fukszia

A fukszia bemutatása

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét. A fajtáknak se szeri se száma, lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatokat egyaránt léteznek.

Ha ügyesen gondozzuk, és biztosítjuk számára az árnyas, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszíthet. Magyarországon teleltetést igényel, nem fagytűrő.

A fukszia igényei, gondozása

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodni kell rendszeres öntözésről, valamint tápanyag utánpótlásról is, jó, ha eleve tápanyag dús talajba ültetjük. Tűző napot, és a túlzott meleget nem szívleli, ezért bátran választhatjuk helyéül a kert egy árnyékosabb szegletét.

Ahogy említettük korábban, teleltetni kell, ehhez védett, sötét kb. 10fokos helyiséget válasszunk, és csökkentsük minimálisra az öntözést.

Szebb formát és növekedést érhetünk el, ha tavasszal visszavágjuk, ilyenkor lehet átültetni is. Szaporítani hajtásdugvánnyal, vagy magról lehet. 

A fukszia szaporítása dugványozással

fukszia1

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatunk a művelettel.Vágjunk le 5-10cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket.

A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, ha erre nincs lehetőség, akkor azonnal állítsuk őket vízbe, mert fonnyadtan már nem biztos, hogy sikerrel meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonunk kéznél, akkor mártsuk bele a hajtások szárát, ez a lépés elhagyható.

Töltsünk meg cserepeket lazább szerkezetű földdel, és készítsünk lyukakat a dugványok számára. Ültessük el a dugványokat, majd öntözzük meg őket.

Egy cserépre húzott zacskóval biztosítsunk kellő páratartalmat. Az elültetett dugványokat alkalmanként szellőztessük, és csak mértékkel öntözzük. Kb. másfél hét alatt meggyökeresednek a dugványok.

A fukszia teleltetése

fukszia2

Kép forrása: Pixabay.com

Mielőtt megkezdenénk a teleltetést, érdemes átvizsgálni a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e rajta kártevők. Célszerű ilyenkor vízzel letisztítani, megszabadítva a kosztól, és a levelek között lapító kártevőktől is.

A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatunk, utóbbi helyen, ledobja leveleit növényünk, de ettől nem kell megijedni, természetes folyamat.

Ha világos helyen szeretnénk teleltetni, akkor kb. 10-12fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7fokos helyiséget válasszunk. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntözni, tápoldatozása elhagyható.

Ahogy beköszönt a tavasz, keressünk a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne kerüljön), vágjuk vissza hajtásait a feléig, és kezdjük el újra rendszeresen öntözni.

Ilyenkor lehet átültetni is, ha szükségét érezzük. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdhetjük szoktatni a kinti klímához.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: HobbikertGazigazító; Gardening Know How

További olvasnivaló: Fukszia gondozása – Részletes útmutató

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények