grill

Dübörög a nyár és dübörög a grillszezon. Az ínycsiklandó falatok elkészítéséhez nincs szükség másra, csupán jó minőségű alapanyagokra, némi tüzelőre, és persze egy megfelelő grillre.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely típusokkal találkozunk leggyakrabban a kereskedelmi forgalomban, illetve az is kiderül, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek egyes változatok.

A sort természetesen a klasszikus nyitott faszenes grillekkel kell kezdeni, amelyek nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Ma is népszerű típusról van szó, amely sokak számára a nagybetűs grillt jelenti – nem véletlenül.

Az ilyen faszenes grillek egyszerűen használhatók, ínycsiklandó füstös aromát kölcsönöznek az ételeinknek, ráadásul lényegesen olcsóbban vásárolhatók meg más típusoknál.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy más grilltípusok is egyre népszerűbbé válnak. Ezek sorába tartozik az úgynevezett gömbgrill, ami tulajdonképpen az előző változat gömblakú és fedéllel ellátott testvére.

A faszenes tüzelésnek és a fedélnek köszönhetően az ilyen grillekben isteni finom BBQ ételeket készíthetünk. Sajnos azt is el kell mondani, hogy a tüzelő utánpótlását kissé nehézkesen tehetjük meg esetében, illetve a hő szabályozása is kihívást jelenthet.

Érdemes tudni azt is, hogy a kereskedelmi forgalomban előfordulnak kifejezetten gyenge minőségű áruházi darabok, amelyeket érdemes inkább elkerülni. Szerencsére ezek könnyedén felismerhetők az irreálisan alacsony árukról.

Mindenképpen szót kell ejteni egy kevésbé ismert típusról is. Az offset grill sokak számára teljesen ismeretlenül csenghet, de talán a grillmozdony kifejezés ismerősebb. A gömbgrillhez hasonlóan rendelkezik csukható-nyitható fedéllel, így alkalmasak BBQ ételek készítésére.

A legnagyobb előnyét a hőtároló tulajdonsága adja, ugyanakkor ez esetben is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a minőség legfőbb feltétele a minőségi anyaghasználat; a túlzottan vékony silány lemezből készült offset grillek nem képesek megfelelő mértékű hőtartásra, így épp a legfőbb előnyüket veszítik el.

A fedeles grillek között meg kell említeni az úgynevezett tojásokat is. Ezek kerámiabetéttel rendelkeznek, aminek köszönhetően extrém magas hőmérséklet elérésére is alkalmasak.

Nagyszerűen grillezhetünk velük és természetesen BBQ ételeket is készíthetünk. Noha a súlyuk miatt a szállításuk nehézkes, relatív kicsi a sütőfelületük és az áruk sem alacsony, az ízélmény miatt egyre többen keresik ezt a változatot.

Végezetül meg kell említeni a gázzal üzemelő grilleket is. A gázgrillek kényelmes megoldást biztosítanak, sőt, ma már rendelkezésre állnak olyan füstölő dobozok és aromarácsok, amelyek a faszenes grill eredeti aromavilágát képesek visszaadni.

Akármelyik típus mellett döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy ínycsiklandó falatokkal örvendeztetjük meg a szeretteinket, barátainkat és önmagunkat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert