körte

Mikor lehet ültetni a gyümölcsfákat?

Milyen kiszerelésekben vásárolhatunk gyümölcsfát?

körte

Kép forrása: Pixabay.com

A gyümölcsfák ültetési idejét meghatározza, hogy milyen kiszerelésű fát vásárolunk. Gyümölcsfákat és cserjéket konténeres, földlabdás és szabadgyökerű kiszerelésben is vehetünk a kertészetekben.

A szabadgyökerű gyümölcsfák esetében a gyökerek szabadon állnak. A konténeres és a földlabdás kiszerelések gyökérzete előnevelt állapotban, földbe van ültetve. A földlabdás gyümölcsfák gyökérzetét jutazsákba csomagolják, a konténeres gyümölcsfák konténerbe ültetve kerülnek forgalmazásra.

A szabadgyökerű gyümölcsfák előnye, hogy lényegesen olcsóbbak, mint a konténeres és földlabdás fák. Ugyanakkor a nem megfelelő hazaszállítás és ültetésig történő tárolás során kiszáradhatnak, ültetésük is nagyobb odafigyelést igényel. Előfordulhat, hogy nem gyökeresednek meg, nem fejlődnek megfelelően.

A konténeres és földlabdás gyümölcsfák ültetése a kezdő kertészek számára sem okoz nagy kihívást, nagy százalékban gyökeresednek meg, ugyanakkor az áruk lényegesen magasabb, mint a szabadgyökerű fáké, ezért több fa vásárlása esetén jelentősebb kiadással kell számolni.

A különböző kiszerelésű gyümölcsfák ültetési ideje

alma

Kép forrása: Pixabay.com

A konténeres és földlabdás gyümölcsfákat a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű gyümölcsfák ősszel és kora tavasszal ültethetők a kertbe. A szabadgyökerű fák és cserjék október 20-tól jelennek meg a kertészetek kínálatában, ettől kezdve vásárolhatjuk meg és ültethetjük őket.

A konténeres és földlabdás kiszerelések nagyobb szabadságot adnak az ültetési idő megválasztásában, azonban ezeket is érdemes ősszel vagy kora tavasszal ültetni.

Az őszi ültetés előnye, hogy tavaszra szépen begyökeresedik az elültetett facsemete. A konténeres és földlabdás növényeket természetesen nyáron is elültethetjük a kertben, de ilyenkor fokozottan kell figyelni az öntözésre, a hőség és a kevés csapadék miatt.

Teendők az ültetés előtt

cseresznye

Kép forrása: Pixabay.com

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, a gyümölcsfa környezeti igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Próbáljunk mindenképp végleges helyet választani, mert egy kifejlett, nagy fa, mint például a dió rosszul viseli az átültetést.

Ha megtaláltuk az ideális helyet, ássuk ki az ültető gödröt. Konténeres és földlabdás gyümölcsfa esetében a gödör legyen nagyjából kétszerese a konténer/földlabda méretének.

Szabadgyökerű gyümölcsfa számára legalább 60x60x60 cm-es ültető gödröt ássunk, kényelmesen férjenek el a gyökerek a gödörben. Számoljunk nagyjából a gyökérrendszer kétszeresével.

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, tápanyagban szegény, javítsuk fel tápanyagban gazdag földkeverékkel. Ha attól tartunk, hogy a földkeverék esetleg gombás betegséget hordozhat, használjunk gombaölő szert, így megelőzve, hogy egy esetleges gombás betegség visszavesse a fa növekedését.

A gödör aljába helyezzünk egy vastag réteg komposztot vagy szerves trágyát, erre kerüljön egy kevés föld, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

Az ültetés menete

Szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése

szilva

Kép forrása: Pixabay.com

A megvásárolt szabadgyökerű gyümölcsfát lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A hazaszállítás során is tartsuk nedvesen a gyökérzetet, csavarjunk nedves rongyokat a gyökerekre és húzzunk a gyökérzetre egy nagy zacskót.

Az ültetés előtt a sérült, elszáradt gyökérdarabokat metsszük le. Egyes gyümölcsfa fajok esetében (pl. őszibarack, kajszi, körte, meggy, cseresznye) szükség van a gyökérzóna kezelésére is.

Ez azt jelenti, hogy a gyökerek végéből, metszőollóval lecsípünk 1-2 cm-t, ügyelve arra, hogy minél többet tartsunk meg a gyökérzetből. Ezzel növelhetjük a gyökérzóna növekedési erélyét. Konténeres és földlabdás fák esetében erre nincs szükség.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési, oltási hely, mindig kerüljön a földfelszín fölé, kb. 10cm-rel.

Ha sikerült beállítanunk a gyümölcsfa csemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, valamint az ültetés közben iszapoljuk a gyümölcsfát. Ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Konténeres gyümölcsfák ültetése

Konténeres gyümölcsfa esetében finom ütögetéssel, rázással emeljük ki a növényt a konténerből, ezt követően behelyezhető a gödörbe. A gyümölcsfa földjének felszíne legyen egy síkban a környező föld felszínével, amikor a gödörbe állítjuk.

A gyümölcsfa beállítása után töltsük vissza a kitermelt földet, időnként tömörítsük, hogy a fa később ne süllyedjen meg a laza talajban, végül alaposan öntözzük be az elültetett facsemetét.

Földlabdás gyümölcsfák ültetése

A földlabdás gyümölcsfák gyökérzete jutazsákba van csomagolva, ez biológiailag lebomló, természetes anyag, ezzel együtt ültetjük el a fát, nem kell leszedni. Ültetéskor a teljes földlabda kerüljön a talajszint alá, de túlságosan mélyre nem kell süllyeszteni.

Miután beállítottuk a gyümölcsfát, kezdjük el visszatölteni a földet, menet közben tömörítsük, ha végeztünk alaposan öntözzük be a fácskát.

Ültetés utáni egyéb teendők

kajszibarack

Kép forrása: Pixabay.com

Ha az őszi ültetési időpont mellett döntöttünk, célszerű fagyvédelmére is gondolnunk. A téli fagyoktól földkupaccal, szalmával védhetjük facsemeténket.

Karózásról, támasztékról, a teljesen csupasz, koronázat nélküli fa esetében kell gondoskodni. A kötözéshez inkább széles, puha pamutszalagot használjunk, ez nem tudja megvágni a fa törzsét.

Bízunk benne, hogy tanácsainkat követve, már nem is tűnik olyan nehéznek a gyümölcsfák ültetése. Sikeres gyümölcsfa ültetést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert