fitnesz kiegészítők

Ahhoz, hogy az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen mindennapi mozgást biztosítsuk szervezetünk számára, ma már nem szükséges az otthoni gyakorlatok elvégzéséhez különösen drága felszereléseket beszerezni, vagy éppen az időhiányban szenvedőknek nem fontos rendszeresen egy edzőterembe ellátogatni.

Természetesen ezek az állítások csak abban esetben állják meg a helyüket, ha a napjainkban már könnyen és jó áron hozzáférhető fitnesz kiegészítők rendelkezésünkre állnak az otthonunkban.

Az alábbiakban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olyan kiegészítő fitnesz eszközöket mutatunk be, amelyek egyfelől kényelmesebbé teszik az otthoni gyakorlatok elvégzését, másfelől növelik a saját testsúlyos edzések, illetve a gimnasztikai gyakorlatok hatékonyságát.

Ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni, hogy valójában a fitnesz kiegészítők miért is hasznosak a számunkra, akkor a definíció valahogy úgy hangzana, hogy adott időn belül látványosabb fejlődést érhetünk el a megfelelő eszközök, persze megfelelő használatával, mint azok nélkül.

Kettlebell, a súlyzók új generációja

kettlebell sporthoz

Kép forrása: Getty Images

kettlebell sajátossága a hagyományos súlyzóval szemben, hogy használata során egyrészt teljesen más izomcsoportokat is megmozgathatunk a hagyományos súlyzókhoz képest, másrészt a kialakítása miatt nemcsak a kezünkkel, de a lábunkkal is hasznos alap gyakorlatokat végezhetünk.

A kettlebell, a csúszásgátló gumi talapzatának köszönhetően a gyakorlatok végzése során nem gurul el, így biztonságosan használható. Pozitívuma még, hogy valóban rengeteg felhasználási mód rejlik benne, nagyon sokféle otthon elvégezhető gyakorlatnak lehet a kiegészítő eleme.

Természetesen érdemes olyan kettlebellt választani, akár szakember segítségével is, amely mind súlyunknak, mind pedig az éppen aktuális erőnléti állapotunknak is megfelelő. Egy átlagos erőnléti állapotban lévő nőnek például egy 8 kg-os, míg egy férfinak 12 kg-os kettlebell lehet az optimális „kiindulási pont”.

Ugrálókötél a megunhatatlan „örök sláger”

Régen (értsd ez alatt az 1980-as éveket) teljesen természetes, mindennapos kelléke volt egy iskolás lánynak az ugrálókötél. Az iskolák szüneteiben mentek a népszerű figurák, vagy éppen csak a csúcsok megdöntésére irányuló kísérletek.

Aztán az ugrálókötelezés nagyon látványos és komoly sporttá nőtte ki magát, a gyorsaság, az ügyesség, és a rugalmasság kombinációját igénylő mozgássorokkal. Egyértelműen pozitív hatása, hogy a test szinte valamennyi izomzatára hatással van. A szálkásításnak és az alakformálásnak egyik leghatékonyabb eszköze, hiszen a felsőtestet, a hasizmokat és a lábakat egyaránt megmozgatja.

Emellett hatékony eszköz lehet a narancsbőr ellen is, mivel ugrálás során a rezgés „masszírozza” az izomszöveteket. Kevesen gondolnák, de gyakorlatilag legalább annyi kalóriát lehet elégetni ugrókötelezés közben, mintha kocognánk.

Ma már természetesen mind anyagában, mind hosszúságában és természetesen minőségében sokféle ugráló kötél közül választhatunk. Bár használat közben nagyobb a helyigénye, a tárolása mindenképpen felé billenti a mérleget.

Egyszerre nehezítheti és könnyítheti az edzéseket a gumiszalag

A saját testsúllyal végzett gyakorlatok egyik leghasznosabb kiegészítő fitnesz kelléke a gumiszalag. Akár kardió edzéseket végzünk, akár a felső, vagy az alsó testre fókuszáló különböző erősítő gyakorlatokkal eddzük magunkat, a gumiszalag óriási segítséget nyújthat. Ennek a fitnesz kelléknek az érdekessége, hogy használatától függően nehezebbé, vagy éppen könnyebbé teheti a gyakorlatok elvégzését.

Egyszerre szórakoztat és gyógyít a fitnesz labda

fitness labda

A fitnesz labdának, illetve a vele végzett gyakorlatoknak egyszerre van rehabilitációs, gyógyító, illetve prevenciós hatása, elsősorban gerincbántalmak esetében. Emellett a rendszeres használata erősíti az ízületeket és az ugráló kötélhez hasonlóan a zsírok égetésében és a narancsbőr elleni küzdelemben is jelentős szerepet játszhat.

A kiegészítők közül talán mondhatjuk, hogy a fitnesz labda az egyik legszórakoztatóbb. Használhatjuk, ha fogyni szeretnénk, vagy ha feszesebb alakot álmodtunk meg magunknak, de a kismamákat például még a szülésre történő felkészítésben is segítheti.

Az aktív sport mellett a hosszan tartó ülőmunka során is bizonyítottan hasznos társunk lehet egy fitnesz labda, hiszen a gömbölyű felülete nem hagyja elkényelmesedni és folyamatos munkára kényszeríti a derék izmokat. Persze a helyes tartásra itt is figyelni kell! Fontos még, hogy a labdát elsősorban a testmagasságunkhoz mérten válasszuk ki.

A fitnesz kiegészítő kellékek sajátossága, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor használhatjuk azokat és valóban sokat segíthetnek az egészségünk karbantartása érdekében végzett edzések során is. És mint ilyen eszközök, akár kiváló ajándék ötletként is szóba jöhetnek, hiszen egyrészt könnyen beszerezhetők, másrészt nem igényelnek komolyabb anyagi befektetést sem.

Képek forrása: Getty Images; Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom