gyapjastetű
gyapjastetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Katja Schulz / Licence: CC BY 2.0

A gyapjastetű a kerti növényeket és a szobanövényeket egyaránt fenyegető kártevő, mely a 60-as években került Kelet-Ázsiából Európába. Szívogatásával károsít, a növények nedvét szívogatja. A növény ennek hatására legyengül, időnként levélhullás is jelentkezik, legrosszabb esetben elpusztul.

A gyapjastetű testét fehér, lisztszerű, viaszréteg védi, a nőstények 3-4 mm-esek, gyapjúval együtt, akár 8 mm-t is elérheti nagyságuk. Előszeretettel támadják meg a leveleket, zsenge hajtásokat.

gyapjastetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bill Hails / Licence: CC BY-ND 2.0

A nőstények peterakás után elpusztulnak, a lerakott petékből jellemzően június-júliusban kb. 1 mm-es zöldes-barna színű lárvák kelnek ki. Évente egy nemzedékkel számolhatunk.

Védekezés a gyapjastetű ellen

Ha fenti leírás alapján gyapjastetűre gyanakszunk, akkor minél hamarabb kezdjük meg az ellene való védekezést. Szobanövények esetében első lépésként különítsük el a fertőzött növényt, hogy ne terjedjenek át a kártevők a többi szobanövényre.

Elsőként próbálkozhatunk házi praktikákkal, ilyen például a mosogatószeres, vagy folyékony szappanos-alkoholos vízzel történő lemosás és permetezés.

gyapjastetű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ian Jacobs / Licence: CC BY-NC 2.0

Másik lehetőség a kártevők eltávolítására az izopropil-alkohol, ehhez beáztatott vattapamaccsal törölgessük át jó alaposan a fertőzött növényi részeket. Az izopropil-alkohollal érintkezve elpusztulnak a gyapjastetvek.

Ha ezek a megoldások sem segítenek, akkor alkalmazzunk rovarölő szereket. A kertben, nyugalmi időszakban az olajos lemosó permetezés jelenthet segítséget, nyáron pedig a lárvákat gyéríthetjük rovarölő szer segítségével. A kiskertben is próbálkozhatunk a szobanövényeknél ismertetett módszerekkel.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Ian Jacobs / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Katja Schulz / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Bill Hails / Licence: CC BY-ND 2.0

Források: Bálint Gazda – Így bánjunk el a gyapjas pajzstetűvel; Hobbikert – 4 háztartási szerrel harcolhatunk a gyapjas levéltetvek ellen

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert