hálószoba

Időnként mindannyian arra vágyunk, hogy a komor, szürke hétköznapokból elmenekülhessünk egy egzotikus országba, mondjuk a Közel-Keletre. Még ha ez rögtön nem is valósulhat meg, akkor sem érdemes csüggedni.

Ehelyett alkalmazzuk a régi bölcsességet, miszerint “ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez.” Tehát idézzük fel otthon a keleties hangulatot, például a hálószobánkban!

Az egzotikus kelet színei és motívumai

A keleti stílusjegyek visszaköszönhetnek a mintás ágytakarón, az ágyneműn, a díszpárnák huzatain, a függönyökön, a padlószőnyegen, de akár a bútorokon és egyéb dekorációkon is.

Az egzotikus dizájn bizony nem a letisztultságáról híres, a cirádás, aprólékos minták viszont annál inkább jelen vannak. Lótuszvirág, bambusz, elefánt, páva, nap és természetesen mandala minden mennyiségben.

Mikor mondhatjuk egy helyiségre, hogy “keleties”? Akkor, ha megjelennek ennek a stílusnak az ismertetőjegyei, a felsorolt szimbólumokon felül például ilyenek a nagyméretű, kényelmes bútorok, a rengeteg párna, az aprólékos, absztrakt minták és természetesen az olyan színek, mint a piros, a narancssárga, a barna, a zöld és a kék.

A keleties motívumok bár díszesek, mégsem hatnak giccsesnek, sokkal inkább egzotikusnak, sejtelmesnek. A kisebb-nagyobb rojtok, lenge, légies textilek szintén hozzájárulnak a különleges összképhez.

Erre a stílusra nem igazán jellemzőek a pasztell árnyalatok, inkább a sötétebb, erőteljesebb színek dominálnak. Emiatt figyelni kell arra, nehogy túlságosan sötét legyen miattuk a szoba. Ha alapvetően is kevés természetes fény jut helyiségbe, akkor nem biztos, hogy jó ötlet az egészet keleties stílusba öltöztetni, inkább csak mérsékelten jelenjen meg.

Stílusos textilek vonzásában

A keleties hangulat megteremtésében nagyon fontos szerepe van a különféle textileknek. Nem véletlen, hogy Marokkóban vagy Indiában még a falakat is gyakran díszítik nagyméretű, mintás szőnyegek. Persze lehet, hogy ezt már túlságosan soknak éreznénk, de a faliszőnyegek helyett természetesen egyéb megoldások is szóba jöhetnek.

Itt van például mindjárt az ágytakaró. Egy szenvedélyes vörös vagy elegáns narancsszínű textil remekül megadja az alaphangulatot. Válasszunk egy mintákkal ékesített, rojtos szélű darabot! Ezt egészítsük ki színben hozzáillő díszpárnákkal, az éjjeliszekrényre pedig tegyünk például egy kis Buddhát vagy elefántot ábrázoló szobrocskát.

A függöny szintén fontos eleme a szobának. Az áttetsző mellé tegyünk fel egy vastagabb anyagból készült, keleti mintás sötétítő függönyt, ami nemcsak a pihenéshez szükséges félhomályt biztosítja, hanem a dekorációhoz is hozzájárul.

Sejtelmes fények

A keleties miliőhöz egyáltalán nem passzolnak az erőteljes, hidegfehér fények, ezek túlságosan rideggé teszik az összhatást. Alkalmazzunk lágy, melegebb fényforrásokat, amelyek hasonló árnyalatúak, mint a gyertyaláng.

Persze nem muszáj igazi gyertyákat használni, ma már kaphatóak tűzbiztos LED-es mécsesek, de remek ötlet a sólámpa is, ami kellemes narancsszínű fényt ad.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom