hogyan kell gondozni egy citromfát

Milyen növény a citromfa, mi jellemzi?

A citromfa (latin nevén Citrus x limon) délkelet- Ázsiában őshonos növény, de trópusi és szubtrópusi övezetekben világszerte termesztik, Európában elsősorban Spanyolországban.

A növény fajtától függően 4-5 méterre is megnőhet, bár nálunk ez nem jellemző, mivel meleget kedvelő növényről van szó, így ősszel be kell vinnünk a lakásba telelni – nehezet emelgetni meg ugye senki sem szeret és hát a helyet is foglalja.

Nem csak a koktélos poharunk kinézetét dobhatjuk fel egy szép kis karikával, a termés fogyasztásának ugyanis számos előnyös tulajdonsága van – arról nem is beszélve, hogy milyen jól tud esni egy bögre finom citromos tea. Egészségünkre pozitív hatással bíró antioxidánsokban, ásványi anyagokban, illóolajokban gazdag, sokoldalú gyümölcs.

A – bár lassan, de biztosan – közelgő, tikkasztóan meleg nyári napok hűsítő üdítőjeként ismert limonádék készítésekor kulcsszerepet játszik, de ezen túl világszerte előszeretettel használják főzéshez is: remekül kiegészíti különböző szószok és halételek ízvilágát.

Illóolaja antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, kedély javító tulajdonságokkal bír, az aromaterápiában is használják.

Milyen földet szeret a citromfa?

Nedveset. Trópusi növény lévén a citromfa szereti a párás levegőt és a vizet, ezért mindig legyen a földje nedves, de ne ússzon a vízben. Az öntözés szükségességét legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni, hogy bedugjuk az ujjunkat a földjébe, és ha érezzük, hogy kezd száradni, meglocsoljuk.

Érdemes langyos vizet használni, mert a hideg vizet nem szereti. A túlöntözés is kerülendő, mert elrohadnak a gyökerek és a növény elpusztul. Márpedig az élő citromfa garantáltan sokkal több örömet okoz!

Talajigényét tekintve az enyhén savanyú kémhatású, laza talajt kedveli, ehhez lehet vásárolni speciálisan a citrusfélék igényeihez alakított földkeveréket.

Mikor terem a citromfa?

A fiatal fákon még ne keressen senki gyümölcsöt, de ha a növény gondoskodásunk eredményeképpen sikeresen eléri a 4-5 éves kort, indulhat a citromvadászat, ezután egész évben, akár folyamatosan is teremhet a fa.

Miért esik le a citromfa termése?

A korai gyümölcshullást több tényező is okozhatja. Előfordulhat, hogy túl sok a gyümölcs a fán és a növény egyszerűen nem bírja el a súlyt. Ez a probléma metszéssel megelőzhető, csupán a hajtásokon található termőrügyek számát kell csökkenteni.

A növényünk a hőmérséklet hirtelen változására is reagálhat a termések eldobásával, ezért érdemes olyan helyen teleltetni, ahol állandó körülményeket tudunk biztosítani a fának. Nyáron a gyakori záporok, zivatarok alkalmával az eső könnyen leverheti a gyümölcsöket.

Az időjárás- előrejelzés figyelésére alapozva megóvhatjuk a gyümölcsöket – sőt, mindamellett, hogy a száradó ruhákat is megmentjük – a család hőse címet aznapra mindenképp kivívhatjuk!

Az egyenetlen vízellátás is gondot okozhat, illetve különböző kártevők munkálkodásának nyomán is potyoghat a termés. Ha úgy látjuk, hogy valamilyen kártevő a ludas, mossuk le a fát zuhannyal, általában ennyi elég is.

Miért sárgul és barnul a levele?

Ha sárgulnak a levelek és ezzel egy időben túlságosan tömörödött a talaj a cserépben, akkor vashiányra gyanakodhatunk, ekkor a fiatalabb leveleken jelentkezik először a szimptóma, de az idősebbekre is áthúzódik a tünet. Nitrogénhiányt jelez az érközi sárgulás.

Ez az alsóbb leveleken kezdődik általában, ami egy idő után nekrózisba megy át, vagyis elhal a levélszövet. A levél széle felől kezd el sárgulni, majd hullatja is a levelét. Víz és párahiány esetén a levél pöndörödik (próbál minél kevesebbet párologtatni) és lankad a növény.

Ha télen nem hagyjuk pihenni a növényt és túlságosan öntözzük, az is megviseli és elkezdhetnek barnulni a levelek.

Milyen tápoldatot adjunk a citromfának?

Nyáron heti egyszer citrusféléknek való folyékony tápoldatot használjunk, a téli időszakban nem szükséges a tápanyag- utánpótlás.

Hogyan kell megmetszeni a citromfát?

Tavasszal, mielőtt kikerülne a kertbe, az elhalt növényi részeket, idősödő leveleket le kell metszeni. Abban az esetben, ha a metszés elmarad, nagy valószínűséggel kevesebb termésre számíthatunk. Mint más gyümölcsfáknál, a citrom esetében is a későbbi bonyodalmakat elkerülendő, fiatal korban ki kell alakítani a koronaformát. A belseje felé és a lefelé növő hajtásokat érdemes eltávolítani minden évben.

Hogyan zajlik a citromfa teleltetése?

Ősszel védett, zárt helyre kell vinni, a fagyok beálltát nem szabad megvárni, mert nem bírja. A megfelelő téli környezet számára olyan világos hely, ahová természetes fény is bejut, biztosított a magas páratartalom és nincsen hűvösebb vagy melegebb 10-12 °C- nál.

Amennyiben sötét, hűvös vagy túl meleg és száraz körülmények között tároljuk, ledobja a leveleit. Ha kismértékű levélhullást tapasztalunk, akkor még nincsen gond, a levélzet cserélődésének szemtanúi vagyunk csupán. Télen, a nyugalmi időszak beálltával ritkábban kell öntözni.

Fontos megjegyezni, hogy a benti tartás csak a téli hónapokra vonatkozik, nyáron, ha kivisszük, megerősödik a növény, ezért olyankor ne tartsuk lakásban.

Milyen hideget visel el a növény?

A teleltetés során 10-12 °C a legmegfelelőbb számára, a fagyokat nem tűri.

Mikor tehető ki a citromfa?

Akár már márciustól kezdve, ha már nincsenek fagyok. Mielőtt kivinnénk újra a nyári helyére tavasszal, először óvatosan, lassanként kell hozzászoktatni a kinti környezethez, mert a hirtelen közvetlen napsugárzás megégetheti a leveleit.

Először félárnyékba érdemes tenni, majd fokozatosan visszakerülhet a napos területre. A teleltetés utáni időszakban térjünk vissza a sűrűbb öntözéshez és ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpótlásáról sem.

Hogyan kell átültetni a citromfát?

Amikor még fiatal a növény és viszonylag gyorsan növekszik, évente egyre nagyobb cserépbe kell ültetni. A cserép méretét évről- évre fokozatosan növeljük, ne vesszen el a növény a tartóedényben. Később elhagyható az évenkénti cserélgetés, elég ha 2-3 évente kap új konténert. Az ültetést a szabadba kikerüléssel egy időben tegyük meg.

Mikor hoz termést a növény?

Néhány éves fa fog termést hozni, előtte ne várjuk. Türelem a kulcs! A termés szabadban képes beérni, télen sajnos nem fog besárgulni a citromunk.

Lehet-e citromfát magról nevelni?

Igen, de ebben az esetben nagy valószínűséggel virágot nem fog hozni, ebből kifolyólag termése sem lesz. Ha szeretnénk saját citrom termést szüretelni magról termett citromfánkról, akkor tavasszal a vegetációs időszak kezdetekor végzett szemzéssel vagy oltással biztosíthatjuk magunknak a gyümölcsképzést.

Ez azonban nem olyan egyszerű feladat. Csak akkor működik, ha a szemzést akkor végezzük, amikor a nedvkeringés már beindult a növényben és a gyakorlatban sajnos nem mindig sikerül, ha nem szakképzett kezek végzik az eljárást.

Sokkal könnyebb szaporítási mód is létezik: a dugványozás. Nedves földbe kell bedugni egy néhány levéllel rendelkező hajtást, ami idővel gyökeret ereszt a talajba.

Szerencsére citromfához juthatunk egy még ennél is egyszerűbb módszerrel. Ha gondosan előnevelt növényt vásárolunk otthonunkba, rengeteg időt és munkát spórolhatunk meg magunknak.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények