edények

Napjainkban a rozsdamentes acél-, alumínium- és teflonedények mellett ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hajdanán szinte minden konyhában kiemelt szerepet kapott öntöttvas edények is.

Ugyan a használatuk és a tárolásuk során be kell tartani néhány alapszabályt, de ezek azok a tipikus konyhai eszközök, amelyek nagyon is meghálálják a törődést, és ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor több generációt is kiszolgálnak.

Mik az öntöttvas edények előnyei?

E hagyományos edénytípus iránt manapság ismét egyre nagyobb a kereslet, hiszen a mai kor követelményeinek is maximálisan megfelelnek, sőt: azt mondják, hogy a modern edények sosem lesznek képesek maradéktalanul visszaadni azt a zamatot és ízvilágot, ami az öntöttvas edényekben készült ételek sajátossága.

Ezek az eszközök remekül használhatóak mindenféle típusú tűzhelyen, az indukcióstól kezdve a klasszikus vaslaposig bezárólag. Ugyan lassabban melegszenek fel, mint az egyéb alapanyagú edények, viszont sokkal jobban megtartják a hőt, és egyenletesebben adják le.

Ráadásul roppant időtállóak, ha vigyázunk rájuk, akkor 60, 70, sőt, akár 100 év múlva is használhatóak maradnak, így az unokáink is megörökölhetik őket. 

Teendők az első használat előtt

Ha elhatározzuk, hogy bővítjük konyhánkat néhány öntöttvas edénnyel, akkor nézzünk körül a Fiskars & Gerber termékek webáruházában, hiszen a Fiskars Norden termékcsaládban többfélét is találunk belőlük. 

Ha megvannak a kiszemelt darabok, akkor fontos, hogy mielőtt használni kezdenénk, “avassuk fel” az edényeket. A művelet a következőkből áll: először mossuk el az edényeket langyos, mosószeres vízzel, majd töröljük teljesen szárazra.

Ezután kenjük be olajjal, majd sütőben vagy tűzhelyen hevítsük fel. Addig melegítsük, míg az olaj el nem kezd füstölni, majd hagyjuk kihűlni. Ezt a lépést ismételjük meg legalább még két-három alkalommal. 

A beavatás ezzel megtörtént, az edény készen áll arra, hogy használatba vegyük. 

Tárolás, karbantartás

Az öntöttvas edényeknek azzal teszünk jót, ha minél gyakrabban használjuk őket. Azon kevés konyhai eszközök közé tartoznak ugyanis, amik az idő múlásával egyre jobbak lesznek, így nem érdemes őket csak az ünnepnapokra tartogatni; főzzünk-süssünk bennük minél sűrűbben.

Mielőtt beletennénk az ételt, hagyjuk legalább 5-10 percet üresen melegedni, közben pedig mozgassuk, hogy mindenhol egyenletesen felhevüljön, ne csak középen, a láng felett.

Egy öntöttvas edény rengetegféle étel elkészítésére alkalmas, viszont savas alapanyagokat (pl. paradicsom, citrom, ecet) tartalmazó fogásokhoz ne használjuk, mert károsíthatják a felületét. 

Ezeket az edényeket nem szabad vízben áztatni, használat után minél hamarabb mossuk el, majd töröljük szárazra, és kenjük be vékonyan zsírral vagy olajjal, így tegyük el a szekrénybe. Száraz, hűvös helyen tartsuk, ugyanis a nedvesség és a pára hatására az öntöttvas rozsdásodni kezdhet. 

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom