tetű
tetű

Kép forrása: Pixabay.com

A nem megfelelő gondozás következtében fellépő növénykárosodásokról, valamint megoldásukról korábban részletesen is írtunk, az alábbi írásunkban, a gondozási hibák, valamint egyéb okok miatt megjelenő kártevőkről, és az ellenük való védekezésről lesz szó.

Levéltetű

A levéltetű jelenlétére a deformált valamint ragacsos levelek utalnak. A levéltetvek megjelenésének, különösen kedvez az alacsony páratartalom valamint a huzat. Megelőzésként párásítsunk, és keressünk olyan helyet a növény számára, ahol nincs huzat.

Ha mégis felbukkannak a tetvek, eltávolításukat először kezdjük a növény szappanos vízzel való lemosásával, és csalánkivonat használatával. Ha ez nem használna, akkor vessünk be rovarölő szert.

Viaszos pajzstetű/Pajzstetű

A viaszos pajzstetvek megjelenésének szintén kedvez az alacsony páratartalom, kerüljük el párásítással! Megjelenésüket torzult növényi részek, valamint a levélen felbukkanó vattaszerű pamacsok jelzik. Eltávolításuk hasonlóan történik, mint a levéltetveké. Ezen felül, eredményes lehet a levélfényesítő spray használata, valamint a növény, világosabb, hűvösebb helyre történő áthelyezése is.

A hagyományos pajzstetű a leveleken lévő félgömbszerű kártevőről ismerhető fel. Megjelenésének oka, valamint eltávolításának módja a viaszos pajzstetűével azonos.

Tripsz

A tripsz megjelenésének jelei a levél fonákon megjelenő barna foltok, valamint a levélszívogatás nyomai. Eltávolítható a növény langyos vizes lemosásával, valamint rovarölő szerek használatával.

Takácsatka

Ha a levélen pókháló szerű szövedéket fedezünk fel, valamint kártevő szívogatásának nyomait, akkor a takácsatkával van dolgunk. Megjelenésének kedvez a túlságosan meleg és száraz levegő. A takácsatkával fertőzött növény, kezelhető párásítással, langyos vízzel való lemosással, valamint atkák elleni szerekkel.

Fonálféreg

A fonálféreg fertőzés útján károsíthatja szobanövényünket. Jelenlétét a levél erei által határolt üvegszerű, majd bebarnult foltok jelzik. Kezelésként, tartsuk szárazon a leveleket.

Üvegházi molytetű

Az üvegházi molytetű, apró fehér rovar, mely a levelek fonákján ver tanyát. A fonálféreghez hasonlóan, fertőzés útján kerül növényünkre. Sikeresen eltávolítható a növény langyos vizes lemosásával, súlyosabb esetben rovarölő szer használatával.

Szamócaatka

A szamóca atka megjelenését, bepöndörödött, zsugorodott levelek, valamint leálló növekedés jelzi. Növényünket fertőzés útján támadja meg, melynek esélye 85%-os páratartalom mellett, még nagyobb. Kezelésként távolítsuk el a károsodott részeket, és csökkentsük a hőmérsékletet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények