

Kép forrása: Pixabay.com
A gyömbér az ázsiai ételek és a sütemények karakteres ízű hozzávalója, melyet akár otthon is termeszthetünk a boltban megvásárolt egészséges gyömbérgumó elültetésével.
A gyömbér neveléséhez lapos, széles cserépre, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű jó vízáteresztő földre, valamint gyömbérgumóra lesz szükségünk.
A boltban mindenképpen egészséges és „szemekkel” (kis bemélyedések) rendelkező gumót vásároljunk, mivel itt fognak megjelenni a csírák. A gyömbért gyakran kezelik csírázásgátló anyaggal és gombaölő vagy rovarölő szerrel, ezért mielőtt elültetnénk, áztassuk be 1 napra.
Az így megtisztított gyömbért vágjuk fel darabokra, minden darabon, legyen szem. A darabokat szemmel fölfelé ültessük el, majd pedig kb. 4 cm vastagon takarjuk be földdel.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olli Salmela
A gyömbér csírázására néhány hetet kell várnunk, helyezzük kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyre és öntözéssel tartsuk nedvesen. Ne álljon a vízben. Ősszel és télen a lakásban tarthatjuk, melegebb időszakokban, kivihetjük a szabadba szórt fényű helyre.
A gyömbér kb. 8 hónapos korában éri el kifejlett méretét, föld alatt növekvő gumóját, azonban már 3-4 hónapos korában is elkezdhetjük használni főzéshez, sütéshez. Ehhez nem kell mást tenni, mint lehúzni róla a földet és levágni a szükséges méretű darabot.
A levágott gyömbért mossuk le vízzel, majd hámozzuk meg, és már használhatjuk is. A kifejlett gyömbér tőosztással szaporítható, így saját magunk vagy ismerőseink számára is egyszerűen tudunk szaporítani belőle.
Sikeres kertészkedést kívánunk!
Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Olli Salmela;
Forrás: Hobbikert.hu