gyepszellőztetés

Te is néha irigykedve nézed mások gyönyörű, élénkzöld gyepét a kertben? A tied bezzeg sosem sikerül ilyen szépre, igaz? Nos, lehet, hogy nem az öntözéssel vagy éppen a fűmag minőségével van a probléma, csak éppen nem ismersz és alkalmazol olyan fortélyokat, amik hozzásegíthetnének a legjobb eredmény eléréséhez.

Mi kell a szép gyephez?

Leginkább elegendő víz és fény, némi odafigyelés, és persze az, hogy ne tapossák ki. Általában ennyi elég ahhoz, hogy rendes fű nőjön valahol, de hogy olyan katalógusszerű gyepet növessz, mint amit látsz néhány kertben, ahhoz ez még kevés. A rendszeres ápolás mellett évente a gyepszellőztetést is be kell vetned, ha igazán tökéletes eredményt szeretnél elérni.

Sokan nem is tudják, hogy ilyen létezik, de aki ismeri, az is gyakran ódzkodik tőle. Tény, hogy nem éppen sétagalopp megcsinálni, hiszen fizikai munka, időigényes, ráadásul közvetlenül a gyepszellőztetés után úgy fog kinézni a füves területed, mintha gyakorlatilag megszűnt volna.

Sokan ezért úgy élik meg, hogy kezdhetik elölről a munkát, de ez nem igaz: nagyon gyorsan visszaáll az eredeti állapot, a gyep pedig még jobb minőségű és szebb lesz!

Ha még nincs meg a megfelelő eszközöd a művelethez, beszerezheted innen: https://www.szerszamwebaruhaz.com/gyepszellozteto.

Hogyan működik a gyepszellőztetés?

A szép zöld gyepet leggyakrabban a sárguló, már elhalt növényi részek teszik csúffá. A gyepszellőztetés során tulajdonképpen ezeket távolítod el a zöld, élő fű közül. Emellett a talaj meglazításával elérjük, hogy könnyebben járja át a víz és a levegő.

Mikor tavasszal elkezd melegedni a levegő, és így növekedésnek indul a gyep, az elhalt szálak helyén új hajtások jelennek meg, a gyökérzet pedig erősödik, így lehet összefüggő, erős, sűrű, zöld gyeped.

A gyepszellőztetés során gyakorlatilag fogod magad, és felforgatod a talajt, vele azt a szép zöld gyepszőnyeget, amivel hosszú hónapokat dolgoztál. Igen, ez valóban rettenetesen hangzik, de 3- hét elteltével vissza is nő a fű, tehát nem kell sokáig nézned a felforgatott udvart.

Hogyan kell ezt csinálni?

Persze nem szabad a gyepszellőztetésnem random nekiállni, fontos az időzítés, különben nem a várt eredményt fogod kapni. Évente 2 alkalommal érdemes ezt megcsinálni: ősszel és tavasszal. De persze fontosak az egyéb körülmények is.

A tavaszi gyepszellőztetésre akkor célszerű sort keríteni, amikor a hőmérséklet kb. +8 Celsius fok fölé kúszik tartósan, és már nincsenek talajmenti fagyok – azok ugyanis eléggé el tudják rontani az egészet.

Fűnyírás

Az első lépés, hogy vágjuk le a füvet jó rövidre, nagyjából 3-4 centisre. Így a gyepszellőztető könnyebben hozzáfér majd a talajhoz, ami kulcsfontosságú a művelet sikeressége szempontjából.

A gép beállítása

A gyepszellőztető gépen is lehet magasságot állítani, amit egyénileg kell kitapasztalni, hogy mivel érheti el az ember a legjobb eredményt. Első alkalommal érdemes egy közepes fokozatot megpróbálni, az eredménytől függően pedig lehet változtatni a magasságon.

A gép használata

Nagyjából úgy működik, mint egy fűnyíró, de fontos, hogy nem szabad vele megállni, mert túlságosan kikaparja a talajt, és ugyanezen okból éleskanyarokat se vegyél! Nagyobb íveken fordulj vele, így nem okozol károkat a gyepen! Ha kész, lombsöprűvel és fűnyíróval átmehetsz a területen még egyszer, a minél jobb eredmény elérése érdekében.

Magok és tápanyag

A megmunkált területre felülvetésre való magokat érdemes szétszórni, és rendszeresen megkínálni némi tápanyaggal, hogy minél gyorsabban nőjön az új fű. A tápanyagokat minél egyenletesebben szórod, annál jobb!

A gyepszellőztetés után néhány napig érdemes pihentetni, kímélni a területet, azaz ne használd, ne lépkedj rajta! Látni fogod, mikor elég erős a fű ahhoz, hogy ez már ne jelentsen problémát.

Vállald be minden évben ezt a kis plusz feladatot, hidd el, a gyeped meg fogja hálálni!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert