gyömbér
gyömbér

Kép forrása: Pixabay.com

A gyömbér az ázsiai ételek és a sütemények karakteres ízű hozzávalója, melyet akár otthon is termeszthetünk a boltban megvásárolt egészséges gyömbérgumó elültetésével.

A gyömbér neveléséhez lapos, széles cserépre, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű jó vízáteresztő földre, valamint gyömbérgumóra lesz szükségünk.

A boltban mindenképpen egészséges és „szemekkel” (kis bemélyedések) rendelkező gumót vásároljunk, mivel itt fognak megjelenni a csírák. A gyömbért gyakran kezelik csírázásgátló anyaggal és gombaölő vagy rovarölő szerrel, ezért mielőtt elültetnénk, áztassuk be 1 napra.

Az így megtisztított gyömbért vágjuk fel darabokra, minden darabon, legyen szem. A darabokat szemmel fölfelé ültessük el, majd pedig kb. 4 cm vastagon takarjuk be földdel.

gyömbér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olli Salmela

A gyömbér csírázására néhány hetet kell várnunk, helyezzük kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyre és öntözéssel tartsuk nedvesen. Ne álljon a vízben. Ősszel és télen a lakásban tarthatjuk, melegebb időszakokban, kivihetjük a szabadba szórt fényű helyre.

A gyömbér kb. 8 hónapos korában éri el kifejlett méretét, föld alatt növekvő gumóját, azonban már 3-4 hónapos korában is elkezdhetjük használni főzéshez, sütéshez. Ehhez nem kell mást tenni, mint lehúzni róla a földet és levágni a szükséges méretű darabot.

A levágott gyömbért mossuk le vízzel, majd hámozzuk meg, és már használhatjuk is. A kifejlett gyömbér tőosztással szaporítható, így saját magunk vagy ismerőseink számára is egyszerűen tudunk szaporítani belőle.

Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Olli Salmela;

Forrás: Hobbikert.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert