onlinemarkaboltok.hu

Talán nem is gondolnánk, hogy az általunk kidobott élelmiszernek mekkora szerepe van abban, hogy Földünk folyamatosan melegszik. A klímaváltozáshoz bizony jelentősen hozzájárul, hogy rengeteg élelmiszer végzi a kukában a fejlett országokban.

Eközben a világ számos részén éhínség uralkodik, így több szempontból is ajánlott gazdaságosabban bánni az ételekkel. Minden nagy tett egy kis lépéssel kezdődik, egyénenként is tehetünk azért, hogy jobb legyen a világ. Méghozzá akár háztartási készülékeink segítségével.

Az élelmiszer-pazarlás mértéke és következményei

A kommunális hulladékban nagyon nagy arányban találhatóak meg élelmiszerek. Sok háztartásban amint lejár egyes ételek szavatossági ideje, a szemetesben köt ki. Egyrészt nem minden termék romlik meg a csomagoláson jelzett dátum után. Vagyis nem kellene azonnal kidobni őket.

Másrészt olyan funkciókat építenek be a gyártók a konyhai elektronikai cikkekbe, amelyek segítenek takarékosan bánni az ennivalóval. Ugyanis hihetetlen mértékű felesleges energiába kerül a kukába kerülő termékek gyártása. Nem beszélve a csomagolóanyagokról, amelyeknek jelentős része még mindig műanyag.

Egy korszerű hűtő tovább frissen tart

Talán furcsának tűnik elsőre, de a hűtőszekrényünk lehet az egyik legfőbb segítségünk a pazarlás elleni küzdelemben. Az onlineMárkaboltok korszerű hűtői közt számos modellt találunk, amelyben van frissen tartó technológia. 

Ha ilyen készüléket vásárolunk, akkor jóval hosszabb ideig fogyaszthatjuk el a hűtőbe helyezett zöldségeket, gyümölcsöket. A frissen tartó fiókok segítik megőrizni az ételek állagát és a bennük rejlő értékes tápanyagokat. Így számunkra is tovább maradnak vonzóak az így tárolt termékek. Így pedig elkerülhetjük a felesleges vásárlást és az élelmiszerek könnyelmű kidobását.

Fagyasszuk le az élelmiszereket

Egy fagyasztó ugyancsak jó szolgálatot tehet számunkra, és a környezet számára egyaránt. Legyen szó a hűtőszekrénybe integrált fagyasztórekeszekről, különálló ládáról vagy szekrényről, érdemes használni a jég erejét. 

Így ugyanis akár fél évig is tárolhatjuk a különféle feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszereinket. Épp úgy lefagyasztható a joghurt, mint a nyers hús vagy a vasárnapi ebéd maradékai. Ez egyrészt igazán környezettudatos megoldás, másrészt sokszor nagyon jól jön a fagyasztóból kikapott, felmelegíthető készétel. 

Dolgozzuk fel a maradékokat

A megmaradt, de még fogyasztható ételek felhasználásával is sokat tehetünk a pazarlás ellen. A száraz péksüteményekből készülhet zsemlemorzsa. A megnyomódott gyümölcsökből, fonnyadtabb zöldségekből smoothie vagy krémleves egy botmixer segítségével.

Jó néhány online áruházban és offline boltban is működik a “mentsd meg az ételt” szekció. Itt a rövidesen lejáró szavatosságú ételek kaphatóak engedményes áron. Ez egy igazi win-win helyzet, hiszen a pénztárcánk és a Föld is nyer.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom