ékszer

Az ékszerek története közel egyidős az emberiség történetével. Viselésének számos oka volt már a kezdetektől is. Míg sokan hordtak különféle fémekből, ásványokból, drágakövekből készült kiegészítőket védelmi okokból, addig királyok és nemesi osztályok tagjai státuszszimbólumként viselték is ékszereiket.

Később a kézművesség fejlődésével, az egyre fejlettebb eszközök használatával, egyre kifinomultabb darabok kerültek ki az ötvös mesterek kezei közül. Az ékszerkészítésben megjelentek az adott ország hagyományos motívumai, de magukon hordozták készítőjük stílusát is.

Nemesfémből készült ékszerek

A két legismertebb fém, melyből a nemesfém ékszerek készülnek, az arany és ezüst. Az aranyból készült ékszerek, sokáig sokkal drágábbak voltak, mint a szerenyébb minőségű társából, az ezüstből készültek. Ennek az oka, hogy az arany sokkal drágább alapanyag, mint az ezüst.

Ahogy a divat változik évről-évre, vagy korról korra, pont ugyanígy változnak az ékszerviselési és készítési szokások, így a változás megjelenik a különböző ékszer márkák terén is.

A második világháború után nehéz volt nemesfémekhez, drágakövekhez jutni, ezért az ékszerkészítők új anyagok felé fordultak. Megjelentek olyan kövek és fémek, melyek hangulatukban a nemesfémeket és drágaköveket idézték, de olcsóbbak és elérhetőbbek voltak.

Az iparművészet is folyamatosan változik. Nincs ez másként az ötvösök és kisebb ékszermanufaktúrák terén sem. Az ékszerek értékét pedig nem csak a felhasznált alapanyagok, de formájuk, design elemeik sőt a tervezőjük kiléte is meghatározza. Így történhet meg, hogy egy design ékszer akár többszörösébe is kerül, mint nemes anyagokból készült társai.

Az ötvösök és designerek által nagyon kedvelt alapanyagok az arany mellett az ezüst, a nemesacél, és a különböző technikával készült ötvözetek. Ők bátran nyúlnak a formákhoz, színekhez, anyagokhoz, és munkájukban szeretik felhasználni országuk történelmi hagyományait.

Sokszor jelennek meg a hagyományos és vallási motívumok egy-egy manufaktúra vagy kisebb ékszerház ékszerein.

Izraeli ékszer az élő történelem

Így van ez az izraeli ezüst ékszerek esetében is. Ezek az ékszerek sterling ezüstből kézi munkával készülnek, különböző féldrágakövek felhasználásával.
Talán benned is felmerül a kérdés, hogy mit jelent a sterling ezüst kifejezés? A sterling ezüstre nálunk sokszor ezt írják: 925-ös finomságú ezüst.

Mindkettő kifejezés ugyanazt az ezüstöt jelzi. A 100% tisztaságú ezüst nem használható ékszerek készítéséhez, mert túl puha fém, ezért valamilyen másik anyaggal kell ötvözni.

A 925 szám az ezüst tisztaságát jelzi, azt jelenti, hogy 92,5%-ban ezüst és 7,5 %-ban egy másik fém ötvözetéből készült. A streling elnevezést pedig Angliából vettük át, mert a font sterling is ilyen finomságú ezüstből készült.

Az izraeli ezüst ékszerek mediterrán hangulatát, antikolt kivitelezését történelmi korok és Izrael szépsége inspirálja. Egy ilyen különleges ékszer viselésével biztosan megmutathatjuk a világnak egyéniségünket.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom