fű

Bár még tavaszunk szélsőséges időjárást hoz, ideje felkészülnünk az igazi tartós tavaszra, és a kinti hőmérséklettől, viszonyoktól függően megfigyelni, kezdhető el a gyepápolás. Mutatjuk, mire érdemes figyelni és hogyan kerülhető el a fű gombásodása.

Pázsit vagy gyep?

A pázsit rövidre nyírt, apró szálú és finom levelű füvekből álló, szőnyegszerű gyeptakaró. A gyep magasabbra hagyott, kevésbé intenzíven ápolt felület, a vetett gyepet díszgyepnek is nevezzük.

Fűnyírás szabályai: Mikor nyírjunk először füvet?

Erre elég egyszerű és szemmel látható a válasz: akkor, ha már gyepünk növekedésnek indult. A tartósabb hidegben eleinte még ez elég lassú folyamat lesz, de ahogy egyre enyhül az idő, számíthatunk az újraéledésre – és így a gyep intenzív növekedésére.

Mi a helyzet a betegségekkel?

Leginkább gombák felelősek a pázsit tél utáni betegségéért és pusztulásáért, azokon belül is a hópenész. Általában foltokban jelenik meg a probléma és olyan helyeken, ahol huzamosabb ideig volt túl sok hó. (pl. járdák szélén) Ezért (is) fontos az őszi és a tavaszi lemosó permetezés is, hogy a növény immunrendszerét támogatva ellenállóbbá tegyük őket az ilyen betegségekkel szemben.

Gyepszellőztetés és ideje

fű

Kép forrása: Pexels.com

Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor, különösen, ha már pár éve ültetett gyepről van szó. A talaj tömörödik, ami kedvezőtlen a növény számára. Gyepszellőztető gereblyével érdemes lazítani a talajt és összegyűjteni az elhalt, füvünkre rakódott növényi részeket, melyek akadályozhatják a növekedést és a tápanyagok megfelelő áramlását.

Lemosó permetezés

A gyepnél is lényeges, ahogy már fentebb említettük, leginkább a gombabetegségek miatt. A Greenman Agro a mikrobiológiai egyensúlyt helyreállítva támogatja az erős immunrendszer kialakulását és közvetetten ellenállóbbá teszi a növényeket a betegségekkel szemben, ezért különösen ajánljuk kiegészítésként vagy önmagában lemosó jellegű permetezéshez.

A Greenman Agro rügyfakadás után, egész évben használható készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést.

A legelterjedtebb gyepbetegségek listája:

Hópenész

Az egyik leggyakoribb betegség, mikor a gyepfelületen szürkés, hószerű foltok jelentkeznek. Ősztől egészen tavaszig megjelenhet, de leginkább hóolvadás után. Nemcsak a kinézetéről kapta ugyanis a nevét: hóesés után gyakori a megjelenése, amennyiben havazás előtt nem vágtunk a fű magasságából vagy beletapostuk a fűszálak közé a havat.

Phytium

Megjelenését befolyásolja a pázsit kora. Az egészen fiatal növényt könnyen elpusztítja. A földből kihúzva látható a sötétre színeződött gyökérzet, mely a betegség egyik tünete. Idősebb növény esetén idővel összefüggő szürkés foltok jelennek meg. Nehéz felismerni, mert a tünetek elég hasonlóak a szárazság okozta problémákhoz. Érdemes a gyökérzetet vizsgálni a biztosabb diagnózishoz.

Boszorkánykör

Sárgásbarna gyűrűk formájában jelenik meg a gyepfelületen, melyet egy gombafertőzés okoz. A fűszálak közötti szerves anyagok bomlása vagy a túlzott visszanyírás okozza.

Dollárfolt

Sárgás színű foltokban jelenik meg, mely idővel nagyobbra nőhet. A meleg, magas páratartalmú időjárást kedveli.

Rozsdabetegség

Magas páratartalmú területeken egész évben veszélyt jelenthet, de a hópenésszel ellentétben inkább a melegebb időjárást kedveli. Először világosbarna, majd sárgás elszíneződés jelenik meg a gyepen. Ha a probléma súlyos, a foltok idővel összefüggő, piros felületekké válnak. Könnyen terjed, a szél, a fűnyíró és a füvön való gyaloglás is széthordja a gombaspórákat.

Levélfoltosság

Magas páratartalomnál, leginkább a hidegebb hónapokban fertőz, de egyébként egészen 25 Celsius fokig számíthatunk rá. A leveleken először kis barnás foltok jelennek meg, fekete szegéllyel, ezek a fertőzés mértékétől függően nőhetnek. Amennyiben súlyos a fertőzés, a fű elhalhat és lyuk keletkezik a gyepfelületen.

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert