szobanövények

Biztosan sok gyökereztetési technikát láttatok már, vagy próbáltatok ki magatok is, és itt is volt szó már róla korábban. Azonban a növényen való gyökereztetés talán a legbiztonságosabb és leggyorsabb módja a növény szaporításának.

Ellentétben szinte az összes többi gyökereztetési móddal, ilyenkor magán az anyanövényen történik a gyökereztetés. Erre nem alkalmas valamennyi faj, viszont például kontyvirágféléknél – mint amilyenek a Philodendronok, Monsterák – remekül működik, Zamioculcasszal még nem próbáltam.

Ilyenkor pár dolgot érdemes figyelembe venni. Az erre alkalmas növényeknél a nóduszt kell megkeresni, ez az a megnagyobbodott szár-rész, amiből a levelek, később pedig a gyökerek is kinőnek majd.

Ezt a részt kell párásan tartani és elhitetni a növénnyel, hogy érdemes neki ott gyökeret eresztenie.

Ezért, ha profibbak vagyunk sphagnum mohával, vagy kókusz hánccsal, ha kevésbé, akkor akár kertben szedett mohával vagy egy kis trópusi földkeverékkel vonjuk be a szár nódusz-os részét, és csomagoljuk be az egészet egy zacskóba, vagy folpackba – a zacskós megoldás újrahasznosítható!

Ha ezzel megvagyunk, akkor tartsuk folyamatosan nedvesen a mohát vagy a földet, és pár hét alatt szép gyökérzetet fog hozni a növény.

Ez azért kedvezőbb, mintha vízben gyökereztetnénk, mert így a teljes növény tudja táplálni az új gyökérzet kifejlődését, ami így gyorsabban tud gyarapodni, mintha a levágott résznek kellene létrehoznia azt.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények