hangya
hangya

Kép forrása: Pixabay.com

A világon több mint 12 000 hangya faj ismert, melyek közül 74 fordul elő Magyarországon. Ezek a folyton szorgoskodó kis állatok kolóniában élnek, szigorú hierarchiában. A természetben földalatti, földfeletti és vegyes bolyok szolgálnak lakhelyükül, fákon, földben, üregekben egyaránt találkozhatunk velük.

A hangyák tápláléka fajtól függően eltérő, egyes hangya fajok a növényi táplálékot, például a magokat részesítik előnyben, míg mások élő vagy elpusztult rovarokat fogyasztanak. Az édes, cukros anyagokat szinte kivétel nélkül szeretik.

A kertben leggyakrabban a fekete hangya telepedik meg, mely több ezer fős kolóniában él, a föld alá vájt üregekben. Kedvez számukra a meleg és a szárazság, a felső talajréteg kiszáradása.

Száraz, nem művelt, meleg talajban érzik jól magukat, a rendszeresen öntözött, nedves, talajtakarással védett talajt nem szeretik, ilyen helyen nem telepednek meg.

Az, hogy mennyire hasznosak vagy ártalmasak a hangyák a kertben nem dönthető el könnyen.

Miért hasznosak a hangyák?

hangya

Kép forrása: Pixabay.com

A hangyák az elpusztult állatok, elhalt növények gyűjtögetésével és a bolyba hordásával, egyfajta takarító munkát végeznek, tisztítják a területet. Az üregek kialakítása során a talaj lazításában is szerepet játszanak.

Ha tömegesen fordulnak elő egy-egy növényen, a levéltetvek jelenlétére hívhatják fel a figyelmünket, így megkezdhetjük a levéltetvek elleni védekezést, ha magunktól nem vettük észre őket.

Miért kártékonyak a hangyák?

Nem kézzelfogható kár, de túlzott mértékű jelenlétük zavaró lehet a kertben a kert használata során. Néhány kósza példány vagy egy kolónia a kert egy eldugott pontján, még nem ok az aggodalomra.

Ha azonban a gyep tele van hangyákkal, nem tudunk úgy állni a fűben, hogy ne másznának ránk, vagy épp egy pokrócra leülni úgy, hogy ne rohamozzanak meg minket, az már zavaró, hisz azért van a kertünk, hogy élvezzük a szabadban töltött időt.

A veteményesben szintén problémát jelentenek a hangyák, ahogy korábban is említettük, nagyon szeretik a cukros, édes dolgokat, ezért előszeretettel rágják meg a gyümölcsöket. Ez még nem lenne akkora baj, ha csak a földre hullt terméssel tennék, de szívesen másznak érte fel a fákra és az ép gyümölcsöket dézsmálják.

Ha olyan területen füvesítünk, ahol népes hangyakolónia él, számolhatunk azzal is, hogy az elszórt fűmagokra táplálékként tekintenek majd. Az elvetett fűmag egy része, melytől mihamarabb, csírázást és élénkzöld pázsitot várnánk, hamar a hangyák táplálék raktárában végezheti.

hangya

Kép forrása: Pixabay.com

Köztudott, hogy a hangyák és a levéltetvek szimbiózisban vannak egymással. A hangyák szívesen fogyasztják a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot, sőt, a levéltetvek potrohának „masszírozásával” még intenzívebb mézharmat kiválasztásra ösztönzik őket.

Ez a fokozott kiválasztás azt eredményezi, hogy a tetvek még többet szívogatják a növényt, tehát a kártételük még nagyobb lesz.

A levéltetvekről tudvalevő, hogy a növényekre veszélyes vírusokat terjesztenek, a hangyák gyakran egyik növényről a másikra viszik át őket, így közvetve a vírusok terjedésért is felelősek.

A hangyák hasznánál nem említettük, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy időnként el is pusztítanak néhány tetvet, de a tetvekkel való kapcsolatuk ennek ellenére inkább kártékony, mint előnyös.

Hogyan távolíthatók el a hangyák a kertből?

Természetes módszerek a hangyák ellen

hangya

Kép forrása: Pixabay.com

Ha még kezelhető méretű a kertünkben élő hangyák mennyisége, illetve ha előnyben részesítjük a természetes megoldásokat a vegyszerekkel szemben, akkor számos megoldás közül választhatunk.

Korábban részletesen írtunk róla, milyen helyen szeretnek megtelepedni a hangyák. Tegyünk ellene, hogy ilyen környezet alakuljon ki a kertünkben, műveljük, lazítsuk, öntözzük a talajt!

A hangyák nem szeretnek bizonyos növényeket, ültessünk belőlük a vonulási útjukba! Ilyen növények például az aromás illatú kakukkfű, a levendula és a zsálya is.

Készíthetünk permetet is víz és illóolajok felhasználásával, melyekkel bepermetezhetjük azokat a területeket, amelyektől távol szeretnénk tartani a hangyákat. Ilyen permetet készíthetünk például borsmenta, teafa vagy citromfű illóolajból is.

A kávézacc, vagy fahéj kiszórása szintén segítségünkre lehet. Készíthetünk különféle csalikat is, olyan anyagokból, melyeket a hangyák nem tudnak megemészteni, de egyébként nem mérgezők.

Ilyen anyagok például a konyhából jól ismert sütőpor és a kukoricaliszt is. Kombináljuk őket cukorral, hogy még vonzóbb legyen a hangyák számára a készített csali.

Nagyon egyszerű megoldás, a boly, forró vízzel való leöntése. A gyümölcsfáinkat illetve a termést a törzse rögzített öntapadós papírral védhetjük meg a felmászó hangyáktól.

Vegyszeres megoldások a hangyák ellen

Ha egyik természetes megoldás sem használ, akkor forduljunk a vegyszeres megoldásokhoz. Különféle formában állnak rendelkezésünkre hangyairtó szerek.

Választhatunk például por alapú szert, ami kiöntözéssel juttatható ki a területre, de léteznek gél alapú megoldások is, melyek nem napos helyre kenhetők.

Választhatunk a csali csapdák széles kínálatából is. Ezeknek hasonló a működési elvük. A csaliban rovarölő szer található, amit a hangyák elfogyasztanak és behordanak a bolyba. Az ilyen csalikat mindenképpen úgy helyezzük el, hogy kisgyerekek ne férhessenek hozzájuk!

Bízunk benne, hogy hasznosak voltak tanácsaink. Hangyamentes kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító – Hangyák, hangya a kertben; Kertfüvesítés – Hangya a fűmagvetésben; Bálint Gazda – Hangya a kertben rovar vagy ádáz ellenség?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert