sövény
sövény

Kép forrása: Pixabay.com

A sövények egyik alapvető feladata a területek határolása, illetve a takarás. A sövények segítenek meghitté tenni, a kíváncsi tekintetektől védeni kertünket. Eltakarhatják a kevésbé szép részeket, valamint a kerten belül a különböző kertészek elválasztására is szolgálnak.

Az előbb leírt feladatán túl a sövény más pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik. Kiváló zaj és porfogó, valamint hó és szélfogóként is remek.

A sövények madárbarát kert kialakításában is szerepet játszanak. A sövényt alkotó növények sűrű ágrendszere, védett fészkelő helyet biztosít egyes madárfajok számára. Bizonyos növényfajok termése táplálékul szolgál a kertet látogató madaraknak.

Ha fontos, hogy minél gyorsabban sövény szegélyezze a kertet, akkor az alábbi gyorsan növő sövénynövények telepítését tudjuk javasolni.

1. Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii)

Leylandi ciprus

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier

A Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) egy könnyen tartható, gyorsan növekvő, mutatós ciprusfajta, amely metszéssel jól alakítható.

Előnyös tulajdonságai miatt, sikeresen nevelhetünk belőle szép sövényt, de akár szoliterként is ültethetjük, ilyenkor termetével, és szép, szabályos kúp formájával lesz kertünk éke.

Rendkívül gyorsan növekszik, ami évente fél és egy méter közti növekedést jelent, a kifejlett Leylandi ciprus, akár a 15-20métert is elérheti.

2. Csodasövény (turkesztáni szil)

csodasövény

Kép forrása: Csodasövény Facebook oldala

A csodasövényként ismert gyors növekedésű sövénynövény, a turkesztáni szil vagy szibériai szil (Ulmus pumila) nemesített változata. Leggyakrabban az Ulmus pumila ’Celer’ kerül forgalmazásra csodasövény néven.

Jó adottságú növény, mely a talajra igénytelen, az idősebb példányok szárazság és fagytűrők. A fajból nemesített csodasövény számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor a negatívumokat is érdemes megismerni mielőtt a telepítése mellett döntünk.

3. Télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium)

télizöld fagyal

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A télizöld fagyal vagy széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) legalább, annyira kedvelt és ismert sövénynövényünk, mint a puszpáng, azonban, az előbbinél valamivel több munkát igényel sövénnyé nevelése.

Mutatós növény, amely ideális esetben tél végéig is megőrzi, kicsi fényes, kerekded, kissé elhegyesedő levelekből álló lombozatát, nyár elején, pedig helyes fehér virágokkal, később termésekkel örvendeztet meg minket. A fagyal, a buxushoz hasonlóan mérgező!

4. Közönséges gyertyán (Carpinus betulus)

gyertyán

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus) kb. 20méteres magasságot elérő, széles és magas koronájú lombhullató fa. A levélzetét alkotó levelek a bükkre hasonlítanak, mélyebben barázdáltak, ősszel sárgára, később barnára színeződnek.

Ősszel termést is hoz, melyet előszeretettel fogyasztanak a madarak. Jól tűri a metszést, alkalmas sövény nevelésére, de parkokban szoliterként is megállja a helyét.

5. Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

babérmeggy

Kép forrása: Pixabay.com

A babérmeggy vagy balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) örökzöld cserje, amely jól tűri a fagyokat, és egyéb körülményekre sem kényes.

Nagyon jó választás a kertbe, mivel mutatós illatos virágokat is hoz, később pedig terméseket, így levélzetén, és tömött lombozatán túl is díszít. Virágzási ideje tavasz végére tehető, mérgező először piros, később fekete termései nyár végére fejlődnek ki.

Ágrendszere nagyon sűrű, magassága pedig eléri a 2-2,5métert, számoljunk ezzel, ha ültetése mellett döntünk. Kiváló sövénynövény, látványos, tömött sövényt nevelhetünk belőle. 

6. Tűztövis (Pyracantha coccinea)

Ha szeretnénk a madarakat télen kertünkbe csalogatni, és ellátni élelemmel, ha áthatolhatatlan, de mutatós sövényt keresünk, vagy csak egy olyan szoliter cserjét, ami télen is szín visz környezetünkbe, akkor jól döntünk, ha a tűztövist választjuk. 

A tűztövis örökzöld cserje, amely Délnyugat-Európából és Délnyugat Ázsiából terjedt el. Gyors növekedés, sűrű, tüskés ágrendszer, valamint 2-3 méteres maximális magasság jellemzi.

A nyár elején fehér virágokat, ősszel pedig narancssárga bogyókat hoz, amelyeknek szép hátteréül szolgálnak a kicsi, fényes levelek.

7. Kerti gyöngyvessző (Spiraea x vanhouttei)

kerti gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaa, olev.ee

A kerti gyöngyvessző vagy kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei) kb. 2,5méteres magasságot elérő, bókoló ágrendszerű lombhullató cserje, mely főként virágzatával díszíti kertünket. Apró fehér virágok alkotta félgömb formájú virágai, szinte a teljes növényt beborítják áprilistól kezdődően.

A pompás fehér virágok hátteréül, a sötétzöld színű, kerekded, kissé fogazott levelek alkotta levélzet szolgál. Nyírott, vagy kötetlen nyíratlan sövényként, és szoliterként is megállja a helyét.

A kerti gyöngyvessző egyszerűen gondozható, ellenálló növény, még a kedvezőtlen városi klímát is elviseli.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaaolev.ee; Csodasövény Facebook oldala; Pixabay.com

Források: Wikipédia – Szibériai szil; Hobbikert – Csodasövény, avagy a turkesztáni szil; Bálint Gazda – Csodasövény: turkesztáni szilből sövény

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék