökeresedéshez, mérsékelt nedvesség, meleg, világos hely, valamint megfelelő páratartalom szükséges. Használhatunk szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, valamint félbevágott műanyag palackot is a párásításhoz.

A gyökeresedés időigényes folyamat, nevelgessük a fiatal növényeket, öntözzük őket mértékkel, majd, amikor már elég fejlettek, ültessük őket külön-külön cserepekbe.

Képek forrása: Adobe Stock; Freepik.com; Flickr / Szerző: C. E. Timothy Paine / Licence: CC BY-NC 2.0;  Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr; CityPlant.hu

Források: Halina Heitz – Szobanövények; Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények