fűszernövények szárítása
fűszernövények szárítása

Kép forrása: Publicdomainpictures.net / Szerző: Petr Kratochvil / Licence: CC0 1.0

A fűszernövények otthoni termesztése egyáltalán nem olyan nehéz, egy kis odafigyeléssel jó pár fűszer utánpótlásáról gondoskodhatunk, ahelyett, hogy megvennénk a boltban.

Nincs is jobb, mint frissen, vagy tartósítva a saját magunk által termesztett fűszereket használni egy finom étel elkészítéséhez.

A fűszernövények tartósításának legegyszerűbb módja a szárítás. A szárításhoz, a virágzás legelején takarítsuk be a növényt, mert ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalma, ezáltal legintenzívebb az íze. Tisztítsuk le vízzel, töröljük meg, és hagyjuk teljesen megszáradni.

Készítsünk kicsi csokrokat, ezeket fellógatva szárítjuk meg. A szárításhoz sötét, jól szellőző helyiségre van szükség. Bár csábító gondolat a napsugarak erejét segítségül hívni a szárításhoz, ne tegyük, mert a növényben található illóolajak lebomlanak a hatására.

Nagyjából 1 hét alatt száradnak ki annyira a fűszernövények, hogy utána bátran nekiláthatunk a morzsolásuknak. Ehhez húzzuk le a kiszáradt leveleket a szárról, és morzsoljuk durvára őket. A tároláshoz használhatunk üveg és fémdobozt is, valamint papírzsacskót.

Kép forrása: Publicdomainpictures.net / Szerző: Petr Kratochvil / Licence: CC0 1.0

Forrás: Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert