antenna

Ugye, milyen bénító, ha otthon dolgozunk, és az online meeting közepén lefagy a gépünk? Vagy leülnénk szombat este egy jó filmet megnézni, és csak a pörgő karikát látjuk a monitor közepén? Ha állandóan a korlátozott internetforgalom sárga felkiáltójele jelenik meg a tálcánkon?

A következőkben megvizsgáljuk, hogy mi minden állhat ezek mögött, de ami talán még fontosabb: arra is kitérünk, hogy hogyan oldhatjuk meg az egyes problémákat.

Rosszul elhelyezett router

Az egyik leggyakoribb ok, amiért az internetkapcsolat nem megfelelő, az az, hogy az adatforgalmat biztosító routerünket valami leárnyékolja. A túlzsúfolt szobák vagy a magasfeszültségű konyhai eszközök megzavarják, illetve elnyelik a rádióhullámokat, ezért hiába egy tökéletesen működő router, ha az általa kibocsátott jel már nem éri el a célját.

Azért, hogy a jeladás akadálymentes lehessen, érdemes a routert szabad téren, egy polcon vagy egy asztalon elhelyeznünk. Ha van rá lehetőség, a lakás szívében alakítsuk ki a Wi-Fi helyét, hiszen onnan a router egyenletesen tudja sugározni a rádióhullámokat a lakás minden pontjára.

Nem elég a lefedettség

Sokszor a router stabilan közvetíti a jelet, a vétel mégsem megfelelő. Érdemes ilyenkor egy USB-s antennát vagy egy Wi-Fi repeatert (jelismétlőt, jeltovábbítót) beszereznünk – mindkettő egyfajta hidat képez a gépünk és router között. Használatukkal a teljes terület lefedett lesz, megszűnnek az úgynevezett dead zone-ok.

Az antenna alkalmazása nagyon egyszerű: az USB-s csatlakozást követően a gép fel fogja ismerni az eszközt és automatikusan telepíteni fogja azt. A jelismétlő magának a Wi-Fi-nek a hatótávolságát növeli meg, ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy annak a sebességét nem gyorsítja, így ez szélessávú internethasználatnál jelenthet megoldást.

És ami még jobb: ezekkel a megoldásokkal nemcsak a saját idegrendszerünknek teszünk jót, hanem a környezetet is óvjuk, hiszen a kábelmentes megoldások egyet jelentenek a kisebb anyagigényű előállítással, valamint a rövidebb gyártási folyamattal.

Akadályozott a jeladás

Nemcsak a túlzsúfolt helyiségek vagy konyhai gépek akadályozhatják a jelátadást, hanem sokszor az épület anyaga is. A felhasználói visszajelzésekből az derül ki, hogy a panel vagy a régebbi típusú, polgári, vastag fallal rendelkező lakások sokszor elnyelik a router jelét és akadályozzák a problémamentes nethasználatot. Ilyenkor is segíthet az antenna vagy valamilyen jelerősítő megoldás.

Nincs update-elve a router

Míg a telefonunkon vagy az asztali számítógépünkön futnak az automatikus frissítések, addig a router szinte mindig 24 órás szolgálatban áll, pedig neki is kell a pihenés, a frissítés. A routert manuálisan tudjuk kikapcsolni a box hátoldalán található on/off gomb segítségével. A biztonságos leállítás érdekében a tápkábelt is húzzuk ki a konnektorból és fogjuk 1-3 perces kényszerpihenőre az eszközt.

Az újraindítás során helyreállhat a meghibásodott vagy lassú internetkapcsolat, mivel a gyorsítótár felesleges adatai törlődnek és újra helyreáll az eszköz rövid távú memóriájának teljes kapacitása. A konfigurációs adatok nem tűnnek el, tehát a router automatikusan csatlakozni fog a hálózathoz.

Kicsúszott kábelek

Ha még nem váltottunk zöld megoldásra, és a gépünkön sincs antenna, akkor a router újraindítása után érdemes még a vezetékek megfelelő csatlakozását is ellenőrizni, hátha egy-egy csatlakozó kicsúszott, és ez okozza a fennakadásokat.

Szolgáltatói hiba

Ha minden problémaelhárító megoldáson sikeresen végigmentünk, de az internet mégis csigatempóban halad, vagy egyáltalán nincs, akkor valószínűleg a szolgáltatónknál lesz a hiba.

Ilyen esetben érdemes őket is felkeresnünk, mert egy műszaki vagy hálózati meghibásodást csak ők tudnak orvosolni. Ha a szolgáltató oldaláról problémamentes az ellátás, akkor is tudják ellenőrizni az otthoni routerünket, és ha szükséges, elhárítják a problémát.

Ha nincs internet, ne fagyjunk le mi is: először vegyük végig az itt javasolt lépéseket, vagy keressük fel a szolgáltatót és hamarosan újra pörögni fog a net nálunk is!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom