térdprotézis

Már a XVII. században is vitaminban gazdag gyümölcsökkel etették a partra szállt hajósokat skorbut ellen, ám akkor még nem tudták, amit ma már tudunk: a vitaminok szerepe a testi folyamatokban kiemelkedően fontos, és az ízületek egészségének fenntartásában is jelentős szerepet játszanak.

Az ízületek felelnek azért, hogy mozgásunk könnyed és fájdalommentes legyen, így rendkívül fontos, hogy a megfelelő tápanyagokkal támogassuk azokat.

Mi boríthatja fel az ízületek egészségét?

Az ízületek egészségét rendkívül sok tényező befolyásolhatja. Az öregedés folyamatában kopnak és veszítenek rugalmasságukból, ami egy idő után fájdalmat és merevséget okozhat az érintett területeken. Az artrózis, közismertebb nevén ízületi kopás, további problémákat okozhat. Bizonyos balesetek, sérülések, vagy sportsérülések is károsíthatják őket. Emellett pedig a genetikai tényezők és az életmód is befolyásolhatja az egészségüket.

Kétségtelen: rendkívül sok mindent tehetünk az épségükért és mozgékonyságukért, ám ha nem lépünk időben, egy ponton túl akár műtétre is szükségünk lehet. Ilyen esetben kerülhet képbe akár a térdprotézis, akár a csípőprotézis, vagy éppen a vállízületi protézis.

Mely vitaminok a leghasznosabbak?

A megfelelő vitaminok segíthetnek az ízületek egészségének megőrzésében, hogy elkerülhetővé váljanak a fájdalmas mindennapok és akár a csípő- vagy térdprotézis beültetése is. Érdemes már a harmincas éveink elején megkezdeni ezek utánpótlását – nézzük, hogy pontosan mely tápanyagokra gondolunk!

C- és D-vitamin

Az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező C-vitamin az egész testben csökkentheti a gyulladásokat, és ez alól az ízületek sem számítanak kivételnek. Természetes forrásai közé tartoznak a citrusfélék, a pirospaprika és a brokkoli.

A D-vitamin is segíthet az ízületek védelmében, mivel szerepet játszik a kalcium felszívódásában, amely az egészséges csontok és ízületek egyik legfőbb építőköve. A D-vitamin egy részét a bőrünk a napfény hatására termeli, de megtalálható a halakban, a tejben és a tejtermékekben is.

E-vitamin

Az E-vitamin – hasonlóan az előbb említett C-vitaminhoz – antioxidánsként működik, így segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek károsíthatják az ízületeket. Dúsítja a hajat, enyhíti a premenstruációs szindrómát, és még a koleszterinszintre is pozitív hatást gyakorol.

Ráadásul a kutatások azt mutatták, hogy a megfelelő mennyiségű E-vitamin elősegíti az új porcsejtek működését is! A diófélék, a magvak és bizonyos növényi olajok kiváló forrásai lehetnek ennek a vitaminnak.

Kollagén

Bár nem vitamin, a kollagénfehérje akkora jelentőséggel bír az ízületeink védelmében, hogy megkerülhetetlen a témában. Tény, hogy ez a haj és a köröm egészségének legfőbb védnöke, azonban az ízületekre is rendkívül pozitív hatással van.

Mivel 25-30 éves kor után a szervezet természetes kollagéntermelése jelentősen lassul – és az évek előrehaladtával csak még kevesebb lesz belőle! – érdemes táplálék-kiegészítő formájában rendszeresen magunkhoz venni. Az ízületek és porcok fő alkotóeleme egyébként többek között a csirkemellben és a tojásban is megtalálható.

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak szintén csökkenthetik az ízületek gyulladását és enyhíthetik az ízületi fájdalmakat, illetve akár az ízületi merevséget is megszüntethetik. További bónusz, hogy az omega-3 rendszeres fogyasztásával megelőzhető az Alzheimer-kór, egyes rákos megbetegedések és még bizonyos érrendszeri megbetegedések is. Forrásai közé tartoznak bizonyos halak, a lenmag és a chiamag is.

Előzzük meg a bajt!

Akár kilószámra is adagolhatjuk magunknak a legkiválóbb táplálékkiegészítőket, ha nem folytatunk mellette kiegyensúlyozott életmódot. Bizonyos vitaminok ugyanis csak akkor tudnak felszívódni, ha megvan hozzá a megfelelő környezet!

A rendszeres testmozgás, különösen az ízületeknek kímélő mozgásformák, mint a medencés sportok vagy a séta, segíthet megőrizni az ízületek mobilitását, rugalmasságát. Létfontosságú mindezek mellett az elegendő vízfogyasztás, hiszen ennek hiányában a szervezet megpróbál majd vizet elvonni a létfontosságú szervek megfelelő működtetéséhez: bizony, az ízületekből is.

Az ízületek egészségének megőrzése és a problémák enyhítése érdekében érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminok és tápanyagok rendszeres, kiegyensúlyozott fogyasztására. A C-vitamin, a D-vitamin, az E-vitamin és a kollagén kulcsszerepet játszanak az ízületek támogatásában, míg az omega-3 zsírsavak csökkenthetik és megelőzhetik a gyulladást.

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a hidratálás kiegészítik a vitaminok hatását, így segítenek megőrizni az ízületek egészségét és mobilitását hosszú távon. Együnk és mozogjunk jól – és jót!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom