gyomstop
gyomstop

Kép forrása: Profigazda.hu

Tételezzük fel, hogy nyár elején egy hosszú és fárasztó hét után meg szeretnénk inni a szombat reggeli kávénkat, az akkor még kellemesen hűvös kertünkben. Minden adott az idilli hangulathoz (a természet hangja, a nap reggeli sugarai).

A kávé kortyolgatása közben van időnk elmélkedni, gyönyörködni a kertünkben, illetve megtervezni, hogy mit is csináljunk ezen a gyönyörű májusi szombaton. Ahogy rápillantunk szépen zöldülő gyepünkre, nem épp a számunkra kellemes látvány fogadhat. Ugyanis a gyepünk tele van gyomflórával.

De mi is az a gyom?

Ez egy szubjektív és tág fogalom. A gyom lehet pl. egy 2 ha-os gabonatáblában 20 szál kukorica, vagy a rózsakertünkben kikelt bársonyvirág mag is. Ez esetben a bársonyvirág a gyom.

A gyomot tehát nem mi vetettünk vagy ültettünk az adott területre. Ezek kedvezőtlenül befolyásolhatják az általunk termeszteni kívánt növényt / növényeket (pl. beárnyékolja).

Esetünkben a gyom fogalmába tartozik minden olyan növényfaj, mely az általunk nevelni / termeszteni kívánt növény a gyep / pázsit homogenitását megzavarja.

A gyomnövények elég változatos megjelenésűek. Levelük formája, nagysága, habitusuk (terjedelmük) eltérő lehet. Elsősorban a területen lévő gyommagvakból kelnek ki.

Elkezdjük speciális gyomláló szerszámokkal eltávolítani a gyepből, de hamar rájövünk, hogy ezzel a módszerrel napokat görnyedhetnénk, de akkor sem garantált a 100%-os eredmény.

Ugyanisa meglévő gyomok különböző fejlettségi szinten állnak. Így a gyomlálás hosszú, folyamatos, végeláthatatlan munka lenne. A problémánk megoldására ezért felkereshetjük a gazdaboltot, kikérhetjük az ott dolgozó szakemberek tanácsát.

Az eladó a vegyszeres gyomirtást javasolja, mellyel egyszerre nagyobb területet lehet lekezelni.

A vegyszeres gyomirtásra Gyom Stop nevezetű szer ajánlott. 2005 óta van jelen a magyarországi piacon, mint gyepek / pázsitok gyomirtó szere. Nem tartalmaz toxikus anyagokat. Sikeressége azon alapul, hogy az egyszikű növényeket -így a gyepet-pázsitot – nem pusztítja, viszont minden más egynyári és évelő, kétszikű növényt igen.

Egyszikű növénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek magvait elvetve, a magból csak egy sziklevél fejlődik ki. Az ilyen növények bojtos gyökérzettel rendelkeznek, illetve levélzetükben párhuzamosan mennek a növényi erek. Ilyenek pl.: a tulipán, liliom, amarillisz, és a fűfélék.

A kétszikű növények magvaiból a növény két sziklevéllel fejlődik ki. Gyökérzetük fő és mellékgyökérből áll. Levélzetük tagoltak, s fő eres / tagolt erezetű. Ilyenek pl.: parlagfű, pongyola pitypang, tyúkhúr.

A szer használata előtt mindenképpen fontos az előírt óvintézkedések, szabályok betartása. A megfelelő koncentrációjú elegy bekeverése és használata előtt olvassuk el a használati utasításokat tartalmazó tájékoztatót!

Következő lépésként győződjünk meg arról, hogy rendelkezésünkre állnak-e a kijuttatáshoz szükséges védőfelszerelések, és eszközök. (Amennyiben nem, azok is beszerezhetők a gazdaboltban.)

Védőfelszerelésként zárt cipő, ruházat, maszk, védőszemüveg, illetve kesztyű szükséges. A szer nem toxikus – azaz nem mérgező – , viszont bőrrel és érzékszervekkel történő érintkezése során allergiás reakciót válthat ki, bőrirritációt okozhat.

Mivel a szer kézi illetve háti permetezővel történő kijuttatással kerül a területre, a maszk használatára fokozottan ügyelni kell.

A permetező eszközök porszem nagyságú cseppeket képeznek, melyek szabad szemmel nem láthatók és helytelen maszk viseléssel bejuthatnak a légutakba, megtapadhatnak a tüdő léghólyagocskáin, károsítva szervezetünket.

Bármilyen allergiás tünet esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Vigyük magunkkal a vegyszer flakonját, hogy lássa az orvos, mi okozta tüneteinket.

A Gyom Stop gyomirtó szer megfelelő koncentrációjú bekeverése és kijuttatása:

A szükséges óvintézkedések elvégzése után elérkezett az idő, hogy a szert a megfelelő koncentrációban bekeverjük, a permetezőbe töltsük, majd kijuttassuk a kezelni kívánt területre.

A GyomStop gyomirtószer bekeveréséhez használjunk tiszta eszközöket! Tartsunk fent külön erre a célra mérőedényt, és ne a háztartásból vegyük kölcsön azokat! A kézi- illetve háti permetezőt használatuk előtt ellenőrizzük le.

Célszerű 1-2 liter tiszta vízzel átöblíteni, kipróbálni,beállítani szórási kép és a cseppképzés nagyságának megfelelően. Ha mindent rendben találtunk, akkor fel lehet bontani a Gyom Stop gyomirtó szert.

  • A szer folyékony, így a flakon felbontásakor ügyeljünk arra, hogy nehogy kiboruljon. A már említett mérőedénnyel mérjük ki a megfelelő mennyiséget!
  • 10 liter vízben feloldott 0,1 liter Gyom Stop gyomirtó szer kb. 100m2– re elegendő.
  • Háti permetező esetében a Gyom Stop gyomirtó szer bekeverése történhet a permetező tartályában is. A vegyszerhez folyamatos kavarással adagoljuk az ivóvíz tisztaságú vizet, és tiszta keverőpálcát használjunk hozzá!
  • Kisebb szennyeződéseket tartalmazó víz esetén a permetező cseppképző rendszere eldugulhat, módosítva ezzel a szórásképet és a cseppek nagyságát.
  • Mindig annyi Gyom Stop gyomirtó szert keverjünk be amennyi feltétlenül szükséges!
  • Permetezésből ne maradjon vissza bekevert szer!
  • Bekevert állapotban nem szabad a szert tárolni!
  • A bekevert és fel nem használt Gyom Stop gyomirtó szer idővel veszíthet hatás intenzitásából, káros lehet környezetére. A gyerekek elől jól el kell zárni!

Kijuttatás:

A Gyom Stop gyomirtó szer megfelelő koncentrációjú elegyével feltöltött permetező tartály segítségével a lehető legegyenletesebben oszlassuk el a kezelendő területen a Gyom Stop gyomirtó szert! Kézi permetező esetén a tartályt kiürülése után töltsük újra, s ott folytassuk a terület kezelését, ahol előzőleg a tartály kifogyott.

Nagyon ügyeljünk a szomszédos kultúrnövényekre, mert a szerrel érintkezve a növényeken sérülések keletkezhetnek. Ha mégis érintkeztek kétszikű növények a permetszerrel, azonnal bő vízzel mossuk le azok levelét!

Mikor juttassuk ki a Gyom Stop gyomirtó szert?

Frissen vetett fű esetében leghamarabb a füvesítést követő 6. hónapban alkalmazható!

Használni akkor a leg célszerűbb, amikor a gyomok legnagyobb növekedési intenzitásukban vannak. Az erre legkedvezőbb időszak, a tavasz vége- nyár eleje (május- június), illetve nyár vége, ősz eleje (augusztus- szeptember).

A legnagyobb sikert akkor érhetjük el, ha fűnyírást követően 2-4 napon belül történik a permetezés. Azért ez a legideálisabb idő, mert a fűvágás után a legintenzívebb a gyomnövények hajtásnövekedése, így még célzottabban tudunk rájuk hatni.

Tavasz végi- nyár eleji kezelést tanácsos ősszel megismételni. Ennek oka, hogy a nyár folyamán kerülhetnek a gyep/ pázsit felületre a gyommagvak. Ezek egy része ősszel, – amikor számukra a legkedvezőbbek a feltételek – kikelnek, másrészt pedig áttelelhetnek és tavasszal gyomosíthatnak.

Nyáron célszerű a korai és késő esti órákra időzíteni, mert az erős napsütésben perzselést okozhatunk a gyepünknek/pázsitunknak. Továbbá fontos, hogy szélcsendben permetezzünk! Ellenkező esetben a szél elhordja a cseppeket, így károsító hatással lehet (fákra, cserjék leveleire, esetleg kiteregetett ruhákra, szomszédban játszó gyerekekre).

Tanácsos időjárás előrejelzést is nézni előtte, mert a legjobb hatást akkor érhetjük el, ha a Gyom Stop gyomirtó szer használata után legalább egy napig száraz idő várható. Ez időre,ha automata öntözőrendszert van beépítve a kertbe,kapcsoljuk ki azt!

A kezelés után biztonsági okokból gyerekeket ne engedjük a területre 1-2 napig!

Munkánk végeztével – még kesztyűben – bő vízzel gondosan mossuk el a permetezőinket! Csavarjuk szét a szórófejet, s az alkatrészeket alaposan mossuk el, hogy ne maradjon benne szermaradvány! A tartályokat bő vízzel mossuk!

Ezt követően hagyjuk az eszközöket megszáradni, majd eltehetjük őket a helyükre.

Ruházatunkról és védőfelszereléseinkről hasonló alapossággal kell gondoskodni! Biztonsági okokból zuhanyzás és hajmosás javasoltátöltözés előtt. Azokat a ruhákat, amiben permeteztünk el kell különíteni a többi ruhától! Ha tehetjük, külön mossuk ki őket!

A Gyom Stop gyomirtó szer hatása:

Hatóanyag: 2,4-D 70 g/l, MCPA 70 g/l, MCPP-P 42 g/l, Dikamba 20 g/l

A 4 hatóanyag kombinációja gyakorlatilag az összes, gyepeknél előforduló évelő és magról kelő kétszikű gyomnövényt elpusztítja. Leggyakrabban a tyúkhúr, a fehér here, a százszorszép, pongyola pitypang, parlagfű, és a keserűfű- félék gyomosítanak.

A permetezés után 1-2 napra már látszik a Gyom Stop gyomirtó szer hatása. Kb. egy hét elteltével a fű újra nyírható. Biztonsági okokból haszonállatoknak ne adjuk a kezelés utáni első fűnyírásból származó nyesedéket! Erősen gyomos gyepnél / pázsitnál a gyomok helyein foltok alakulhatnak ki. Ezeket 4-6 héttel a kezelés után újra vethetjük.

Rendszeres öntözés mellett az újra vetett foltokból gyönyörű homogén gyepünk/ pázsitunk lesz! Ha mindent jól csináltunk, hamarosan újra élvezhetjük a szombat reggeli kávénkat a természet lágy ölén, mert nem mindig a szomszéd füve a zöldebb!

Kép forrása: Profigazda.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert