havasi ribiszke

A havasi ribiszke (Ribes alpinum) bemutatása, gondozása

havasi ribiszke

Kép forrása: Flickr / Szerző: Liisa-Maija Harju / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A havasi ribiszke (Ribes alpinum) kb. 1,5 méteres magasságot elérő, lombhullató cserje, mely főként Európa hűvösebb területein gyakori.

Díszítő értékét főként a sűrű ágrendszert borító karéjos zöld levelek alkotta lombozat adja, valamint piros, bogyós termése, mely bár ehető, de élvezeti értékkel nem nagyon bír.

Áprilisban sárgászöld virágokat is hoz, ezek bár helyesek, de nem annyira feltűnőek, hogy csak emiatt, havasi ribiszkét ültessünk. A kertészetek forgalmaznak alacsonyabb növekedésű, valamint sárgás levelű fajtákat is. A havasi ribiszke jó választás, ha a tél viszontagságainak is ellenálló talajtakaró, vagy térhatároló növényt keresünk.

A havasi ribiszke jó adottságú, ellenálló növény, mely elvisel szinte bármilyen fényviszonyt, a kevésbé jó talajokat, valamint a szárazságot is. Ültetési helyéül lényegében bármilyen helyet választhatunk, napos fekvéstől, az árnyékosig bárhol megél.

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, egyedül az fontos, hogy jó vízelvezető képességű ültetőközeg legyen. Jól tűri a szárazságot, ezért nem muszáj öntözni, bár nagy melegek, szárazabb időszakok idején meghálálja azt.

Ha szeretnénk metszéssel alakítani, lényegében bármikor megtehetjük azt. Betegségek közül egyedül a nőivarú növényeket fenyegető ribiszkerozsdát lehet megemlíteni.

A kártevők bár nem gyakoriak, néha a levél és pajzstetvek, valamint az atkák károsíthatják. Szaporítani magvetéssel és dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Liisa-Maija Harju / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék