gulipán

Kép forrása: Pixabay.com

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) 300 millió forintot nyert az egykori szikes tó, a Péteri-tó eredeti mederalakulatának visszaalakítására, ezzel költő-, pihenő- és táplálkozó területet biztosítva számos védett madárfajnak – közölte a területkezelési igazgatóhelyettes csütörtökön az MTI-vel.

Tajti László elmondta: a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába. Továbbá a térség egyik látványos kirándulóhelyévé is válhat – tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes beszélt arról is, hogy a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) támogatásával megvalósuló élőhely-rekonstrukció során gát- és töltésbontással egységesítik a tómedret, valamint a nyílt vízfelületek növelése érdekében a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik.

Felújítják a feltöltő csatornákat és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat, amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják, valamint hosszú távon a természetvédelmi célú vízvisszatartást szolgálják. Felszámolnak továbbá minden olyan létesítményt, amely az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta, ezzel is növelve a terület természetességét. A megszüntetett gátat kiváltó utat felújítják, és egy újabb kilátót, valamint egy madármegfigyelő lest is építenek – sorolta Tajti László.

Reményét fejezte ki, hogy a megújuló vizes élőhely, a látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonz majd. Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

A Péteri-tó növénytani értékei közé tartozik a mocsári- és tengerparti kígyófű, az agárkosbor és a poloskaszagú kosbor. Ezek mellett mintegy 200 madárfaj fordul itt elő. A jellemző fészkelő fajok, mint a nagy goda, a gulipán, a feketenyakú vöcsök, a vörösgém, a cigányréce, a bölömbika és a kék vércse mellett átvonuló madarak: a vörösnyakú vöcsök, az üstökös gém és réce, a halász sas, a fattyúszerkő és a lócsér talál itt pihenő- és táplálkozó helyet.

Kétéltűekben és hüllőkben is gazdag a terület. Jelentős állományai élnek itt a mocsári teknősnek, a vöröshasú unkának, a dunai tarajosgőtének, a vízi siklónak is, de számos vidracsalád is otthonra lelt a Péteri-tónál.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Természetvédelem