Szobanövények

A gloxínia (Sinningia speciosa) gondozása

gloxinia
Kép forrása: Flickr / Szerző: amy / Licence: CC BY-NC 2.0

A gloxínia, csuporka (Sinningia speciosa) bemutatása, gondozása

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: amy / Licence: CC BY-NC 2.0

A gloxínia (Sinningia speciosa) Brazíliából származó hagymás évelő növény, mely a csuporkafélék családjába tartozik. A kereskedelemben kapható növények egytől-egyig nemesített fajták, melyek őse a Sinningia speciosa

A gloxínia viszonylag kis termetével, és feltűnő szépségű virágzatával, hódította meg a szobakertészek szívét. Fodros szélű, tölcsérre emlékeztető, fehér, piros, lila és rózsaszínben játszó virágai egész nyáron ékesíthetik otthonunkat. A hangsúlyos virágok hátteréül, a kerekded, szőrös felületű, sötétzöld levelek szolgálnak.

Elhelyezés, hőmérséklet, páratartalom

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Albuquerque BioPark / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Szereti a világos, kellemesen meleg, párás levegőjű helyet, ugyanakkor a tűző napot nem szívleli, olyan helyet válasszunk tehát, ahol a napsugarak nem károsíthatják, de világos van.

A kellemesen párás levegőt párásítással kell biztosítani a számára. A gloxínia esetében a közvetlen párásítás, tehát a levelek vízzel való permetezése nem jó megoldás.

Ha permetezéssel szeretnénk párásítani, akkor csak a növény környezetébe permetezzünk a vízből, úgy, hogy a növény levelére és virágára ne kerüljön belőle.

Másik megoldás, ha a gloxínia cserepét, egy tálcára állítjuk, amit kaviccsal vagy agyaggolyóval töltünk meg, és nedvesen tartjuk azt. Az elpárolgó víz biztosítja a párás levegőt.

Öntözés, tápoldatozás

A gloxínia gondozásának körültekintést igénylő feladata az öntözés, földjét tartsuk nedvesen, de arra ügyeljünk, hogy a virágokra és levelekre ne kerüljön az öntözővízből. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Az öntözések mellett, kéthetente adhatunk neki tápoldatot is.

Gondozás a virágzás után

gloxinia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Virágzás után a gloxínia folyamatosan készül fel nyugalmi időszakára, ami levelek elvesztésével jár. Ettől nem kell megriadni, természetes folyamat.

Segítsünk a felkészülésben, és fokozatosan hagyjuk el az öntözést, valamint a tápoldatozást is. A telet, sötét, de a szobahőmérsékletnél csak kissé hűvösebb, 16fok körüli helyen töltse.

Ültetés, szaporítás

Tavaszi ültetéséhez jó vízgazdálkodású, savas kémhatású talajt célszerű választani.  Szaporítani tavasszal lehet gumókkal és magról, vagy nyáron levéldugványozással. Magról való szaporítása nehézkes.

Betegségek, kártevők

Túlságosan száraz levegőjű helyen megtámadhatják a levéltetvek. A nagyon száraz levegőt a levélszélek besodródása is jelzi. Ha túlságosan mélyre ültettük, vagy túl nedves és hideg helyen tartjuk, akkor könnyen kirohadhat.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Albuquerque BioPark / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: amy / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények