füge

A füge (Ficus carica) bemutatása, gondozása

A füge (Ficus carica) hazánkban kb. 3méteres bokorrá, míg eredeti élőhelyén, Nyugat-Ázsiában, és a Földközi-tenger vidékén kisebb fává cseperedő növény.

Ehető, és kimondottan ízletes termése, valamint mutatós, karéjos, nagyméretű levelek alkotta lombozata miatt érdemes megpróbálkozni a nevelésével. Dekoratív, mediterrán hangulatot idéző szoliter növénye lehet kertünknek.

A füge, fény, meleg és tápanyagigényes növény. Ültetési helyéül, tűző napos, vagy világos, ugyanakkor védett helyet válasszunk. Legjobb a déli fekvésű ültetési hely.

A talaj típusára nem különösebben kényes, bár főként a lazább szerkezetű, tápanyagban bővelkedő talajokat szereti. Tartósan száraz időszakokban érdemes öntözni, így megmaradnak gyümölcsei, és nagyobbak is lesznek.

Szaporítani az ősz második felében dugványozással lehet fás dugvánnyal, nyáron pedig hajtásdugvánnyal. Tősarjakkal szintén szaporíthatjuk a növényt.

A füge metszése

A fügebokrot metszéssel lehet karbantartani, melynek ideje tavasszal érkezik el. A metszés során arra kell odafigyelni, hogy a termővesszőket nehogy visszametsszük, mivel a gyümölcskezdemények ezeken a vesszőkön találhatók.

A metszés főként az elöregedett és felkopaszodott ágak tőből való kifűrészelésére, valamint a sűrűn álló ágak megritkítására terjed ki.

A füge zordabb teleken hajlamos visszafagyni, azonban ezt követően kihajt és tömegesen hoz hajtásokat. Ebben az esetben ritkítani és irányítani kell a hajtásokat, így a visszafagyott fügéből újra szép, egészséges, termő bokrot nevelhetünk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék