Otthon, Kiskert

Gyepápolás 1×1 – Őszi gyepfüvesítés pro és kontra 5#

fű
Kép forrása: Pixabay.com

Ezt a cikket a nyár utolsó napján írom, lassan elkezdődik a tanév, és vele együtt az ősz is, az időjárás azonban erről nem nagyon akar tudomást venni, éppen az 5. hőhullám teszi próbára az embereket, és velünk együtt a növényeket is.

fű

Kép forrása: Pixabay.com

Az idei forró nyár, a perzselő napsugarak a gondozott pázsitokat megviselték, a legyengült gyepállományba pedig rút sárga foltok rajzolódtak a tavaszi smaragdzöld felület helyén.

A legyengült gyep gombás megbetegedéseknek adott teret, ami lefertőzhette akár az egész gyepállományt. A lóbogár túrásáról, vagy a pajorok gyökérpusztításáról, még említést sem tettem, de azt gondolom, jól látható, hogy őszig igencsak sok dolgot kell elszenvednie a pázsitnak, ha nem sikerül kellő időt ráfordítani. Mit lehet ilyenkor tenni? – Teszi fel a kérdést az elkeseredett hobbikertészkedő.

Az őszi füvesítés, felülvetés jelenthet megoldást a bajra, azonban mielőtt bárki belevágni, érdemes mérlegelni, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az őszi füvesítési időpont, a továbbiakban ezeket fogom sorra venni.

Az őszi füvesítés előnyei és hátrányai

Az őszi füvesítés előnyei:

  • bár az éjszakai hőmérsékletek egyre alacsonyabbak, a talaj hőmérséklete ideális, még teljesen megfelel a füvesítéshez
  • kisebb a gyomosodás esélye, hiszen ilyenkor a gyommagvak is nyugalmi időszakban vannak, vagy kifagynak majd télen
  • kevesebbet kell öntözni ahhoz, hogy a fűmagok kikeljenek
  • a kevesebb öntözés miatt költséghatékonyabb az őszi füvesítés, mintha máskor füvesítenénk
  • tavasszal már használható gyepfelületet kapunk

Az őszi füvesítés hátránya – A lombhullás

fű

Kép forrása: Pixabay.com

Az őszi füvesítés legnagyobb hátrányát a lombhullás jelenti. Ha a frissen vetett, és épp csak kibújó füvet tapossuk a lombseprés közben, akkor semmi értelme nem volt a korábban befektetett időnek, pénznek és energiának. Ha a lehullott levelek a füvön maradnak, akkor szintén hiába fáradoztunk, mert a fűszálak befüllednek a lombréteg alatt. Mit lehet hát tenni?

Ha nagyobb, lombhullató fák vannak a kertben, mindenképpen mérlegelni kell, hogy belevágjunk-e az őszi füvesítésbe. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk megoldani a lehulló levelek gyűjtését lombgyűjtő segítségével sem, akkor érdemes inkább tavaszra halasztani a fűvetést.

Ha mégis belevágnánk, akkor szigorúan csak szeptember elején tegyük azt, így a lombhullásig éppen eltelik annyi idő, hogy a friss fűmagvetésről, már biztonságosan is összegyűjthető lesz a lomb.

Ezt az írást elsősorban az őszi füvesítésnek szenteltem, de lehetőségként számolni kell, az őszi gyepszőnyegezéssel is. Gyepszőnyegezés esetében nincsenek olyan szigorúan megszabott időpontok, mint füvesítéskor, azonban a 3hetes gyökerezési idővel ekkor is számolni kell.

Bízom benne, hogy ezzel a bejegyzéssel segítettem, eligazodni az őszi füvesítés, és kármentesítés útvesztőjében. Ha további hasznos tippeket olvasnál a gyepápolásról, látogass el Molnár Gábor Éva kertészmérnök oldalára, a www.kertfuvesites.hu-ra engem is ő látott el hasznos tanácsokkal, amikor ezt az összefoglalót készítettem.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert