harangvirág

A harangvirág bemutatása

harangvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A harangvirág (Campanula) a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába sorolható növénynemzetség, melybe évelő, egynyári és kétnyári növények is tartoznak.

A harangvirág nemzetségbe mintegy 450 fajt, valamint hibridet sorolhatunk.

A nemzetség neve latin eredetű, jelentése „kis harang”, mely utal a jellegzetes virágformára.

A harangvirágok az északi félgömb mérsékelt övének lakói, a Földközi-tenger vidékétől, egészen a Kaukázusig gyakoriak. A magas hegységeket, erdőket, valamint a füves pusztákat és tundrákat egyaránt meghódították.

A hegyvidéki és sarki területeken élő harangvirág fajok jellemzően alacsony termetű növények, míg a mezei fajok az 1,5-2 méteres magasságot is elérhetik.

Magyarországon az alábbi harangvirág fajok őshonosak:

 • Olasz harangvirág (Campanula bononiensis)
 • Halvány harangvirág (Campanula cervicaria)
 • Csomós harangvirág (Campanula glomerata)
 • Széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia)
 • Hosszúfüzérű harangvirág (Campanula macrostachya)
 • Terebélyes harangvirág (Campanula patula)
 • Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)
 • Kányaharangvirág (Campanula rapunculoides)
 • Répagyökerű vagy raponcharangvirág (Campanula rapunculus)
 • Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)
 • Pongyola harangvirág (Campanula sibirica)
 • Csalánlevelű harangvirág (Campanula trachelium)

Gyakori harangvirág fajok

1. Balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana)

balkáni harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana), alacsony termetű, vízszintesen terjengő növekedésű évelő növény, amely a Balkán-félsziget északi vidékeiről származik.

A balkáni harangvirág igazán látványos növény, köszönhetően a szinte a teljes növényt borító, élénk kék színű, csillag alakú virágoknak. A pompás virágzat hátteréül a kissé hegyes, fogazott szélű levelek alkotta levélzet szolgál.

Elsősorban sziklakertekbe érdemes ültetni, de ágyások szegélyeként is jól mutat. Arra figyelni kell, hogy növekedése során elnyomhat más növényeket.

A balkáni harangvirág egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül félárnyékos valamint napos helyet is választhatunk. Talajjal szemben nem igazán válogatós, a lényeg, hogy semleges kémhatású vagy meszes legyen, és jó vízáteresztő.

Közepes vízigényű növény, mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, ne öntözzük túl, ugyanakkor földjét tartsuk kissé nedvesen. Hogy megőrizzük szép formáját, a virágzás után célszerű visszavágni.

Kártevők közül a csigák és a meztelencsigák okozhatnak kellemetlen perceket, betegségek közül a lisztharmat ütheti fel a fejét. Szaporítani ősszel és tavasszal is lehet tőosztással, valamint zölddugvány segítségével is.

2. Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

Campanula persicifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) Európában és Ázsiában őshonos magas termetű évelő növény.

Magyarországon jellemzően a hegyi rétek, lomberdők lakója.

Harang alakú kék vagy fehér (Campanula persicifolia ’Alba’) virágai a nyár első felében, hosszú virágszárakon nyílnak. Levélzetét szálas, lándzsás levelek alkotják.

A kb. 80-100cm-es magasságot elérő baracklevelű harangvirág csoportosan ültetve, valamint más növényekkel társítva is kertünk igazi dísze lehet.

Látványos összeültetést hozhatunk létre, ha palástfű (Alchemilla), pompás gólyaorr (Geranium magnificum), margitvirág (Leucanthemum) társaságába ültetjük. Töveit egymástól 25-30cm-re ültessük el nedves, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba, világos vagy félárnyékos helyre.

3. Csomós harangvirág (Campanula glomerata)

Campanula glomerata

Kép forrása: Flickr / Szerző: Du-Sa-Ni-Ma / Licence: CC BY-NC 2.0

A csomós harangvirág (Campanula glomerata) Európa és Elő-Ázsia területén őshonos párnát alkotó tőlevélrózsás évelő növény.

Magyarországon elsősorban tölgyesek, cserjések és száraz gyepek lakója. A kb. 20cm-es magasságot elérő növény levélzetét hosszúkás-szív alakú, szőrös sötétzöld színű levelek alkotják.

Tölcsér alakú, ibolyakék virágai jellemzően a nyár első felében június-júliusban nyílnak. A kertészetekben gyakran kapható a magasabb termetű Campanula glomerata ’Superba’ változat, melynek ibolya lila virágai hosszabb szár végén virágfejet alkotva nyílnak.

A csomós harangvirág fény és melegigényes növény, ültetési helyéül, napos, világos esetleg félárnyékos virágágyást válasszunk. A túlöntözésre, túl sok nedvességre, pangó vízre kényes. Talajok közül az üde vagy mérsékelten száraz talajokat kedveli leginkább.

Jól társítható más növényekkel is, szépen mutat csillagőszirózsa (Aster amellus), macskamenta (Nepeta), sarkanytyúvirág (Centranthus), Missouri ligetszépe (Oenothera macrocarpa) társaságában is.

4. Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana)

Campanula portenschlagiana

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) Dalmácia mészkősziklás lejtőiről származó alacsony termetű évelő növény.

Kifejlett magassága kb. 20cm, tarackjai segítségével terjedő növény, mely szőnyegszerűen borítja be a talajt. Levélzetét szív alakú, fogazott, fodros szélű levelek alkotják.

Sötétlila árnyalatú, kinyílva csillag alakú virágai májusban és júniusban nyílnak, a méhek kimondottan kedvelik őket.

A dalmát harangvirág jól társítható más növényekkel is, látványos összeültetést hozhatunk létre, ha szegfű (Dianthus), csenkesz (Festuca), dalmát gólyaorr (Geranium dalmaticum) és gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina) társaságába ültetjük.

Ültetési helyéül, meleg, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. Töveit mivel terjedő tövű évelő egymástól kb. 20-30cm-re ültessük el száraz, lehetőség szerint homokos vályog talajba.

5. Garganói harangvirág (Campanula garganica)

Campanula garganica

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN

A garganói harangvirág (Campanula garganica) Gargano-hegység, Olaszország, valamint Dalmácia területén honos évelő növény.

Alacsony termetű, párnát alkotó növény, melynek kifejlett magassága kb. 15cm. Levélzetét szíves-tojásdad alakú, fűrészes vagy csipkés szélű levelek alkotják. Csillag alakú virágai jellemzően májusban és júniusban nyílnak, a méhek kimondottan kedvelik kék színű, fehér közepű virágait.

Ültetési helyéül napos félárnyékos fekvésű virágágyást, kőágyat, vagy száraz falat egyaránt választhatunk. Talajok közül a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, normál kerti talajt kedveli.  A túlöntözésre érzékeny, elég mérsékelten öntözni.

6. Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica)

kárpáti harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) a Kárpátok hegyvidékeinek bokros növekedésű évelő növénye. Alacsony, közepes termete ellenére igen feltűnő jelenség, a növény méretéhez képest kifejezetten nagy virágai miatt.

Lila, fehér vagy kék színű csésze alakú virágait a nyár második felétől hozza, egészen az ősz elejéig.

A mutatós virágok alkotta látványt, a szív alakú élénkzöld levelek egészítik ki. Mérete miatt leginkább sziklakertekben, vagy kerti utakat szegélyező ágyások alacsony növényeként mutat jól.

A kárpáti harangvirág egyszerűen nevelhető, nem túl kényes növény. Talajokkal szemben egyáltalán nem válogatós. Fényigényes növény, azonban a tűző napot nem szívleli, ezért világos, de tűző napsütéstől védett helyre ültessük, esetleg félárnyékba.

Vízigénye átlagos, rendszeres mérsékelt öntözést igényel. Más teendőnk nem igazán akad vele, a száraz virágok, folyamatos levágásán kívül.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, bár a meztelencsigák és csigák néha okozhatnak gondokat. Szaporítani magvetéssel és tőosztással is lehet.

7. Kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia)

campanula rotundifolia

Kép forrása: Geograph.org.uk / Szerző: Anne Burgess / Licence: CC BY-SA 2.0

A kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia) Észak-Amerika, Szibéria és Európa területén honos közepes magasságú évelő növény.

Hazánkban a száraz lejtők, valamint a bokorerdők és tölgyesek lakója a kb. 30-45cm magas, terjedő tövű évelő.

Levélzetét kerekded-szíves levelek alkotják, laza bugát alkotó ibolyakék virágai nagyon hosszan májustól, szeptemberig nyílnak.

Kiváló vágott virág, virágzatát a méhek is nagyon kedvelik.

Jól mutat más virágokkal összeültetve a kert egy vadvirágokkal beültetett szegletében. Töveit egymástól kb. 30cm-re ültessük el. Ültetési helyéül világos és félárnyékos helyet is választhatunk, azt azonban vegyük figyelembe, hogy a nyári hőséget és szárazságot rosszul viseli.

A hűvösebb, párás klímát, valamint a tápanyagokban gazdag, humuszos, jó szerkezetű talajt kedveli.

8. Nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora)

Campanula lactiflora 'Border Blues'

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dmitriy Konstantinov

A nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) kb. 90cm-es magasságot elérő nagytermetű évelő növény, mely a Kaukázusban őshonos.

Júniustól augusztusig nyíló virágai vágott virágként is felhasználhatók.

Bugavirágzatát csillag alakú rózsaszín vagy kékeslila virágok alkotják, melyek a méheket is becsalogatják a kertbe.

Üde zöld színű levelei jellemzően lándzsásak, vagy tojásdad alakúak.

Mivel nagyméretű, bokros növekedésű évelő, ezért a nagytermetű harangvirág töveit érdemes egymástól kb. 70-90cm-es távolságra ültetni. Ültetési helyéül világos vagy félárnyékos, széltől védett ültetési helyet válasszunk. Szeles helyen célszerű karózni.

Talajok közül leginkább a humuszos, tápanyagokban gazdag, üde talajokat kedveli.

9. Széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia)

Campanula latifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia) a harangvirágfélék családjába tartozó évelő növény mely 60-150cm körüli magasságot érhet el.

Magyarországon 1982 óta védett, 1993 óta fokozottan védett, eszmei értéke 100 000Ft.

Az Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos széleslevelű harangvirág eredeti élőhelyén a nyirkos cserjések, szurdokerdők és magaskórós társulások nyáron virágzó növénye.

A hosszú száron, a levelek hónaljában, egyesével álló ibolyaszínű virágok július-augusztusban nyílnak. Levélzetét hosszúkás, tojásdad, fűrészes szélű, puha szőrös levelek alkotják.

Dísznövényként a kert egy árnyékosabb szegletébe ültessük, lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba. Földjét tartsuk nedvesen.

10. Tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis)

Campanula pyramidalis

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: H.Zell

A tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis) kb. 1,5-2 méteres magasságot elérő nagyon mutatós, nagytermetű évelő növény.

Eredeti élőhelye az Északnyugat-Balkán, valamint Észak-Olaszország.

Hosszú nyelű, ovális-lándzsás levelei tőlevélrózsát alkotnak, ebből a tőlevélrózsából fejlődik ki a felfelé álló, elágazó, hosszú virágszár, melyet gazdagon borítanak a csillag alakú fehér vagy kék virágok.

Hosszú fürtben nyíló virágait a nyár második felében, júliusban és augusztusban csodálhatjuk meg. A pompás virágokat a méhek is nagyon kedvelik.

Melegigényes növény, mely világos, vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Télen takarással érdemes óvni a fagyoktól. Talajok közül a tápanyagban gazdag, humuszos, jó szerkezetű talajtípusokat kedveli.

11. Törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia)

Campanula cochleariifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Teun Spaans

A törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia) alacsony termetű évelő növény, mely Európa hegységeinek gyakori növénye. Díszítőértékét kicsi, lila vagy fehér színű, harang alakú virágai adják melyek nyáron, június-júliusban nyílnak.

Kifejlett magassága kb. 10-15 cm, földalatti tarackjai segítségével gyorsan terjed, és tömött párnát alkot. Terjedése miatt a töveket egymástól kb. 20-30cm-re ültessük el.

Felhasználása sokrétű, a kert minden olyan szegletében jól mutat ahol, követ, sziklát használunk. Remek választás sziklakertbe, támfalakba és sziklahasadékokba is. Jól társítható más növényekkel például kakukkfűvel (Thymus), szappanfűvel (Saponaria), madárhúrral (Cerastium).

Ültetési helyéül világos, vagy akár félárnyékos helyet is választhatunk. Talajok közül leginkább a meszes, sovány, jó vízelvezető képességű, üde talajokat kedveli.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto; Flickr / Szerző: Du-Sa-Ni-Ma / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN; Geograph.org.uk / Szerző: Anne Burgess / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Dmitriy Konstantinov; Wikipédia / Szerző: BotBln; Wikipédia / Szerző: H.Zell; Wikipédia / Szerző: Teun Spaans; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Pixabay.com

Források: Wikipédia – Harangvirág; Évelő dísznövények (Zsohár Csaba – Zsohárné Ambrus Mária)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők