Pluméria / Frangipáni

A frangipáni (Plumeria) bemutatása

Pluméria / Frangipáni

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni, vagy pluméria a meténgfélék családjába tartozó növény, mely Közép-Amerikában és a Karib-térségben őshonos. A frangipánit templomfának, egyes fajait hawaii rózsának is nevezik.

Az eredeti élőhelyükön 7-8méteres fává cseperedő illatos virágú növényeket a trópusi és szubtrópusi területeken dísznövényként telepítették be, hazánkban szobanövényként tartják.

Pluméria / Frangipáni

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni fő díszét öt húsos szirom alkotta, szélkereket formázó változatos színekben pompázó, kellemes illatú virágai, valamint nagyméretű levelei adják.

Virágai májustól szeptemberig nyílnak. Szobanövényként tartva, Magyarországon nagyjából 2-3 méteres maximális magasságot érhet el.

A frangipáni (Plumeria) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Pluméria / Frangipáni

Kép forrása: Pixabay.com

A pluméria eredeti élőhelyéből adódóan fény és melegigényes növény. Bátran választhatunk számára tűző napos helyeit is. Télen is olyan helyet keressünk számára, ahol legalább 12-15 fokos a hőmérséklet.

Öntözés, tápoldatozás

Pluméria / Frangipáni

Kép forrása: Pixabay.com

A frangipáni öntözése során fontos a mértékletesség. Tavasszal és főleg nyáron melegben, rendszeresen, de nem túl sok vízzel öntözzük. Semmiképpen se öntözzük túl, mert kirohadnak a növény gyökerei. Tavasszal és nyáron az öntözések során tápoldatot is adjunk a növénynek.

Novembertől tél végéig tart a növény nyugalmi időszaka ilyenkor elhagyható az öntözés. Elég, csak tavasszal újrakezdeni, amikor megjelennek az első rügyek a növényen, vagy ráncos a növény töve.

Átültetés, szaporítás

Pluméria / Frangipáni

Kép forrása: Pixabay.com

A pluméria ültetéséhez olyan cserepet válasszunk, ami nem túl mély, inkább széles és sötét színű. Az ültetéshez laza szerkezetű földkeveréket használjunk.

Szaporítani magról és dugványozással lehetséges.

A magról nevelt pluméria sikeres gondozás mellett általában 3-5 év után hoz először virágot.

Kártevők

Kártevők közül a levéltetű, a liszteske, a tripsz és a pókatka is megtámadhatja. A különféle kártevők eltávolításáról az alábbi cikkünkben olvashatsz: 7 gyakori kártevő, ami megkeseríti szobanövényünk életét

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Fitoland.hu; Plumeria.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények