florárium

Floráriumot készíteni nem csak azért remek, mert igazi gyönyörűségeket is létre lehet hozni, hanem azért is, mert szuper környezetet biztosíthatunk így a kedvenc szobanövényeink számára.

Előkészületek a floráriumhoz

Szükségünk lesz egy edényre, ezt a belekerülő növényekhez méretezzük, célszerű olyanokat választani, amelyek lassabb növekedésűek vagy speciális igényeik vannak – például magas páratartalom.

Ha lezárjuk az edényt – üveglappal, tetővel – akkor könnyen tudunk egyedi klímát kialakítani a floráriumban, legyen szó kaktuszokról vagy magas páratartalmat igénylő calatheákról.

Emellett szükség lesz vízelvezető rétegre, amiket durvaszemű kavicsokból alakíthatunk ki, itt fog “tárolódni” a víz, a növényektől és a talajtól valamelyest elzártan, hogy azok ne a “vízben álljanak”, ezt ugyanis nem mindegyik növény szereti – szuper kivétel ez alól a rovaremésztő növények több fajtája.

Összeszerelés

Ha megfelelően választottuk ki a növényeket, hozzá a talajt, a drain réteget és az edényünk is megfelelő, nincs más dolgunk, mint a kavicsos réteget betenni az üvegbe.

Ezt elválaszthatjuk egy méretre vágott szúnyoghálóval is, majd erre ültessük rá a növényeket, szórjunk közéjük olyan talajt, ami számukra kedvező (kaktuszoknál homokos, jó vízelvezetés talajt, trópusi szobanövényeknél számukra készített talaj mixet).

A növényeket egy kis ecsettel tisztítsuk le a rájuk szóródott földtől, majd locsoljuk meg őket végül tisztítsuk le az üveg falát is, hogy szép tiszta legyen belülről is. Ez később rendszeresen be fog párásodni (főleg ha minidzsungelt építettünk) és lezártuk az edényt.

Locsolni ritkán kell, leginkább akkor, ha már látjuk a növényeken, hogy kókadnak, vagy a kavicsréteg alján már nem gyülemlik fel víz.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények