fokföldi ibolya

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) egy gyönyörű, mutatós szobanövény, amely évtizedek óta közkedvelt a kertbarátok körében. Kis termete és változatos színű virágai miatt ideális választás kis lakásokba vagy irodákba.

Az afrikai ibolya néven is ismert növény fő virágzási ideje a téli hónapokra tehető, de az év egyéb időszakaiban is számíthatunk virágzásra. A fokföldi ibolya gondozása nem túl bonyolult, de azért néhány fontos szempontot érdemes szem előtt tartani a nevelése során.

Cikkünk további részében kitérünk a növény igényeire, a legfontosabb gondozási tudnivalókra, valamint a szaporítására is.

A fokföldi ibolya igényei és gondozása

A fokföldi ibolya világos vagy félárnyékos, átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi jól magát. Nyáron legalább 20 °C, télen minimum 18 °C hőmérsékletre van szüksége. A tűző napsütés károsíthatja a leveleit, ezért fontos, hogy ne tegyük ki az erős napsugaraknak.

Szereti a párás környezetet, ezért érdemes a cserepét kavicsokkal töltött tálcára állítani, így az elpárolgó víz biztosítja a megfelelő páratartalmat. A növény leveleit és virágait soha ne permetezzük vízzel és az öntözővízből se kerüljön rájuk, mivel levélrothadás alakulhat ki.

A levélrothadás elkerülése érdekében mindig alulról öntözzük, szobahőmérsékletű, lágy vízzel. Az öntözések során kerüljük a túlöntözést, a növény földje legyen nyirkos, de soha ne álljon a vízben, mivel az gyökérrothadáshoz, később pedig a fokföldi ibolya pusztulásához vezethet.

Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk a növényt virágzó növényeknek való tápoldattal. A fokföldi ibolyát érdemes tavasszal átültetni, ehhez válasszunk az előzőnél kicsit nagyobb cserepet, valamint az üzletekben kapható A típusú virágföldet.

Egyéb teendőként az elszáradt virágok levágását lehet még megemlíteni, további alakításra vagy metszésre nincs szükség.

Növényvédelem

A fokföldi ibolyát több kártevő is megtámadhatja, de a legtöbb problémát a nem megfelelő tartási körülmények, illetve a helytelen öntözés okozza. A viaszos pajzstetvek, a levéltetvek és a tripszek ellen langyos vizes lemosással, vagy növényvédő szerrel védekezhetünk.

Az ideálistól eltérő körülmények és a rosszul végzett öntözés változatos tüneteket okozhatnak. Nézzük, melyek ezek:

  • Levélrothadás: okozhatja a túlöntözés, a felülről öntözés, valamint, az is, ha a levélnyél valamilyen okból megsérül.
  • Gyökérrothadás: főként a túlöntözés, valamint a rossz szerkezetű, túlságosan tömör talaj, felelős érte.
  • Elmarad a virágzás: túlságosan sötét helyen tartjuk a növény. Helyezzük át a virágot világosabb, de nem tűző napos helyre.
  • Megégnek a levelek: tűző napos helyen van a fokföldi ibolyánk. Keressünk számára kevésbé napsütötte helyet.
  • Lehullanak a bimbók: száraz, hűvös levegő érte a növényt.

A fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya, dugványozással, valamint tőosztással is szaporítható, a dugványokat vízben és földben is gyökereztethetjük. A továbbiakban röviden ismertetjük mindhárom szaporítási módszert.

Gyökereztetés vízben

A vízben való gyökereztetéshez a növény néhány levelére lesz szükségünk, valamint egy pohár vízre, és kellemesen meleg helyre. Olyan leveleket szedjünk le, amelyeknek a levélnyele legalább 3 cm-es, de az sem baj, ha kicsit hosszabb.

Töltsünk egy pohárba, vagy mondjuk befőttesüvegbe vizet, és állítsuk bele a leveleket. A vizet néhány naponta cseréljük, és figyeljünk arra is, hogy a szár mindig a vízbe érjen.

A gyökerek kifejlődése után, apró levelek is megjelennek, ekkor éri el a dugvány, azt az állapotot, amikor már el lehet ültetni, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe.

Gyökereztetés virágföldben

A fokföldi ibolya leveleit virágföldben is meggyökereztethetjük, ehhez néhány egészséges levélre lesz szükségünk. A dugványok levélnyelét az ültetést megelőzően vágjuk vissza 3-4 cm hosszúságúra, ezt követően pedig mártsuk őket gyökereztető hormonba.

Ültessük el a levéldugványokat laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe, öntözzük meg őket. Világos, kellemesen meleg és párás környezetben a gyökeresedés 3-4 hetet vesz igénybe.

Tőosztás

A fokföldi ibolyát tőosztással is szaporíthatjuk, ezt érdemes tavasszal, az átültetéssel egy időben végezni. Óvatosan borítsuk ki a növényt a cserépből, szedjük szét levelekkel és gyökérzettel rendelkező nagyobb darabokra, és ültessük el őket külön-külön.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a fokföldi ibolya gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények