bestbarista

A forró nyári napokon a jegeskávé egy kihagyhatatlan hűsítő mindazok számára, akik rajonganak a feketékért. A kávéitalnak számos fajtájával találkozhatunk: tejes és tej nélküli változatokkal, habos és szirupokkal felturbózott különlegességekkel.

Az igazán jó jegeskávénál azonban nemcsak az ízesítés számít, hanem az is, hogy milyen típusú kávébabból és milyen főzési technikával készül. Lessünk most be kicsit a jegeskávé készítés kulisszatitkaiba!

A hagyományos jegeskávé receptje

bestbarista

Kép forrása: Freepik.com

A jegeskávéra tökéletesen igaz az a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás. Rengeteg változatát megtaláljuk a kávézók itallapjain. A hagyományos recept a kávé mellett jeget, valamint tejet vagy tejszínt tartalmaz, azonban nagyon elterjedtek a fagylalttal, valamint szirupokkal – pl. mogyoró, csoki, karamell – készült kávécsodák is.

Az írek némi whiskyvel is megbolondítják jéghideg specialitásukat, Vietnámban pedig  a sűrített tejes ital számít valódi ínyencségnek. Ausztráliában a hazánkban oly közkedvelt fagyis verzió dívik, a görögök frappéja instant kávéval készül, az indiaiak pedig egy smoothie szerű krémesebb változatot kortyolnak.

A jegeskávé alapja többnyire egy eszpresszó vagy egy dupla eszpresszó, de nagyszerű italt alkothatunk filterkávéból vagy cold brew-ból is. A jegeskávénak nagyon jól állnak a sötétebb pörkölésű, csokis ízjegyű babok, melyeket minden esetben célszerű frissen őrölni.

Az elkészítés során a jég kerül elsőként a pohárba, ezután jöhet a kávé, vagy ha különlegesebb receptet készítünk, a fagyi, a tej és a szirup, végül pedig egy kis tejszínhab.

Cold brew, a karakteres jegeskávé alapja

A jegeskávé lelkeként sokan csakis a jó öreg eszpresszóban gondolkodnak. Pedig az ízeket a kávé elkészítésének módja is befolyásolja. Cold brew-ból például egy kifejezetten lágy, ugyanakkor komplex ízvilágú jeges ital készíthető.

Sokan már magát a cold brew-t is jegeskávéként emlegetik, noha mindössze egy hűs italról van szó. Jellegzetessége, hogy a kávéőrleményt hideg vagy szobahőmérsékletű vízben áztatják 12-24 órán keresztül, majd leszűrik. Míg a forró kávé erősen savas lehet, a hideg eljárásnak köszönhetően a cold brew savtartalma alacsonyabb és kevésbé keserű, mint a gőzölgő feketék.

A cold brew készítésekor a legtöbben a 1:8-as kávé-víz arányt használják, ami azt jelenti, hogy például 50 g őrleményhez 400 ml vizet adnak. Vannak azonban olyan receptek is, amelyek 1:2 aránnyal dolgoznak. Érdemes mindkét változatot kipróbálni, hogy eldönthessük, hogy melyik passzol jobban az ízlésünkhoz. Ezen kívül az is módosíthat az ízvilágon, hogy a kávét mennyire durvára őröljük.

Bár a cold brew önmagában is tökéletes színfoltja a kánikulai napoknak, azonban ha ragaszkodunk a megszokott jegeskávéhoz, akkor jégkockával, állati vagy növényi tejjel vagy épp fagyival bármikor megbolondíthatjuk.

bestbarista

Kép forrása: Freepik.com

Gazdag ízvilág hosszú áztatás nélkül

A cold brew-t elsősorban komplex ízvilága miatt szeretjük annyira, nem mindenkinek van azonban kedve hosszú órákat várni arra, hogy elkészüljön kedvenc feketéje. Ha a frissen őrölt kávészemekből  szeretnéd kihozni a legtöbbet a jegeskávéhoz, akkor az AeroPress tökéletes megoldás lehet.

Bár az AeroPress sok tekintetben hasonlít a többi filteres eszközhöz, de a kézzel előidézett nagyobb nyomás miatt mégiscsak eltér azoktól. Nem eszpresszógép, de nem is egy klasszikus dripper. Varázsolhatsz vele sűrű és testes italt, de lágy és selymes filterkávét is.

A kávé áztatása életre kelti a kávé gazdag ízeit,  a forráspont alatti hőmérsékletű víz használatával pedig itt is elkerülhető, hogy a kávé túl savas és keserű legyen.

Ehhez az eljáráshoz a legjobban a közepes, vagy világosabb pörkölésű arabica fajták illenek, valamint a gyümölcsösebb és citrusosabb ízvilágú kávék. Az  ízjegyeket a jegeskávénál is érdemes kihasználni, és jéggel, valamint narancslével megbolondítva egy tökéletes nyári frissítőt készíteni.

Szeretnéd elsajátítani a jegeskávét készítés fortélyait? Irány a BestBarista!

Kedvet kaptál, hogy még jobban elmélyülj a kávézás világában? Megtanuld a legjobb technikákat, bevált recepteket? Szívesen tanulnál Magyarország piacvezető barista képző iskolájában? Akkor vár a BestBarista! Gyere el barista tanfolyamainak egyikére, ahol fantasztikus hangulatban és tapasztalt oktatóktól tanulhatod meg a kávékészítés művészetét!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom