füvesítés

A fűmag vetését tavasszal vagy ősszel ideális elvégezni, amikor se túl hideg, se túl meleg nincs. Ha viszont már türelmetlenül várjuk gyönyörű, új, zöld gyepünket, nem kell feltétlenül őszig várni. A füvesítés nyáron is lehetséges, és nem csak gyepszőnyeg leterítésével, hanem fűmagok elvetésével is.

Ebben az esetben van azonban néhány fontos dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy a magok épségben kicsírázzanak és szép zöld pázsitunk legyen. Nézzük, mire kell odafigyelni, ha nyáron szeretnénk fűmagokkal füvesíteni!

1. Rendszeres öntözés

Ha mindenképp nyáron szeretnénk belevágni a füvesítésbe, akkor a legfontosabb, hogy biztosítani tudjuk a rendszeres öntözést. Ennek a legkényelmesebb és -hatékonyabb módja egy automata öntözőrendszer telepítése, ami szünet nélkül permetezi a bevetett területet, hogy nehogy kiszáradjon vagy kiégjenek a csírák.

A nyári melegben ugyanis kénytelenek vagyunk folyamatosan nedvesen tartani a talajt, ha azt szeretnénk, hogy a vetés eredményes legyen.

2. Szárazságtűrő fűmag

Ahány ház, annyi kert: van, ahol fák árnyékolják az udvar nagy részét, van, aki csak díszpázsitot szeretne és van, ahol a gyerekek és kisállatok nem fogják kímélni a gyepet.

Saját igényeink és a kert paraméterei szerint kell beszereznünk a keveréket. Az Agroker Áruházban számos különböző fűmagkeverék kapható, amiből mindenki megtalálja a megfelelőt.

A nyári füvesítéshez a legjobb választás a szárazságtűrő keverék, így, ha nem tudunk automata öntözőrendszert biztosítani, akkor ez a keverék fajta sokkal jobban fogja bírni a két öntözés közötti időt, mint a többi.

3. Gombásodás és gyomok megelőzése

Sajnos a nyári füvesítés egyik hátránya, hogy az állandó öntözés a meleggel együtt a gombák és gyomnövények kedvence is, nem csak a fűmagoké. Ilyen meleg és párás környezetben könnyebben szaporodnak a gombás megbetegedések és a gyomok is megkapják a megfelelő ellátást. Ez azonban megelőzhető néhány egyszerű lépéssel.

A gombás megbetegedések a talaj javításával akadályozhatók meg, ehhez különböző talajjavítókat érdemes a talajba forgatni a vetésre való előkészítés során. A már bevetett területet tilos gyomirtózni. Még a vetés előtt, a talaj előkészítésénél van erre lehetőségünk, de ezt követően két hetet várnunk kell a magok elszórásával.

A másik opció, hogy várunk az első fűnyírásig és kézzel állunk neki a gyomok kitépésének, amennyiben a terület nem túlságosan nagy és nincs olyan mennyiségű gyom, amit lehetetlen kézzel kiirtani.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert