guzmánia

A Guzmania nemzetség, amely a broméliafélék családjába tartozik, több mint 100 különböző fajt foglal magában, ezek közül a legelterjedtebb a guzmánia, vagy guzmán bromélia (Guzmania lingulata), amely gyakran megtalálható a kertészeti üzletek kínálatában.

A növény eredetileg Közép- és Dél-Amerika trópusi erdeiben honos, ahol a fákon él, azonban kiválóan alkalmazkodott a szobai körülményekhez is, ennek köszönhetően széles körben elterjedtté vált dekoratív szobanövényként.

Vonzerejét látványos virágzata adja, amelynek élénkpiros, sárga, narancssárga vagy rózsaszín fellevelei a tőlevélrózsa közepén fejlődnek ki. Bár valódi virágai viszonylag jelentéktelenek, a színpompás virágzat hosszú ideig, akár 2-4 hónapig is díszíthet, mielőtt a növény elpusztul.

Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a guzmánia gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, kitérünk a növényvédelemre, valamint a szaporításra is.

A guzmánia igényei és gondozása

A guzmánia számára a világos, vagy félárnyékos, de nem közvetlen napsütéses, szobahőmérsékletű, kellemesen párás környezet a legideálisabb.

Nyáron, valamint a téli hónapokban, főként egy fűtőtest közelében ennél melegebb is lehet a lakásban, ilyenkor különösen fontos a növény párásítása. Rendszeresen permetezzük a leveleit vízzel, a cserepét pedig helyezzük egy vízzel és kaviccsal töltött tálcára.

Tápanyagigénye mérsékelt, ezért csak a vegetációs időszakban érdemes tápoldatozni, kéthetente, kis töménységűre hígított tápoldattal. A virágzás kezdetén és télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A növényt mérsékelten öntözzük, a talajt az öntözések között hagyjuk kissé kiszáradni, így megelőzhető a túlöntözés következtében kialakuló gyökérrothadás. A probléma elkerülésében nagyon sokat segít, ha guzmániát jó vízáteresztő képességű talajban, valamint vízelvezető nyílásokkal rendelkező edényben neveljük.

A levelek alkotta kelyhet is töltsük fel vízzel, ehhez, valamint a locsoláshoz lehetőség szerint mészmentes, szobahőmérsékletű vizet, például esővizet vagy előzőleg felforralt csapvizet használjunk. Télen csökkentsük az öntözések gyakoriságát.

Az idősebb, már virágzó guzmániák nem igényelnek átültetést, mivel a virágzást követően hamarosan elpusztulnak. A fiatal, leválasztott sarjakat, jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe, például orchidea virágföldbe vagy tőzeg alapú földkeverékbe ültessük el.

Gyakori kártevők és betegségek

A guzmánia egy viszonylag ellenálló bromélia faj, mely növényvédelmi szempontból különösen kedvező tulajdonságokkal bír. Ritkán válik különféle betegségek vagy kártevők áldozatává, ami a jelentősen megkönnyíti a gondozását.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy pajzstetvek vagy takácsatkák jelennek meg a növényen, különösen akkor, ha száraz levegőjű helyiségben tartjuk. A kártékony rovarok ellen természetes módszereket, valamint az üzletekben kapható rovarölő szereket is bevethetünk.

A guzmánia gondozásának legfontosabb része a megfelelő gyakorisággal, és mészmentes vízzel történő öntözés. A túlöntözés következtében a gyökérzet, rothadásnak indulhat, ami a növény idő előtti elpusztulásához vezethet.

Ezért különösen fontos, hogy csak mértékkel öntözzük, és a két öntözés közötti időszakban hagyjuk a talajt kiszáradni, valamint megfelelő talajban és növénytartóban neveljük a növényt.

A guzmánia szaporítása

A guzmánia más broméliákhoz hasonlóan, a virágzást követően szép lassan elpusztul, azonban ezt megelőzően sarjakat nevel maga körül. Ezek a sarjak a növény szaporításának kulcsai, amelyeket akkor célszerű leválasztani, amikor elérik az anyanövény méretének egyharmadát vagy felét.

A szaporítás során steril és éles eszközt használjunk, azért, hogy minél kisebb sérülést okozzunk. Ezután az újonnan leválasztott fiatal növényeket ültessük el külön cserepekbe, amelyeket előzőleg megtöltöttünk jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű földkeverékkel.

Erre a célra, használhatjuk az orchideák számára kifejlesztett ültetőközeget, amely fenyőkérget, sphagnum mohát és kókuszrostot is tartalmaz. Alternatívaként választhatunk tőzeg alapú, laza szerkezetű virágföldet is.

A guzmánia szaporításának egy másik módszere, hogy a teljesen elpusztult anyanövényt visszavágjuk, és a sarjakat a cserépben hagyjuk tovább fejlődni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a guzmánia gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com / Szerző: Freepik

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények