gépészet

A gépészettel vagy gépkezeléssel kapcsolatos állásokat csak szakképesítést igazoló dokumentummal lehet megpályázni. A munkaerőpiacon igen keresettek ezek a szakemberek, lássunk néhány tanfolyamot, amelyek elvégzésével mi is jó esélyekkel jelentkezhetünk egy gépészeti munkára.

CAD-CAM gépésztechnikus képzés és gépi és CNC forgácsoló képzés

A TanfolyamGURU.hu oldalán nézelődve látható, hogy igen gyakran indulnak tanfolyamok Budapest különböző kerületeiben. A CAD-CAM betűszó egy angol kifejezés rövidítése, nem jelent mást mint számítógép által támogatott tervezést, illetve előállítást.

A tanfolyam során a hallgatóknak megtanítják ennek a szoftvernek a használatát, ezért a szakmai tanulmányokat követően képesek lesznek különféle ipari termékek modellezésére, valamint elő tudják készíteni a forgácsolással előállítható termékek gyártását. A gépésztechnikusi képzés főbb moduljai: villamos és gépészeti alapismeretek, forgácsolás és CNC alapismeretek, CAD rajzolás, CAM ismeretek.

A gép és CNC forgácsoló a képzés során nem tanul számítógépes tervezést, viszont korszerű forgácsoló technológiákat igen. A szakképesítést követően a forgácsolónak műszaki rajz alapján, a technikai paramétereknek megfelelően, a műveleti utasítás szerint képesnek kell lennie arra, hogy gyártási folyamatot megtervezze és egyszerűbb termékeket előállítson.

Kazángépész és kazánkezelő tanfolyam

A korszerű energetikai rendszerek működtetése igényli a megfelelő elméleti és gyakorlati tudással rendelkező szakemberek alkalmazását.

A kazángépész általában a 12-30 t/h tömegáram közötti ipari kazánokat kezeli az erőművi irányító központban. Feladata, hogy a biomasszával vagy fosszilis tüzelőanyagokkal működő ipari kazánokat, valamint az általuk ellátott hőtechnikai rendszereket hatékonyan és biztonságosan üzemeltesse.

A kazánkezelő ezzel szemben maximum 12 t/h tömegáramú ipari kazánok használatát sajátítja el, a tananyagban ettől függetlenül sok átfedés van.

Nyomástartóedény-gépész képzés

Már a kurzus neve is igen érdekes. A nyomástartóedény-gépész olyan gázokat és folyadékokat használó technológiai berendezéssel dolgozik, amelyek nyomása meghaladja a fél bárt. Ide sorolandóak például az olajipari vagy vegyipari gépek, illetve a sűrített levegőt használó technológiák. A gépész ezen túl szereli az ezekhez kapcsolódó csőhálózatokat, nyomáspróbát végez és mindezt dokumentálja a számítógép segítségével.

A törvény szerinti besorolás alapján többféle kategóriába sorolandók a nyomástartó berendezések, ami alapján változik a képzés gyakorlati ideje. Míg kisebb gépek esetében elegendő lehet a fél éves gyakorlati képzés, a komolyabb gépeknél egy éves tanulási időt írnak elő.

Ezek a szakmai képzések akkor jönnek jól, amikor nincs szükség sok éves képzési időre, valamint alkalmasak az eleve hasonló munkakörben dolgozók továbbfejlesztésére, átképzésére.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom