gyepápolás
gyepápolás

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy beköszönt a tavasz, a kerttulajdonos számára is beindul a szezon, szinte végtelennek tetszik a tennivalók sora. Ha az időjárás kedvezően alakul, azaz számíthatunk arra, hogy a hőmérséklet inkább tartózkodik majd 10fok felett, mint alatt, akkor nagyjából március közepétől belevághatunk a gyepünk fenntartási munkálataiba is.

A gyepápolás nagyon hasonló, egy páciens diagnosztizálásához, egy rejtvény megoldásához, azaz, bár vannak általános szabályok, mégis jó, ha tudjuk, hogy minden módszer, esetünkben minden fűfelület más-más, tehát ennek megfelelően egyedi elbánást igényel.

A következőkben górcső alá veszünk néhány példát, és megnézzük melyik esetben, mi a helyes eljárás.

Amikor ősszel nem történt tápanyagpótlás

Gyakori eset, hogy ősszel elmarad a tápanyagpótlás, ennek ellenére egy viszonylag sűrű gyepállománnyal lehet dolgunk tavasszal. Ez önmagában nem is lenne gond, azonban ez a tömött fűfelület általában a tél folyamán kisárgul, színét veszti, és legyengül. 

Ha kertünkben is ez történt, első lépésként végezzünk alapos gyepszellőztetést, majd pedig szórjuk ki a fűre a tápanyagot. Ne bánjuk vele fukarul, hisz gyepünk „éhezik”, kiszórhatjuk a maximum adagot, vagy akár másfélszeres tápanyag mennyiséget is.

Hogyan gyepszellőztessünk?

Ha kimosódott az őszi tápanyag

Szintén gyakori eset, hogy bár a gyeptulajdonos ősszel végez tápanyag utánpótlást az mégsem hasznosul megfelelően. Ennek általában az az oka, hogy szerves trágyát nem, csak műtrágyát használt, ami aztán a komor, esős őszi napokon kimosódott a talajból, tehát lényegében a fű számára olyan, mintha nem is lett volna.

Tavasszal tehát az elsődleges cél, hogy a tápanyagot olyan formában pótoljuk, amit a gyep hasznosítani tud, és ne a talajvízben kössön ki. Ehhez először szellőztessük meg a gyepet, majd pedig szerves tápanyagot juttassunk ki, ami a talaj felsőrétegében maradva, táplálja füvünket.

Mindent megteszünk, és mégsem szép a gyep

Talán a három eset közül ez a leginkább összetett probléma, és a legbosszantóbb is, hisz nem voltunk hanyagok, lelkiismeretesen gondoztuk gyepünket, és valamilyen rejtélyes okból az mégis pusztul.

Az ilyen esetek, általában olyanok, mint a rosszul végzett fogmosás. Csináljuk, csináljuk, csak a nem megfelelő technika miatt, nem elég hatékony.

Árthatunk a fűnek, ha nem megfelelő napszakot nézünk ki az öntözésre, rossz tápanyagot választunk a tápanyag pótlására, valamint nem végezzük elég alaposan a növényvédelmet.

Ha gyakran találjuk magunkat szembe azzal, hogy a gyep foltokban pusztul, majd minden igyekezetünk, és tápanyagpótlásunk ellenére, újra felüti a fejét a jelenség ugyanott, vagy más helyen, akkor joggal gyanakodhatunk, hogy a talajt gombabetegség fertőzi.

Ilyen esetben az elsődleges feladatunk, hogy a talajt olyan állapotba hozzunk, ami a gyep számára is megfelelő. A talajjavító tápanyagozás segítségével, tulajdonképpen a talajban lakozó baktériumokat, a gyep számára hasznos mikro flórává változtatjuk, ez azonban nem megy egyik napról a másikra.

Ahhoz, hogy a talajjavítás sikeres legyen időben, már tavasszal lépnünk kell, mivel melegigényes folyamatról van szó. Ha időben megkezdjük a talajjavítást, később már nem lesz problémánk, ha a többi fenntartási munkát helyesen végezzük!

Következő cikkünkben a megfelelő fűnyírási magasság kiválasztásáról lesz szó!

Cikkünk megírásában Molnár Gábor Éva kertészmérnök volt segítségünkre. 

A kertfüvesítéssel kapcsolatos további hasznos tanácsokat a www.kertfuvesites.hu weboldalon olvashatsz!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert