fűnyíró

Miért fontos a fűnyírás magasságának és idejének megfelelő kiválasztása?

fűnyíró

Kép forrása: Pixabay.com

Amíg nem ássuk bele magunkat alaposan a gyepápolás rejtelmeibe, addig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha végigmegyünk a fűnyíróval a füvön, amikor már úgy érezzük, hogy túl magas és zavarja szemünket a látvány.

Az, hogy milyen magasságot választunk, és mikor is végezzük el a fűnyírást több tényezőtől is függ. Elsőként vegyük át ezeket.

Amikor gyepszellőztetést szeretnénk végezni tavasszal

A gyepszellőztetés, egy olyan munkafolyamat, amit okvetlenül el kell végeznünk, ha igazán szép fűfelületet szeretnénk, sokan mégis ódzkodnak tőle.

Nem csoda, hisz elsőre rémisztő látvány a fűszálak közül előbukkanó elhalt, összetömörült növényi részek tömkelege, de ha belátjuk, hogy ezzel csak a gyep megújulását segítjük elő, máris más a kép.

Ahhoz, hogy a gyepszellőztetés igazán hatékony legyen, szinte tarra, nagyjából 3cm-es magasságig kell vágnunk a gyepet, különben a gyepszellőzető gép, vagy más erre szolgáló kézi szerszám nem képes hatékony munkát végezni.

Az egyensúly fontossága

Ahogy az élet szinte minden területén, úgy a gyepfenntartás során is kiemelten fontos a megfelelő egyensúly fenntartása. Hogyan várhatnánk el a frissen kisarjadt, üde gyepünktől, hogy alkalmazkodjon a rendszertelen idejű, és eltérő hosszra való fűnyíráshoz?

Hatalmas kárt okozhatunk, ha hűvös időben túl hosszúra hagyjuk, míg a perzselő hőség idején rövidre nyírjuk. Ezeket a szélsőségeket nem tudja lekövetni a gyep, és mindenféle csodaszerek bevetésével is esélytelen lesz, hogy a kívánt, dús hatást elérje.

Könnyen belátható, hogy az egyensúlyt nagyon könnyen, és rövid idő alatt tönkretehetjük, amit aztán nehéz helyreállítani.

Következzen hát néhány aranyszabály, ami iránymutatást adhat!

  1. Hűvös időben, tavasszal és ősszel, az alacsony 4-5cm-es fűmagasság az ideális.
  2. Forróságban, tehát nyáron, mindig hagyjuk magasabban a füvet.
  3. Ősszel addig vágjuk a gyepet, amíg nem képes megtartani a 4cm-es magasságot.

Ősszel sokaknak okoz fejtörést annak eldöntése, hogy mikor is kell megejteni az utolsó fűnyírást, majd téliesíteni, és parkoltatni a járgányt.

Nincs kőbe vésett dátum, ne a naptárra, hanem a fű magasságára figyeljünk! Megnehezítjük a gyepünk és a saját életünket is, ha elsunnyogjuk az utolsó fűnyírást, lustaságból, vagy, mert nem tudunk dönteni, szükséges e.

De miért is akkora gond, ha magasan marad a fű?

fűnyíró

Kép forrása: Pixabay.com

Bár hóval, néha fukarul bánnak az égiek, ha mégis megérkezik, akkor komoly súllyal nehezedik gyepünkre.

A jeges hó és jég alatt, a hosszan hagyott fű elhajlik és befülled, nem beszélve arról, hogy még ha taposásnak is kitesszük – hisz ki ne építene például hóembert, vagy töltené hógolyózással a szabadijét egy téli játékra alkalmas kertben nem ismerve annak lehetséges következményeit.

Tartsuk szemmel az  ősszel telepített gyepünket!

Az ősszel telepített gyepek különösen ki vannak téve az előbbiekben részletezett veszélyeknek, mivel a telepítésük során használt előkészítő tápanyagok, folyamatosan növekedésre sarkallják őket.

A növekedés további motorját jelentik a késő őszi, kellemes, napsütéses nappalok. Ne sajnáljuk tehát a füvet, szabadítsuk rá a fűnyírót, és tegyük ezt mindaddig, míg hossza be nem áll a teleltetési magaságra.

Ha mégis megtörtént a baj

Gyakori, hogy a kezdő kerttulajdonos, csak tél végén eszmél rá, hogy valami hiba csúszott a gépezetbe.

Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint tűzoltáshoz folyamodni, azaz februárban elvégezni a fűnyírást (amennyiben a hőmérséklet megengedi), így megalapozva, hogy a tavasz kezdete során egészséges pázsitunk legyen.

Röviden összefoglalva

Törekedjünk mindig az évszaknak megfelelő gyephosszúság elérése, és kerüljük a rendszertelenséget, mert ezzel felborítjuk a törékeny egyensúlyt.

A fűnyírónkat pedig csak akkor helyezzük parkoló pályára, ha már a gyep tartja a teleltetési magasságát.

Cikkünk megírásában Molnár Gábor Éva kertészmérnök volt segítségünkre. 

A kertfüvesítéssel kapcsolatos további hasznos tanácsokat a kertfuvesites.hu weboldalon olvashatsz!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert