flamingóvirág

A flamingóvirág (Anthurium) bemutatása

A flamingóvirág (Anthurium) Dél-Amerikából származó, a kontyvirágfélék családjába tartozó, hazánkban is rendkívül kedvelt szobanövény. Népszerűségének oka, hogy látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokkal örvendezteti meg gondozóját.

Virágait a februártól júliusig terjedő időszakban csodálhatjuk meg, az év további időszakaiban pihen a növény. Ekkor élénkzöld levelei díszítenek.

A flamingóvirág a mérgező szobanövények sorát gyarapítja, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek irritálják a nyálkahártyát.

A flamingóvirág (Anthurium) gondozása

Virágoztatás, tápoldatozás

Gyakran előfordul, hogy virágzása sok helyen elmarad, ez amiatt következik be, hogy a növény rengeteg tápanyagot használ fel a virágképzéshez, a következő virágzáshoz már nem marad elég tápanyaga.

A virágzást, a tavasztól őszig tartó időszakban heti egyszeri tápoldatozással, kellő méretű cserépbe való ültetéssel, és kétévente történő átültetéssel segíthetjük elő.

Elhelyezés, öntözés, párásítás

flamingóvirág

Kép forrása: Pexels.com

A növényt világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg helyre helyezzük, a tűző naptól viszont óvjuk. Egész éven át 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő számára.

Télen mérsékeljük az öntözést, míg tavasztól őszig legyen rendszeres, víz soha ne álljon alatta. A meszes víz akár a növény pusztulását is eredményezheti, ezért lágy vízzel öntözzünk.

Kedveli a párás környezetet, ezt párásítással biztosíthatjuk a számára. A párásítás során, figyeljünk rá oda, hogy a virágokra ne kerüljön a kipermetezett vízből. Ha a virágokra kerül a vízből, akkor barna foltok jelenhetnek meg rajtuk.

Szaporítás, átültetés

A flamingóvirágot magról, valamint egyszerűbben tőosztással lehet szaporítani. Átültetni tavasszal lehet, ez akkor válik szükségessé, ha kinőtte a cserepét, illetve elhasználódott a földje.

A tőosztással való szaporítást elvégezhetjük az átültetéssel egy időben. Az átültetéshez A típusú virágföldet válasszunk.

Betegségek, kártevők

A flamingóvirágot nem megfelelő gondozás esetén, sajnos megtámadhatják különféle kártevők, és egyéb problémák is adódhatnak. Ha napon tartjuk, és a levegő is túl száraz, akkor a takácsatkák támadhatják meg, a levelek széle pedig besodródik.

Levéltetvek és pajzstetvek szintén veszélyt jelenthetnek rá. Betegségek közül a gyökérrothadás és a levélfoltosság jelentkezhet.

Képek forrása: Pexels.com; Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények