kukorica

Kép forrása: Pixabay.com

Egyre nagyobb szerepet kapnak a bioüzemanyag-gyártó cégek a Magyarországon megtermelt gabona minél nagyobb arányú felhasználásában – hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett szakmai konferencián, amelyről az agrártárca közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden.

Nagy István elmondta: a bioetanol-gyártás piacot jelent a gazdálkodóknak, növeli a vidéki foglalkoztatást, emeli a magyar hozzáadott értéket, valamint jelentősen hozzájárul az agrárexporthoz és egyenleghez. Mindemellett a gyártás során kiváló minőségű, magas fehérjetartalmú gabonatörköly is képződik, ami nagyon jól hasznosítható az állattenyésztésben, ezzel is csökkentve a GMO-tartalmú szója importját – tette hozzá.

A gazdák számára a bioetanol-gyárak kiszámítható, megbízható és jövedelmező piacot jelentenek, mivel évről évre nagyobb mennyiségben vásárolnak fel kukoricát – szögezte le. Nagy István arról is beszélt, hogy a gyárak az előállított bioetanol nagy részét exportálják, Magyarország pedig Franciaország után az Európai Unió második legnagyobb nettó exportőre etanolból 2012 óta. A bioetanol-export dinamikusan, 2012 óta több mint kétszeresére bővült az elmúlt években, értéke 2016-ban 296 millió euró volt.

Az államtitkár aláhúzta: a gazdasági környezet kedvező a gabonaágazat és a bioetanol-gyártás fejlődéséhez, a közvetlen támogatások, a vidékfejlesztési támogatások és az alacsony hitelkamatok ugyanis jó alapot teremtenek az előrelépésre.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a konferencián panelbeszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsőgenerációs bioüzemanyag piaci környezetét alapvetően befolyásolja az európai megújuló energiákra és klímapolitikára vonatkozó szabályozás, így az ágazat gazdasági és környezeti hozzáadott értékét, létjogosultságát el kell fogadtatni az Európai Unió döntéshozóival.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Megújuló energia